Μια απορία που την έχουν όλοι. Αν δεν υπάρχει οξυγόνο στο διάστημα, πώς καίγεται ο Ήλιος;

Το ΙFLscience προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, εξηγώντας ότι υπάρχει μοριακό οξυγόνο στο διάστημα απλώς δεν βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες. Έχει βρεθεί σε μοριακή μορφή σε διάφορα σημείο, όπως το νεφέλωμα του Ωρίωνα και το νέφος Rho Ophiuchi, καθώς και στον γαλαξία με το όνομα Markarian 231. Ακόμη και στο νεφέλωμα του Ωρίωνα, είναι σπάνιο, και σίγουρα δεν είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ήλιος καίγεται, γιατί πολύ απλά δεν καίγεται.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, η Γη είναι το μόνο μέρος στο ηλιακό μας σύστημα όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχει φωτιά. Στην πραγματικότητα, είναι το μόνο μέρος στο σύμπαν όπου είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει φωτιά.

Για να έχεις φωτιά, χρειάζεσαι ατμοσφαιρικό οξυγόνο. Χωρίς αυτό, η καύση απλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Παρά το γεγονός ότι είναι το τρίτο πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν μετά το ήλιο και το υδρογόνο, το ελεύθερο μοριακό οξυγόνο έχει βρεθεί σε αφθονία μόνο στη Γη, όπου η ατμόσφαιρά μας περιέχει 21% οξυγόνο.

Η τεράστια μάζα του Ήλιου λοιπόν συγκρατείται από τη βαρυτική έλξη, δημιουργώντας τεράστια πίεση και θερμοκρασία στον πυρήνα του, εξηγεί η NASA. Στον πυρήνα, η θερμοκρασία είναι περίπου 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, η οποία είναι επαρκής για να διατηρηθεί η θερμοπυρηνική σύντηξη. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία τα άτομα συνδυάζονται για να σχηματίσουν μεγαλύτερα άτομα και κατά τη διαδικασία αυτή απελευθερώνουν εξαιρετικά μεγάλα ποσά ενέργειας.

Αυτό είναι που παράγει τη θερμότητα και το φως του Ήλιου. Αλλά αν ο Ήλιος δεν καίγεται και το διάστημα είναι κενό, πώς αισθανόμαστε τη θερμότητα του Ήλιου στη Γη;

Με λιγότερα σωματίδια για να αλληλεπιδράσουν στο κενό του διαστήματος, δεν υπάρχει αρκετή ύλη για να θερμανθεί μέσω ακτινοβολίας. Η θερμότητα που αισθανόμαστε στη Γη δεν είναι άμεση θερμική ενέργεια από τον Ήλιο, αλλά το αποτέλεσμα της ηλιακής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τον Ήλιο και αλληλεπιδρά με σωματίδια στη Γη.

 

 

Πηγή:techmaniacs.gr