Την κοινωνική ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής αναμένεται να ξεδιπλώσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊου.

Ο πρωθυπουργός μέσα από το χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα έστειλε σαφή μηνύματα προς την αγορά, τονίζοντας πως «είναι η ώρα των εργαζομένων». Ο ίδιος, μάλιστα, δήλωσε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί «πολιτική απόφαση», ενώ απηύθυνε «κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών».

Ο επόμενος σταθμός το συνέδριο της ΝΔ, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά και να ανακοινώσει στοχευμένα μέτρα στήριξης για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι νέοι, με την στήριξη για την αγορά κατοικίας για νέα ζευγάρια και ξεδίπλωμα της στεγαστική πολιτικής της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας επεξεργάζονται το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Τα μέτρα για την ενέργεια

Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει μπει και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και η επίλυση άλλων σημαντικών θεμάτων που τους ταλανίζουν, όπως η στέγαση.

Ως προς το μεγάλο ζητούμενο της Ενέργειας ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δράσει η χώρα μονομερώς αν τελικά στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου, δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα που θα στηρίζουν την κοινωνία από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Γι’ αυτό, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα εθνικό σχέδιο αποφασιστικής παρέμβασης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η ελληνική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλάμβανε τρεις λύσεις που περιμένουν απάντηση: Απεξάρτηση της τιμής του φυσικού αερίου στον καθορισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αυτό δεν έχει λόγο να είναι τόσο ακριβό αφού παράγεται και από ΑΠΕ και λιγνιτικές μονάδες, κοινή αγορά φυσικού αερίου, και πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και αποζημίωση των παραγωγών με ευρωπαϊκά κονδύλια από τη διατιμούμενη τιμή μέχρι το πραγματικό μεταβλητό κόστος.

Για τον Μάιο θα συνεχιστεί η ισχύουσα επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Οι νέες παρεμβάσεις θα ισχύσουν από τον Ιούνιο, είτε υπάρχει η θετική απάντηση από την Ε.Ε. είτε όχι.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μέχρι τώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί ποιο θα είναι το εθνικό σχέδιο, το οποίο θα προκρίνει η κυβέρνηση.

Διατίμηση στο χονδρεμπόριο

H συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με μεγαλύτερα ποσά, είναι στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση. Το ύψος των κρατικών δαπανών που θα διατεθούν, δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ για 12 μήνες.

Ένα από τα βασικά σενάρια που είναι πάνω στο τραπέζι στηρίζεται στην πρόταση για την αντιμετώπιση τα ενεργειακής κρίσης, την οποία είχε στείλει με επιστολή του, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προτείνεται να υπάρχει διατίμηση στη χονδρεμπορική τιμή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το κράτος θα αποζημιώνει τους παραγωγούς για τα ποσά από τη διατιμούμενη τιμή μέχρι το πραγματικό μεταβλητό κόστος τους. Αν ισχύσει αυτό το σενάριο θα υπάρξει μία οριζόντια μείωση σε όλους τους λογαριασμούς, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Καθώς τώρα επιδοτούνται τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, με αυτό το μηχανισμό θα δουν μειώσεις και τα νοικοκυριά που κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση. Όπως ανέφερε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, είναι ένας μηχανισμός που έχει μελετηθεί από το υπουργείο και καλύπτει τις οδηγίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν θα ισχύσει ως ένα Εθνικό Σχέδιο στην περίπτωση που δεν δεχθεί αυτή τη λύση η Ε.Ε.

Επειδή στην κυβέρνηση βλέπουν ότι η ενεργειακή κρίση ανατροφοδοτείται από τον πόλεμο και θα έχει μακρά διάρκεια, υπάρχουν επιφυλάξεις κατά πόσο μία τέτοια λύση μπορεί να την αντέξει ο ελληνικός προϋπολογισμός και αν θα υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σε σχέση με την ακρίβεια, άλλα μέτρα που εξετάζονται, αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είναι να δοθεί ξανά τους επόμενους μήνες το επίδομα των 200 ευρώ, με μία μικρή διεύρυνση των δικαιούχων.

Εκσυγχρονισμός της στεγαστικής πολιτικής

Ο εκσυγχρονισμός της στεγαστικής πολιτικής είναι ένα άλλο στοίχημα που έχει βάλει ο πρωθυπουργός. Είναι ένα σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος για το πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζει η νέα γενιά. Ένα μέρος του σχεδίου αρχίζει να υλοποιείται με τις ρυθμίσεις που εισάχθηκαν στο νέο νόμο «Δουλειές Ξανά». Σύμφωνα με αυτές, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που διαδέχεται τον ΟΑΕΔ, θα μπορεί να αποκτά και να χτίζει ακίνητα που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζόμενων, ανέργων και των οικογενειών τους. Η νέα υπηρεσία πήρε το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο της διευκόλυνσης της καθημερινότητας των πολιτών ρίχνεται ο πρωθυπουργός. Πιστεύοντας σθεναρά ότι η εξυπηρέτηση του Πολίτη είναι κοινωνική πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε, χθες, στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία του αριθμού 24ωρης δωρεάν εξυπηρέτησης 1555, για εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και κοινωνικά θέματα, ο οποίος έχει δεχτεί περισσότερες από 1,7 εκατ. κλήσεις σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών, ενώ σχεδόν το 99% των πολιτών που τον χρησιμοποίησαν, έλαβαν απαντήσεις στα απλά ή σύνθετα ερωτήματά τους.

Πηγή: vradini.gr