To τοπίο των υποψηφιοτήτων στις 13 Περιφέρειες της χώρας αποτυπώνει η aftodioikisi.gr. Στο ρεπορτάζ καταγράφονται οι βασικές υποψηφιότητες που στηρίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αλλά και ανεξάρτητοι υποψήφιοι που θα παίξουν ρόλο στις εκλογικές ισορροπίες. Να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ προκρίνει αυτόνομη κάθοδο, σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι φαίνεται ότι θα είναι κοινοί με τον ΣΥΡΙΖΑ: Είτε γιατί το κυβερνών κόμμα θα στηρίξει τις επιλογές του ΚΙΝΑΛ είτε γιατί οι τοπικές οργανώσεις των δύο κομμάτων συγκλίνουν στα ίδια πρόσωπα. Όσον αφορά τις προσπάθειες, κυρίως από τη ΝΔ, για κοινούς υποψήφιους με το ΚΙΝΑΛ, δεν φαίνεται να προχωράει.

Αττικής

Στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας που σήμερα έχει περιφερειάρχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου, μετά τις πιέσεις που δέχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται ότι δεν έχει άλλη λύση και θα είναι εκ νέου υποψήφια. θα είναι εκ νέου υποψήφια. Πάντως, στην απίθανη περίπτωση που η κ. Δούρου δεν είναι τελικώς υποψήφια, είναι πιθανόν το κυβερνών κόμμα να ακολουθήσει και εδώ την πεπατημένη άλλων περιφερειών και να στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. Από την πλευρά της ΝΔ, εκτός μεγάλου απροόπτου, μετά από πολλές παλινωδίες, αναμένεται να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Όσο για τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, αν και το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του δεν έχει κλείσει ακόμη, μετά τις δικαστικές περιπέτειες που έχει φαίνεται να αδυνατίζει σημαντικά. Υποψήφιος, πάντως, θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα της Ρένας Δούρου, Σπύρος Τζόκας.

Κεντρικής Μακεδονίας

Υποψήφιος της ΝΔ θα είναι αυτή τη φορά ένας και όχι δύο όπως το 2014: Ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συζητούνται ονόματα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και πρώτου σε σταυρούς βουλευτή στη Β΄ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, Σωκράτη Φάμελου, του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και δεύτερου στη σειρά βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, Γιάννη Αμανατίδη, αλλά και του διαδόχου του στο υπουργείο Εξωτερικών, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, επίσης βουλευτή της Α΄Θεσσαλονίκης Μάρκου Μπόλαρη. Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και το όνομα της νέας υφυπουργού Μακεδονίας Κατερίνας Νοτοπούλου τόσο για την περιφέρεια όσο και για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, έκλεισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη Χρήστος Παπαγεωργίου.

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αυτή τη στιγμή περιφερειάρχη, τον «μητσοτακικό» Χρήστο Μέτιο, τον οποίο επιχειρεί να επιβάλει η Πειραιώς, η κατάσταση στην παράταξη του αείμνηστου πρώην περιφερειάρχη ΓιώργουΠαυλίδη, είναι ιδιαιτέρως ρευστή και το κλίμα αμφισβήτησης για τον νυν περιφερειάρχη με το επιχείρημα ότι «δεν τραβάει», ολοένα και εντείνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι για υποψήφιοι περιφερειάρχες προαλείφονται τουλάχιστον τρεις από τους νυν αντιπεριφερειάρχες του κ. Μέτιου: Ο Κώστας Ζαγναφέρης (Ξάνθης), ο Θόδωρος Μαρκόπουλος (Καβάλας) και ο Δημήτρης Πέτροβιτς (Έβρου), ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης. Προκειμένου να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση στην Πειραιώς εξετάζουν το σενάριο της υποψηφιότητας ενός ισχυρού πολιτικού προσώπου που θα ενώσει την «γαλάζια» παράταξη, όπως αυτά των πρώην υπουργών Αλέκου Κοντού και Ευριπίδη Στυλιανίδη. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν να υποστηριχθεί ο υποψήφιος του 2014, Κωνσταντίνος Μορφίδης, σημερινός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος πάντως στις προ τετραετίας εκλογές είχε λάβει μόλις 11,4%, ενώ τις τελευταίες ημέρες προέκυψε και το όνομα του πρώην εκτελεστικού γραμματέα της περιφέρειας επί διοίκησης Άρη Γιαννακίδη, πρώην αντινομάρχη Ροδόπης και αντιδημάρχου Κομοτηνής, του αρχιτέκτονα Κώστα Κατσιμίγα. Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση στο δήμο Κομοτηνής και στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης. Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ για υποψήφιοι προαλείφονται οι πρώην βουλευτές Γιώργος Ντόλιος και Γιώργος Πεταλωτής, ενώ ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σημιτσής και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπακοσμάς.

Δυτικής Μακεδονίας

Για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει «κλειδώσει» ο νυν περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, για τον οποίο το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγκαστεί να αποσύρει τη στήριξή του, μετά την αποκάλυψη δηλώσεων του με αντισημιτικό περιεχόμενο. Για τη ΝΔ προτεραιότητα φαίνεται πως έχει ο νυν βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος πιέζεται από την Πειραιώς να μετακινηθεί στην Αυτοδιοίκηση. Αν και πολλοί είναι αυτοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (ο επιχειρηματίας Κώστας Τόττης, οι πρώην δήμαρχοι Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης, και Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιουμάρης, καθώς και ο Περιφερειακός σύμβούλος, Γιάννης Κιοσές) η μόνη εναλλακτική που σκέφτονται στην Πειραιώς είναι αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ) Γιώργου Αμανατίδη. Όσο για τον πρώην περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Κοζάνη. Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη κλείσει η υποψήφια του 2014 (10,8%) Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Ηπείρου

Η Νέα Δημοκρατία, μετά από πολλές παλινωδίες, στηρίζει επίσημα τον νυν «καραμανλικό» περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, ενώ από τη «γαλάζια» παράταξη με τη στήριξη στελεχών και του «μητσοτακικού» μπλοκ, κατεβαίνει ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται προσπάθεια για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο η επιλογή του Δημήτρη Δημητρίου από την Χαριλάου Τρικούπη, μειώνει αν δεν μηδενίζει τις πιθανότητες. Να σημειωθεί ότι στην κατεύθυνση συνεργασίας βρίσκεται και ο πρώην («παπανδρεϊκός») βουλευτής Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος πριν την επιλογή Δημητρίου, έμοιαζε μία καλή λύση για να στηριχθεί και από τα δύο κόμματα, αλλά και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΚΙΝΑΛ «Συμμαχία Ηπειρωτών», Γιώργου Ζάψα, με καλές σχέσεις με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ήπειρος Ανατροπής». Μάλιστα, πολλοί αναρωτιούνται τι θα κάνουν τώρα οι κύριοι Οικονόμου και Ζάψας αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Συμμαχίας Ηπειρωτών», που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2014, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στον νυν περιφερειάρχη ήταν η νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ό.Γεροβασίλη η οποία πάντως δεν είχε καταφέρει, έστω και την οριακή (σ.σ. 50,83%) επικράτησή του, από τον α΄ γύρο. Παρόλ’ αυτά ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να είναι εκ νέου υποψήφια η κ. Γεροβασίλη, αν και η ίδια δηλώνει πως επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής.

Θεσσαλίας

Υποψήφιος με τη στήριξη της ΝΔ θα είναι ο νυν περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός. Απέναντί του θα έχει και πάλι τον καρδιοχειρουργό-καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νίκο Τσιλιμίγκα, που είχε κατέβει το 2014 υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση. Αυτή τη φορά εκτός από το ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιθανόν να τον στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν μπορεί να κερδίσει τον «φθαρμένο» νυν περιφερειάρχη, από τον οποίο στις προηγούμενες εκλογές είχε χάσει για μερικές χιλιάδες ψήφους.

Στερεάς Ελλάδας

Τετράδα υποψηφίων αναμένεται να δώσει μάχη για τη θέση του περιφερειάρχη μετά την αποχώρηση του Κώστα Μπακογιάννη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον, προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ, γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρώην δήμαρχο Χαλκιδέων Δημήτρη Αναγνωστάκη, ενώ η ΝΔ μετά το «όχι» του Σίμου Κεδίκογλου στρέφεται στον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό. Το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει την πρώην υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, ενώ υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.

Δυτικής Ελλάδας

Μετά από πολλά πήγαινε έλα και στα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αναμένεται να στηρίξουν τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Εφόσον κάτι στραβώσει, εναλλακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει και προς τα δικά του στελέχη, όπως τον βουλευτή Αχαΐας Κώστα Σπαρτινό, που το 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων. Η ΝΔ δεν έχει ακόμη καταλήξει, αναμένοντας την απάντηση του υιού του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, του Ηλία Στεφανόπουλου και έχοντας ως εναλλακτική τον πρώην βουλευτή Ηλείας του κόμματος και στενό συνεργάτη του Κυρ.Μητσοτάκη, Γιώργο Κοντογιάννη αλλά και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Β.Βενιζέλου, Κώστα Σπηλιόπουλο.

Πελοποννήσου

Η υποψηφιότητα που προκρίνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του Κορίνθιου γενικού γραμματέα Υποδομών και στενού συνεργάτη του Χρ.Σπίρτζη, Γιώργου Δέδε, που το 2014 ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει μία καλή εμφάνιση, χάνοντας τη δεύτερη θέση από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη για 1230 ψήφους (15,72 έναντι 15,38%). Να σημειωθεί ότι το 2010 ο κ. Δέδες εξελέγη αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, καθώς υποδείχθηκε στο ψηφοδέλτιο του νυν περιφερειάρχη Π.Τατούλη από το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν, με αποτέλεσμα στις εκλογές του 2014 αφενός να κατέβει μόνος του και αφετέρου να στηρίξει στο β΄ γύρο τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδ.Βουδούρη. Όσον αφορά τη ΝΔ, μετά την απόφαση του Κυρ.Μητσοτάκη να μην στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και νυν δημάρχου Καλαμάτας, όλα δείχνουν ότι ο εκλεκτός της Πειραιώς θα είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα στηρίξει εκ νέου τον νυν περιφερειάρχη με ορισμένους να ρίχνουν στο τραπέζι το όνομα του πρώην υπουργού Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος ωστόσο δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κατέβει, αλλά και της πρώην βουλευτού Μεσσηνίας Nάντιας Γιαννακοπούλου. Τέλος, ερωτηματικό αποτελεί αν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος δεν πρόκειται να στηριχθεί από κανένα κόμμα.

Ιονίων Νήσων

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα λοξοκοιτάγματα προς την ΛΑΕ, αναμένεται να στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Θόδωρο Γαλιατσάτο. Eνω η ΝΔ μετά τα ονόματα που παρέλασαν κατέληξε στην πρώην ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα. Ωστόσο, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα διεκδικήσει και ο πρώην «γαλάζιος» περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο οποίος έχει ζητήσει στήριξη από τη ΝΔ αλλά… Υποψήφιο αναζητά και το ΚΙΝΑΛ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κάποιον. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 είχε κατεβάσει την Άντζελα Γκερέκου, η οποία είχε βγει τρίτη, μένοντας εκτός δεύτερου γύρου.

Κρήτης

Όλο και πιο κοντά πλησιάζει τις τελευταίες ημέρες η κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος προηγουμένως είχε κάνει συζητήσεις και με τη ΝΔ. Στην περίπτωση που, τελικώς, η υποψηφιότητα Αρναουτάκη προχωρήσει με τη στήριξη και του κυβερνώντος κόμματος, είναι πιθανόν η ΝΔ να στηρίξει για περιφερειάρχη τον «βενιζελικό» «πράσινο» πρώην δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη. Εναλλακτική υποψηφιότητα για τη ΝΔ, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην Κρήτη λόγω και της καταγωγής του Κυρ.Μητσοτάκη, είναι ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ενώ πηγές της Πειραιώς δεν απέκλειαν στην aftodioikisi.gr και «τη μεγάλη έκπληξη», χωρίς να δίνουν περισσότερες πληροφορίες.

Νοτίου Αιγαίου

Η ΝΔ θα στηρίξει εκ νέου τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ συζητείται έντονα τα ονόματα Ρόδιου βουλευτή Δωδεκανήσου και νυν αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και εναλλακτικά του βουλευτή Κυκλάδων (σ.σ. με καταγωγή από τη Μήλο) . Μάλιστα, αμφότεροι έχουν εμπειρία από την Αυτοδιοίκηση, καθώς είχαν διατελέσει περιφερειακοί σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου την περίοδο 2011-2014. Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν δύο υποψηφιότητες: Αυτή του πρώην υφυπουργού Τουρισμού και στενού συνεργάτη του Κ. Σκανδαλίδη, Γιώργου Νικητιάδη, ο οποίος, ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα κατέβει και του Ρόδιου γιατρού Μανώλη Γλυνού, πρώην προέδρου του νομαρχιακού και περιφερειακού Συμβουλίου.

Βορείου Αιγαίου

Αν και έχει νυν περιφερειάρχη, η ΝΔ, μέχρι πρόσφατα αναζητούσε άλλη λύση. Σε αυτό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι υπήρχαν συζητήσεις με το ΚΙΝΑΛ για κοινή στήριξη του δημοσιογράφου Σταμάτη Μαλέλη. Ωστόσο, οι συζητήσεις αυτές δεν προχώρησαν λόγω και αντιδράσεων στο εσωτερικό της ΝΔ, και, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, η ΝΔ αναμένεται να στηρίξει τη νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, παίζουν δύο ονόματα: Του βουλευτή Λέσβου Γιώργου Πάλλη, ο οποίος έχει παράδοση στην αυτοδιοίκηση, καθώς ο ίδιος είναι σήμερα και δημοτικός σύμβουλος Λέσβου, το 2010 ήταν υποψήφιος δήμαρχος, ενώ ο πατέρας του Στρατής Πάλλης είχε διατελέσει δήμαρχος Μυτιλήνης. Και του (προβεβλημένου περισσότερο από τον κ. Πάλλη) βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη, ο οποίος ωστόσο έχει το μειονέκτημα ότι προέρχεται από μικρό νομό της Περιφέρειας. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ο τέως γενικός γραμματέας του Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης Στρατής Ζαφείρης. Όσο για το ΚΙΝΑΛ μετά το «ναυάγιο» με τον Σταμάτη Μαλέλη υπάρχουν σκέψεις να στηριχθεί ο πρώην περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής.