Η εγγύτητα σε θάλασσα, ποτάμια και λίμνες μας χαλαρώνει, καθώς το νερό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας το σώμα να ξεκουραστεί και να χωνέψει.

Αυτή η ηρεμιστική επίδραση μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, εξηγώντας γιατί τόσοι άνθρωποι βρίσκουν χαρά και παρηγοριά σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό.

Ωστόσο, η απόλαυση του νερού έχει και σοβαρούς κινδύνους που δεν πρέπει να αγνοούμε. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πνιγμός είναι κύρια αιτία ατυχημάτων, ξεπερνώντας ακόμα και τα ποδηλατικά ατυχήματα και εκείνα στο σπίτι. Κάθε χρόνο, περίπου 400 άνθρωποι πνίγονται τυχαία στα παράκτια και εσωτερικά νερά της χώρας.

Σημαντικό είναι ότι το 40% αυτών των περιστατικών συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι δεν σκοπεύουν καν να μπουν στο νερό, όπως όταν αιφνιδιάζονται από ανερχόμενη παλίρροια ή όταν πηδούν να σώσουν έναν σκύλο. Αυτή είναι μια σαφής υπενθύμιση ότι δεν είναι μόνο οι παραδοσιακοί χρήστες του νερού που κινδυνεύουν.

Η Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη Ατυχημάτων αναφέρει πάνω από 100.000 διασώσεις νερού κάθε χρόνο. Αυτές οι διασώσεις είναι τραγωδίες με μακροχρόνιες επιπτώσεις, με τους επιζώντες (και τις οικογένειές τους) συχνά να υποφέρουν από σοβαρά τραύματα ή μετατραυματικό στρες.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι παγκοσμίως οι άντρες είναι 80% πιο πιθανό να πνιγούν από τις γυναίκες, ιδιαίτερα οι μεσήλικες άντρες και οι έφηβοι. Αυτό οφείλεται στην περισσότερη ώρα που περνούν στο νερό και σε πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές όπως το κολύμπι χωρίς άλλο άτομο μαζί, τη νύχτα, υπό την επήρεια αλκοόλ, και χωρίς σωσίβια.

Ομάδα στο Bournemouth University συνεργάζεται με τη Royal National Lifeboat Institution για να βελτιώσουν την επικοινωνία για την ασφάλεια στο νερό, χρησιμοποιώντας εικονική πραγματικότητα για να καταγράψουν εγκεφαλικές δραστηριότητες όταν οι άνθρωποι βρισκόμαστε στο νερό. Με αισθητήρες στα έξυπνα γυαλιά, ανακαλύπτουν πώς βιώνονται συναισθηματικές φορτίσεις, όπως ο φόβος, κατά τη διάρκεια εικονικών σεναρίων.

Αυτή την τεχνολογία θα παρουσιάσουν σε έκθεση στο Bournemouth University τον Αύγουστο του 2024, για να επισημάνουν τους κινδύνους κοντά στο νερό και να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα.

Η έρευνά μέχρι στιγμής έχει αναδείξει τις προκλήσεις και τις πολυπλοκότητες των ανθρώπινων συναισθημάτων στην λήψη ασφαλών αποφάσεων στο νερό και τον ρόλο του ενστίκτου στην λήψη αποφάσεων ανάλογα με το φύλο.

Οι άντρες φαίνεται να εκδηλώνουν διαφορετική αντίληψη του κινδύνου και τάση προς παρορμητική λήψη αποφάσεων, ενώ οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές και έχουν μεγαλύτερη κλίση προς την ασφάλεια.

Όποιες κι αν είναι οι δραστηριότητές σου κοντά στο νερό, η γνώση για την ασφάλεια είναι κρίσιμη. Μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας ασφαλούς εξόδου και μιας τραγικής ατυχίας.

Γι’ αυτό, να θυμάσαι τις συμβουλές των ειδικών! Χαλάρωσε, άσε την άνωση να ανεβάσει στην επιφάνεια το σώμα σου, γύρε το κεφάλι σου πίσω, και κούνα ελαφρά τα χέρια σου για να παραμείνεις στην επιφάνεια!

Επέπλευσε για να επιζήσεις!

 

 

Πηγή:techmaniacs