Την Κυριακή 2-4-2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πεζοπορία στο Μοναστήρι των Αγίων Πάντων. Όπως κάθε χρόνο την οργάνωσε ο Σύλλογος Βεργίνας για να τιμήσει το μοναστήρι.
Ήταν όμως και μια πεζο-πορεία μνήμης, καθότι η μαρτυρική μονή σχετίζεται με τα γεγονότα του 1878 .Ήταν η χρονιά που επαναστάτησαν οι κάτοικοι των περιοχών της Βέροιας και της Πιερίας. Μέσα στο μοναστήρι οι Τούρκοι έσφαξαν όσα γυναικόπαιδα βρίσκονταν εκεί , ενώ πολλές γυναίκες (βλάχες στην καταγωγή) έπεσαν μαζί με τα παιδιά τους στη χαράδρα του Γαλακτού από ύψος 200 μέτρων στις 15 Μαρτίου 1878.
Την περίοδο του Β Παγκοσμίου πολέμου πυρπολήθηκε .Σήμερα σώζεται το καθολικό της Μονής που δεν έχει καεί καθώς επίσης υπάρχουν και καινούρια κτίρια που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις μοναχές οι οποίες μας υποδέχτηκαν εγκάρδια, μας φιλοξένησαν και μας κέρασαν καφέ και διάφορα γλυκίσματα.
Ήταν όμως κι ένας ευχάριστος περίπατος και μια όμορφη εμπειρία για τους περιπατητές καθότι η πεζοπορία δεν είναι μόνο άσκηση, αλλά συναναστροφή με άλλους ανθρώπους , είναι η παρέα ,η κουβέντα η σχέση , η φιλία και όλα αυτά που μπορούν να αναδειχθούν μέσα από μια τέτοια δράση. Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές μας που είναι πάντα παρών στις δράσεις μας και τους χορηγούς μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ “ΑΙΓΕΣ”

Φωτογραφία: Photo Hasapetis

 

(Δελτίο τύπου)