Η μέση προμήθεια που επιβαρύνει τον έμπορο για τη χρήση POS κυμαίνεται μεταξύ 0,45% και 2% ανάλογα με την τράπεζα και το προφίλ του πελάτη.

Την ελαχιστοποίηση των τραπεζικών προμηθειών ζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος, εστιάζοντας στην άμεση μείωση του κόστους των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της πρωτίστως στις μικρής αξίας συναλλαγές, όπου η επιβολή προμήθειας για τη χρήση του POS είναι δυσανάλογα μεγάλη και επιβαρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Οι υψηλές προμήθειες οδηγούν στον μηδενισμό των κερδών για συγκεκριμένες συναλλαγές, με τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές, καθώς και τους ιδιοκτήτες περιπτέρων να πλήττονται περισσότερο.

Ενδεικτικό είναι το πρόβλημα σε συναλλαγές με τσιγάρα – καπνικά είδη όπου είναι ασύμφορες, καθώς το κέρδος λόγω POS εξαφανίζεται.

O επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ δήλωσε πως οι χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές μέσω POS είναι ένα θέμα στο οποίο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεχίζει να αναζητά λύση.

Η μέση προμήθεια που επιβαρύνει τον έμπορο για τη χρήση POS κυμαίνεται μεταξύ 0,45% και 2% ανάλογα με την τράπεζα και το προφίλ του πελάτη.

Συγκεκριμένα, το ύψος τη τελικής προμήθειας περιλαμβάνει:
α) Τη διατραπεζική προμήθεια 0,2% ανά συναλλαγή με χρεωστικές κάρτες και 0,3% ανά συναλλαγή με πιστωτικές κάρτες, το ανώτατο ύψος της οποίας καθορίζεται με τα άρθρα 3 και 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,

β) Τις προμήθειες των σχημάτων καρτών (π.χ. Visa, Mastercard),

γ) Τις προμήθειες των τεχνικών παροχών που συμμετέχουν στην εκκαθάριση των συναλλαγών.

δ) Τη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που εκτελεί την αποδοχή της πράξης πληρωμής.

 

 

Πηγή:dnews.gr