Αυτή τη στιγμή, δύο είναι οι μέθοδοι με τις οποίες μπορείς να απαλλαγείς από ένα τατουάζ. Ποιες είναι, πώς γίνονται και πόσο κοστίζουν.

Το τατουάζ είναι με διαφορά η μεγαλύτερη μόδα των τελευταίων 15 ετών. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που έχει εξελιχθεί από τάση σε ένα είδος μαζικής κουλτούρας.

Ξεκίνησε δειλά-δειλά στα 1990s και πυροδοτήθηκε από τη μόδα, το ντιζάιν, τη διαφήμιση και τις νεανικές κουλτούρες. Από σήμα κατατεθέν του περιθωρίου έφτασε να είναι παντού.

Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να «χτυπήσουν» κάποιο τατουάζ ή να προσθέσουν κι άλλα στο κορμί τους.

Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που μετανιώνουν και επειδή δεν μπορούν να το καλύψουν, προτιμούν να το αφαιρέσουν. Πώς μπορούν, λοιπόν, να το κάνουν και ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσουν για να δουν το δέρμα τους να επιστρέφει στην εποχή πριν το τατουάζ;

Το πόσες τελικά συνεδρίες χρειάζονται για να σβηστεί ένα ανεπιθύμητο τατουάζ σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες. Πότε έγινε το τατουάζ, σε ποιο σημείο του σώματος, πόσο μεγάλο είναι, ποια χρώματα χρησιμοποιήθηκαν για να πάρει σάρκα και οστά και αν έγινε από επαγγελματία ή ερασιτέχνη.

Αυτή τη στιγμή, δύο είναι οι μέθοδοι τις οποίες επιλέγουν οι περισσότεροι για να αφαιρέσουν ένα τατουάζ: μέσω λέιζερ ή χειρουργικής επέμβασης.

Οι περισσότεροι επιλέγουν την πρώτη καθώς δεν χρειάζεται να μπει νυστέρι στο δέρμα. Πώς αφαιρείται λοιπόν ένα τατουάζ με ακτίνες λέιζερ;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας ενός τατουάζ, το μελάνι εκχέεται πάνω στο δέρμα, εκείνο ουσιαστικά μεταφέρει χρωστικές ουσίες.

Οι ακτίνες λέιζερ, λοιπόν, λειτουργούν σε υψηλή τάση, καταφέρνουν να διασπάσουν τις χρωστικές ουσίες σε μικρά σωματίδια τα οποία φαγοκυτταρώνονται και στη συνέχεια αποβάλλονται από το δέρμα.

Στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν αρκετά εγκεκριμένα κέντρα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί κάποιος για να υποβληθεί στη μέθοδο αφαίρεσης μέσω λέιζερ. Ωστόσο, ένα τατουάζ δεν μπορεί να φύγει μόνο με μια φορά.

Η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον τρεις φορές. Ο αριθμός των συνεδριών βέβαια, εξαρτάται από το είδος του τατουάζ.

Αρχικά, θα πρέπει να επισημανθεί πως οι διαδικασίες αφαίρεσης τατουάζ, είτε με λέιζερ είτε με εγχείρηση, δεν μπορούν να γίνουν το καλοκαίρι όταν το δέρμα είναι μαυρισμένο.

Το πόσες τελικά συνεδρίες θα χρειαστούν για να σβήσει τελείως ένα τατουάζ σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες. Πότε έγινε το τατουάζ, σε ποιο σημείο του σώματος, πόσο μεγάλο είναι, ποια χρώματα χρησιμοποιήθηκαν, ακόμη και αν έγινε από επαγγελματία ή ερασιτέχνη.

Για παράδειγμα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί ένα πρόσφατο τατουάζ, απ ότι ένα που έγινε πριν πέντε χρόνια. Όσον αφορά τα χρώματα, είναι πολύ πιο εύκολο να διαγραφεί ένα τατουάζ που έχει σχεδιαστεί με μαύρο ή μπλε πάρα με πιο σπάνια χρώματα όπως το πορτοκαλί ή το κίτρινο.

Δύσκολο, επίσης, είναι να σβηστεί με λέιζερ είναι ένα τατουάζ που έχει «χτυπηθεί» σε σημεία του χεριού ή του ποδιού.

Επιπλέον, όλα τα παραπάνω παίζουν ρόλο στο χρόνο και στον αριθμό των επαναληπτικών συνεδριών που θα χρειαστούν μέχρι να διαγραφεί ένα τατουάζ.

Οι συνεδρίες που θα χρειαστούν μπορεί να είναι από τρεις όταν πρόκειται π.χ. για ένα μικρό τατουάζ, αλλά ενδέχεται να φτάσουν και τις οκτώ αν συντρέχουν πολλοί από τους παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω.

Η μία συνεδρία με την άλλη απέχουν 20 με 30 μέρες. Όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να φροντίζεται ιδιαίτερα το σημείο του δέρματος όπου πέφτουν οι ακτίνες λέιζερ.

Μετά από κάθε συνέδρια, πρέπει να γίνεται τοπική απολύμανση με αντιβιοτικές κρέμες για να αποφευχθούν πιθανές μολύνσεις ενώ από την άλλη καλό θα ήταν να μην εκτίθεται το συγκεκριμένο σημείο του δέρματος σε νερό και ήλιο.

Οι τιμές για κάθε συνεδρία ξεκινούν από τα 100 ευρώ αλλά αυτό αλλάζει ανάλογα με τη δυσκολία της αφαίρεσής του.

Και πάμε σε μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις. Πονάει η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ; Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί που κάνουν τις συνεδρίες, η αίσθηση που αφήνουν οι ακτίνες λέιζερ μοιάζει με κάψιμο, ενώ στην ένταση του πόνου παίζει ρόλο το σημείο του σώματος. Αν για παράδειγμα αυτό είναι στο εφήβαιο, τότε ο πόνος είναι πιο έντονος.

Βέβαια, πριν ξεκινήσει η διαδικασία χορηγείται μια αναισθητική κρέμα, η οποία μουδιάζει το δέρμα και μειώνει αισθητά τον πόνο. Αν πάλι η αίσθηση του καψίματος είναι πολύ έντονη τότε γίνεται τοπική αναισθησία.

Όσον αφορά, μάλιστα, τα μικρά τατουάζ υπάρχει και η μέθοδος της κρυοπηξίας. Ο δερματολόγος παγώνει με υγρό άζωτο την περιοχή που βρίσκεται το τατουάζ. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μαζί με την αποβολή στρωμάτων της επιδερμίδας, επιταχύνεται και η αφαίρεση των χρωστικών ουσιών. Η τιμή ξεκινά περίπου από τα 75 ευρώ.

Η πιο καίρια, βέβαια, μέθοδος την οποία μπορεί κάποιος να ακολουθήσει αν θέλει μια και καλή να απαλλαγεί από ένα ανεπιθύμητο τατουάζ είναι μέσω χειρουργικής επέμβασης. Ο χειρουργός πιάνει το νυστέρι και αφαιρεί το κομμάτι του δέρματος που βρίσκεται το τατουάζ.

Αυτό συνήθως γίνεται όταν είναι αρκετά δύσκολο να φύγει με λέιζερ ή όταν ο ιδιοκτήτης του θέλει να το αφαιρέσει άμεσα και όχι μετά από μήνες συνεδριών.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνα τα τατουάζ που, όπως λένε οι tattoo artists, έχουν χτυπηθεί πολύ βαθιά και έχουν φύγει από τα επιδερμικά κύτταρα, έχοντας φτάσει στο αμέσως κατώτερο στρώμα, στο χωρίο. Εκεί, λοιπόν, ακόμη και με τη χρήση λέιζερ το μελάνι δε φεύγει, γι’ αυτό και αρκετοί επιλέγουν τη χειρουργική επέμβαση.

Η διαδικασία αυτή είναι αποτελεσματική καθώς σβήνει κάθε ίχνος του τατουάζ από το δέρμα, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να σχηματιστεί ουλή πάνω στο δέρμα.

Για τα τατουάζ μικρού και μεσαίου μεγέθους τοποθετούνται ράμματα μετά το τέλος της εγχείρησης, ενώ για τα μεγάλα μπορεί να χρειαστεί και μεταμόσχευση δέρματος από κάποιο άλλο μέρος του σώματος, όπως τους γλουτούς ή τους μηρούς.

Η τιμή της επέμβασης φτάνει περίπου τα 250 με 300 ευρώ.

Συμπερασματικά, κάποιος μπορεί να επιλέξει μία από τις δύο μεθόδους ανάλογα με την αντοχή στον πόνο, το οικονομικό κόστος, τον διαθέσιμο χρόνο και το τελικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, για να μην χρειαστεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν να σκέφτεσαι σοβαρά αν και κατά πόσο θέλει ένα τατουάζ και έπειτα να επιλέγει προσεκτικά το σχέδιο της αρεσκείας του για να μην το μετανιώνει αργότερα.

Πηγή: www.lifo.gr