Πώς να αποσυμφορήσεις τον χώρο σου χωρίς να πετάξεις πράγματα
Δεν χρειάζεται κάθε προσπάθεια τακτοποίησης του σπιτιού σου να καταλήγει σε μια μαζική έξοδο των αντικειμένων, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, το θέμα είναι η έξυπνη διαχείριση της αποθήκευσης.
Ολοι μας έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση όπου το σπίτι μας είναι γεμάτο μέχρι τελικής πτώσης αλλά δεν θέλουμε να πετάξουμε τίποτα. Ίσως απλά θέλουμε να κρατήσουμε τα πάντα ή μας συγκρατούν οι οικολογικές ενοχές. Πώς μπορείς, λοιπόν, να κάνεις αποσυμφόρηση χωρίς να πετάξεις;
Ευτυχώς, οι επαγγελματίες διοργανωτές σπιτιών αντιμετωπίζουν αυτό το αίνιγμα εδώ και χρόνια και έχουν καταλήξει σε μερικές έξυπνες συμβουλές αποσυμφόρησης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να περιορίσεις τους χώρους σου χωρίς να πετάξεις τα υπάρχοντά σου στα σκουπίδια. Είτε κρατάς τα πάντα και βρίσκεις νέους αποθηκευτικούς χώρους, είτε βρίσκεις μη σπάταλους τρόπους για να αποσυμφορήσεις το σπίτι σου, αυτές είναι οι λύσεις που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να αποσυμφορήσουν χωρίς να πετάξουν.
Πώς να αποσυμφορήσεις τον χώρο σου χωρίς να πετάξεις πράγματα
Παρόλο που μπορεί να έρθει ένα σημείο όπου οι αποθηκευτικές σου ιδέες απλά δεν μπορούν να συγκρατήσουν τίποτα άλλο πια, υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που μπορείς να δοκιμάσεις για να βοηθήσεις στην αποσυμφόρηση των χώρων διαβίωσής σου και να αξιοποιήσεις στο έπακρο την υπάρχουσα οικιακή αποθήκευση για να κρύψεις την ακαταστασία. Απλά θυμήσου να ξεφορτωθείς τα περιττά και τα σκουπίδια, τα σπασμένα πράγματα και τα αντικείμενα που πραγματικά δεν χρειάζεσαι πια για να γίνει αυτό πιο εύκολο. Διάβασε τι κάνουν οι επαγγελματίες της οργάνωσης:
Ο Madison Popper, σχεδιαστής και ιδρυτής του Chill Casa, προτείνει να βρεις τρόπους για να κάνεις την υπάρχουσα αποθήκη σου να μεγαλώσει περισσότερο με προϊόντα που θα σε βοηθήσουν. «Αν είστε fashionista, για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αγορά μερικών κρεμάστρων εξοικονόμησης χώρου, που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα σημαντικά σας ρούχα κρεμασμένα και όχι βιδωμένα σε ένα συρτάρι», λέει. «Αν σας αρέσει να φιλοξενείτε, μπορεί να είναι ότι επενδύετε σε μερικά κουτιά αποθήκευσης σερβίτσια, για να βοηθήσετε στην προστασία των λιγότερο χρησιμοποιημένων πιάτων στα ντουλάπια», προτείνει. «Τα υπάρχοντα του καθενός είναι διαφορετικά, οπότε μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρείτε το κατάλληλο πράγμα για εσάς αλλά υπάρχει εκεί έξω».
Ανακύκλωσε πράγματα που δεν σου ταιριάζουν πλέον
Αν θέλεις να αποφύγεις τη λύπη για το ξεσκαρτάρισμα, αλλά έχεις ρούχα και διακοσμητικά αντικείμενα που δεν ταιριάζουν πια με το στυλ σου, τότε η ανακύκλωση μπορεί να είναι η απάντηση, λέει η Theresa Russell, επαγγελματίας διοργανώτρια σπιτιού, θεραπεύτρια και ιδρύτρια του Homegirl Space. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να ξεκινήσεις ένα οικιακό έργο DIY και να ξαναβάψεις ένα παλιό έπιπλο ή ένα παλιό διακοσμητικό, ή να αναπροσαρμόσεις ρούχα που δεν εφαρμόζουν καλά. Αν δεν έχεις μέσα σου μια δημιουργική φλέβα, αλλά θέλεις να μάθεις, υπάρχουν κάποια μαθήματα που μπορούν να σε διδάξουν.
Δοκίμασε την τάση clustering
Δεν χρειάζεται όλη η ακαταστασία του σπιτιού να κρύβεται κάποια από αυτά μπορεί να είναι λειτουργικά και συχνά όμορφα. Ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακάμψεις το γεγονός ότι δεν έχεις χώρο αποθήκευσης για αυτά είναι να εφαρμόσεις την τάση του clustering, χρησιμοποιώντας τα σκόπιμα ως εσωτερικό ντεκόρ και εμφανίζοντάς τα σε συστάδες.
«Το κόλπο για να πετύχεις αυτή την τάση είναι να συγκεντρώσεις τα πράγματά σου μαζί σκόπιμα, χρησιμοποιώντας αντικείμενα που λογικά θα έβρισκες σε αυτόν τον χώρο», εξηγεί η Millie Hurst, συντάκτρια του τμήματος Solved στο Homes & Gardens. «Χρησιμοποιώντας έναν δίσκο με διακοσμητική σανίδα κοπής για να στοιβάξεις τους μύλους αλατιού και πιπεριού ή τα μπουκάλια λαδιού που υπάρχουν στην κουζίνα, για παράδειγμα, τα μετατρέπεις σε ένα χαριτωμένο σημείο εστίασης χωρίς να θυσιάζεις τη λειτουργικότητα ή να κάνεις τους πάγκους να φαίνονται ακατάστατοι».
«Η νούμερο ένα συμβουλή μου για να βεβαιωθείτε ότι μεταφέρετε τα πάντα στο νέο τους σπίτι είναι να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα για τον εαυτό σας στο ημερολόγιό σας με μια ειδοποίηση ως υπενθύμιση. Χωρίστε το ανά αντικείμενο, ώστε να μη σας καταβάλλει η προσπάθεια», συνιστά. «Για παράδειγμα, μια εβδομάδα θα βρείτε ένα τοπικό καταφύγιο αστέγων και θα παραδώσετε αντικείμενα. Μια άλλη εβδομάδα θα αφήσετε βιβλία στη βιβλιοθήκη. Ζητήστε και από έναν φίλο ή σύντροφο να σας κρατήσει υπόλογους, αν αυτό βοηθάει», προσθέτει.
Συγκέντρωσε τα αντικείμενα σου για να ανακαλύψεις τι έχεις
Όταν προσπαθείς να αποσυμφορήσεις το σπίτι σου χωρίς να πετάξεις, μπορεί να σε βοηθήσει να ταξινομήσεις τα όμοια με τα όμοια αντικείμενα για να αξιολογήσεις τι είναι αυτό που πραγματικά κατέχεις και τι προκαλεί το αίσθημα της ακαταστασίας, προτείνει η Bonnie Borromeo Tomlinson, επαγγελματίας διοργανώτρια και συγγραφέας του βιβλίου Stop Buying Bins, που διατίθεται στο Amazon.
«Έχετε κατακλυστεί από ακαταστασία και χάος, αλλά δεν θέλετε να κάνετε σμίκρυνση; Η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι η ενοποίηση», ξεκινάει η ίδια. «Πάρτε ένα μεγάλο καλάθι πλυντηρίου ή ένα ανθεκτικό κουτί και περάστε από κάθε δωμάτιο συλλέγοντας μία μόνο κατηγορία αντικειμένων. Ας πούμε ότι είναι η ώρα του σχολείου και έχετε αποφασίσει ότι πριν πάτε για σχολικά είδη, θα περάσετε από το σπίτι, όπου ξέρετε κατά βάθος ότι έχετε ήδη υπεραρκετά είδη για τα παιδιά σας συν όλο το σχολείο. Περπατάτε από δωμάτιο σε δωμάτιο μαζεύοντας ΟΛΑ τα στυλό, τα μολύβια, τις γόμες, τα τετράδια, το χαρτί με ελεύθερα φύλλα κ.λπ. και τα μαζεύετε όλα σε ένα κουτί (περισσότερα αν χρειάζεστε, φυσικά). Στη συνέχεια, σε μια μεγάλη επιφάνεια, τα ταξινομήστε τα όλα στις επιμέρους υποκατηγορίες τους (στυλό, μολύβια, καταλάβατε την ιδέα).
Αφού τελειώσουν όλα αυτά, άφησε τα παιδιά να αποφασίσουν τι θέλει το καθένα, βάλε στρατηγικά τις προμήθειες πίσω οπουδήποτε στο σπίτι όπου θα τις χρησιμοποιήσεις και δώρισε τα υπόλοιπα. Συγκεντρώνοντας μαζικά όλα τα υπάρχοντά σου σε μια ενιαία κατηγορία, μπορείς να δεις μόνοι σου πόσα έχεις και συγκριτικά πόσα λίγα χρειάζεσαι», εξηγεί.
Ακολουθήσε το ίδιο για οποιαδήποτε κατηγορία αντικειμένων πιάτα, μαξιλάρια, βιβλία κ.λπ. Όταν όλα βρίσκονται σε ένα μέρος, το ποσό είναι σου λέει όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις συνήθειες που ξοδεύεις και συσσωρεύεις και μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις να προσθέτεις πριν καταναλώσεις ό,τι έχεις, ώστε να κάνεις την υπάρχουσα ακαταστασία πιο διαχειρίσιμη.
Ψάξε στο σπίτι για νέους χώρους αποθήκευσης
Μια από τις καλύτερες ιδέες οργάνωσης του σπιτιού που προτείνουν ξανά και ξανά οι επαγγελματίες είναι να «ψωνίσετε το σπίτι σας». Αυτό περιλαμβάνει την περιήγηση στο χώρο και την ενεργή αναζήτηση ευκαιριών αποθήκευσης είτε πρόκειται για έναν αχρησιμοποίητο κάδο αποθήκευσης που θα μπορούσε να τοποθετηθεί καλύτερα αλλού, είτε για ένα ξεκρέμαστο ράφι που θα μπορούσε να αναδιοργανωθεί για να χωρέσει περισσότερα, είτε ακόμη και για μια παλιά βαλίτσα που θα μπορούσε να κρατήσει σπάνια χρησιμοποιούμενα αντικείμενα μέχρι να τα χρειαστείς.
Επένδυσε σε έπιπλα πολλαπλών χρήσεων
Η επένδυση σε κάποια νέα αποθηκευτικά μέσα μπορεί να είναι απαραίτητη. Η ειδικός σε θέματα καθαρισμού Nathaly Vieira συνιστά να διαλέξεις λύσεις αποθήκευσης, όπως βιβλιοθήκες, και τραπεζάκια σαλονιού, καθώς και ανοιχτά ράφια για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τους μικρότερους χώρους, διατηρώντας παράλληλα τα πράγματά σου οργανωμένα και εκτός οπτικού πεδίου.
Ο βασικός κανόνας της αποσυμφόρησης
Ο πρώτος και αναμφισβήτητα πιο σημαντικός κανόνας του ξεκαθαρίσματος είναι να θέσετε χαμηλά τις προσδοκίες σας και να εργαστείτε μέσω ενός καταλόγου ελέγχου ξεκαθαρίσματος. Το να προσπαθείτε να κάνετε πάρα πολλά με τη μία και να έχετε τη φιλοδοξία να έχετε αποσυμφορήσει ολόκληρο το σπίτι σας μέσα σε μία ή δύο ημέρες είναι μη ρεαλιστικό και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές διαδικασίες σκέψης που δυσκολεύουν την αποσυμφόρηση στο μέλλον. Προχωρήστε αργά και θέστε μικρούς εφικτούς στόχους που θα σας βοηθήσουν να εμπνευστείτε για να κάνετε τη δουλειά.
Πηγή:theissue.gr