Πώς να χρησιμοποιείτε φακούς επαφής και γυαλιά οράσεως με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του COVID-19
Οι 10 κορυφαίες ερωτήσεις των χρηστών που απαντήθηκαν από μία Επαγγελματία Οφθαλμικής Υγείας.
Η καθηγήτρια Cristina Grupcheva, η οποία ηγείται του Ευρωπαïκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας και είναι επικεφαλής του Τμήματος Οφθαλμολογίας και Οφθαλμικών Επιστημών & του Εξειδικευμένου Οφθαλμολογικού Νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βάρνας στη Βουλγαρία, μοιράζεται τις συμβουλές και τις οδηγίες της σχετικά με τους φακούς επαφής, την ασφάλεια των γυαλιών οράσεως και τον COVID-19.
Ερώτηση 1: Είναι ασφαλής η χρήση φακών επαφής κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορωνοïού;
Απάντηση: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι χρήστες φακών επαφής είναι πιο πιθανό ή επιρρεπείς στο να προβληθούν από τον κορωνοïό ή ότι μέσω των φακών επαφής μπορεί να μεταδοθεί η νόσος. Όταν ακολουθούνται σωστά όλα τα καθορισμένα μέτρα προστασίας και οι οδηγίες χρήσης, οι φακοί επαφής (μαλακοί ή σκληροί) είναι γενικά ένα ασφαλές μέσο διόρθωσης της όρασης.
Ερώτηση 2: Θα πρέπει οι χρήστες φακών επαφής να στραφούν στη χρήση γυαλιών οράσεως αυτήν τη χρονική στιγμή;
Απάντηση: Εάν οι χρήστες είναι υγιείς, δεν υπάρχει ανάγκη ή αποδεδειγμένα οφέλη από τη χρήση γυαλιών οράσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι φακοί επαφής προσφέρουν καθαρή όραση και ευρύτερο οπτικό πεδίο, χωρίς να έχουν πρόσθετα εξαρτήματα που στηρίζονται στη μύτη και στα αυτιά. Επιπλέον, πολλοί χρήστες φακών επαφής διαθέτουν μόνο «γυαλιά έκτακτης ανάγκης». Η μετάβαση σε αυτά θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα της όρασης ενός χρήστη και να τους αναγκάσει να αγγίζουν πιο συχνά το πρόσωπο τους για να προσαρμόσουν το σκελετό των γυαλιών τους. Επίσης, οι χρήστες μπορεί να πιέζουν και να ανοιγοκλείνουν περισσότερες φορές τα μάτια τους, προκαλώντας ενδεχομένως διαταραχή του δακρυïκού φιλμ και ερεθισμό των ματιών. Η χρήση γυαλιών οράσεως μπορεί να προκαλέσει «θόλωση» όταν γίνεται παράλληλα με μια μάσκα προσώπου, που σημαίνει ότι τα γυαλιά θα πρέπει να καθαρίζονται σωστά πιο τακτικά.
Ερώτηση 3: Χρειάζονται οι χρήστες ένα ειδικό σύστημα ‘χρήσης και φροντίδας’ των φακών επαφής τους;
Απάντηση: Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες που συνοψίζονται παρακάτω για την υγιεινή χρήση των φακών επαφής.
1. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν από την εφαρμογή και την αφαίρεση των φακών. Το προσεκτικό, για ώρα και σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και ζεστό νερό είναι η καλύτερη πρακτική για την υγιεινή των χεριών και θα πρέπει να ακολουθείται κατά τη χρήση των φακών επαφής σας.
2. Χρησιμοποιήστε μία καθαρή θήκη φακών επαφής την οποία θα πρέπει να αντικαθιστάτε κάθε μήνα.
3. Χρησιμοποιήστε φρέσκο διάλυμα απολύμανσης των φακών επαφής και αποθηκεύστε τους φακούς σύμφωνα με τις οδηγίες. Είναι μια συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη ότι ένας ιός, όπως ο COVID-19, μπορεί να επιβιώσει 8 ώρες στο διάλυμα, δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο.
4. Εφαρμόστε τον φακό με την καθαρή άκρη του δείκτη των δαχτύλων σας, απευθείας στον κερατοειδή, αποφεύγοντας τη μόλυνση των βλεφάρων σας.
5. Απομακρύνετε τον φακό τυλίγοντας τον σε ένα καθαρό χαρτομάντηλο προκειμένου να αποφύγετε πιθανή μετάδοση οποιασδήποτε μόλυνσης.
6. Ακολουθήστε αυστηρά τις συστάσεις στη συσκευασία των φακών επαφής σχετικά με τη «διάρκεια ζωής» τους και απορρίψτε τους όπως απαιτείται.
7. Όπου ενδείκνυται, χρησιμοποιήστε φακούς επαφής ημερήσιας αντικατάστασης.
8. Αν ο φακός πέσει πάνω σε μια ακάθαρτη επιφάνεια, πετάξτε τον αμέσως (εάν πρόκειται για φακό ημερήσιας αντικατάστασης) ή απολυμάνετέ τον για τουλάχιστον 4 ώρες εάν πρόκειται για φακό συχνής αντικατάστασης.
9. Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία οφθαλμικής υγείας σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις ή προβληματίζεστε σχετικά με τη χρήση και τη φροντίδα των φακών σας.
Ερώτηση 4: Μπορούν οι χρήστες να συνεχίσουν να φορούν τους φακούς τους εάν αισθάνονται άρρωστοι;
Απάντηση: Σε περίπτωση ασθένειας, οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει αμέσως να στραφούν στη χρήση των γυαλιών οράσεως τους. Το παραπάνω περιλαμβάνει την εμφάνιση συμπτωμάτων υποψίας ή διάγνωσης περίπτωσης του COVID-19. Περιλαμβάνει επίσης συμπτώματα που δείχνουν επιδείνωση της οφθαλμικής υγείας, όπως ένα κόκκινο ή ροζ μάτι. Είναι σημαντικό οι χρήστες να έχουν καλή όραση κάθε μέρα, να αισθάνονται άνετα με τους φακούς επαφής τους και το λευκό μέρος των ματιών να παραμένει λευκό. Εάν δεν ισχύει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω, θα πρέπει να σταματήσετε να φοράτε φακούς επαφής και να αναζητήσετε κατάλληλες συμβουλές από έναν επαγγελματία οφθαλμικής υγείας. Η πρώτη διάγνωση, αυτήν τη χρονική στιγμή, θα πρέπει να να γίνει τηλεφωνικά, όπου ο επαγγελματίας οφθαλμικής υγείας θα μπορεί να σας καθοδηγήσει στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης. Ακολουθήστε τις συστάσεις του ειδικού όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά.
Ερώτηση 5: Ένας χρήστης διαγνώστηκε με COVID-19. Μπορεί να συνεχίσει να φοράει τους φακούς επαφής του;
Απάντηση: Οι χρήστες που έχουν διαγνωστεί με λοίμωξη από ιό της αναπνευστικής οδού όπως ο COVID-19 θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να φορούν τους φακούς τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να αναπτυχθεί ταυτόχρονα με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό αποτελεί προüπόθεση για επιπρόσθετα οφθαλμικά προβλήματα όπως η μικροβιακή κερατίτιδα (μια ασθένεια που εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση).
Ερώτηση 6: Είναι πιο ασφαλής η χρήση φακών επαφής ημερήσιας αντικατάστασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας;
Απάντηση: Όταν μιλάμε γενικά για μόλυνση, οι φακοί ημερήσιας αντικατάστασης φαίνεται να είναι πιο ασφαλείς, καθώς παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας τύπος φακών επαφής είναι καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο αυτή τη χρονική στιγμή.
Ερώτηση 7: Μπορεί ο ιός να διαδοθεί μέσω των φακών όταν τους πετάμε;
Απάντηση: Θεωρητικά, ο φακός είναι μια επιφάνεια, όμως «κολυμπά» στο δακρυïκό φιλμ (το οποίο προσφέρει φυσική αντιïκή προστασία). Για να είμαστε ασφαλείς, όμως, κατά την απόρριψη των φακών, οι χρήστες θα πρέπει να τους απολυμάνουν προσεκτικά και να τους τυλίξουν σε ένα καθαρό χαρτομάντηλο.
Ερώτηση 8: Τα γυαλιά οράσεως θα πρέπει να απολυμαίνονται;
Απάντηση: Οι χρήστες θα πρέπει να πλένουν προσεκτικά τα γυαλιά τους με σαπούνι και νερό 3-4 φόρες την ημέρα, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα γυαλιά «έκτακτης ανάγκης» ή ανάγνωσης. Τα τελευταία απαιτούν πιο προσεκτικό χειρισμό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, καθώς δεν χρησιμοποιούνται συχνά. Πρέπει να φυλάσσονται σωστά και να μην αφήνονται ποτέ σε βρώμικες επιφάνειες ή χωρίς την επίβλεψή μας.
Ερώτηση 9: Οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν πιο συχνά το πρόσωπο τους σε σύγκριση με όσους δε φορούν φακούς;
Απάντηση: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να υποδεικνύει ότι οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους συχνότερα από τους μη χρήστες. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο, καθώς οι επαγγελματίες οφθαλμικής υγείας εκπαιδεύουν και ενθαρρύνουν τους χρήστες τους να αποφεύγουν γενικά να αγγίζουν και να τρίβουν τα μάτια τους.
Ερώτηση 10: Ποια είναι η τελευταία σας συμβουλή για τους χρήστες σχετικά με τη χρήση φακών επαφής και γυαλιών οράσεως αυτή τη χρονική στιγμή;
Απάντηση: Θα συμβούλευα τους χρήστες να συνεχίσουν να φορούν τους φακούς τους εάν δεν έχουν κάποια συστηματική λοίμωξη νόσο, απολαμβάνοντας τα οφέλη, την ευκολία και την ελευθερία που προσφέρουν, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Είναι σημαντικό να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τους επαγγελματίες οφθαλμικής υγείας σχετικά με την ορθή χρήση και την υγιεινή και να ζητήσουν πρόσθετες πληροφορίες εάν το χρειάζονται! Θα ήθελα απλώς να να προσθέσω ότι οι επαγγελματίες οφθαλμικής υγείας παγκοσμίως, αφιερώνουν σημαντικό χρόνο για να εκπαιδεύσουν τους χρήστες φακών επαφής στη σωστή υγιεινή. Ως εκ τούτου, είναι πιθανώς το ευρύτερο και πιο ανεπτυγμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη φροντίδα των ματιών με πολλούς χρήστες φακών επαφής να έχουν ήδη αναπτύξει συνήθειες σωστής υγιεινής.
Πηγή: On οπτικά νέα