Scroll to top

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη υφασμάτινη μάσκα – Σημαντικές συμβουλές από την εταιρεία εσωρούχων LORD


- 12 Αυγούστου 2020

 •  

   

  Οι υφασμάτινες μάσκες εμφανίστηκαν πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας της έλλειψης των χάρτινων μασκών μιας χρήσης και ήρθαν για να μείνουν. Αποδεικνύονται ιδιαίτερα οικονομικές αφού πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται. Η ιδιότητα «πλύνε-βάλε» της υφασμάτινης μάσκας προστατεύει την τσέπη μας και το περιβάλλον.

  Με την πληθώρα των επιλογών όμως ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξουμε την κατάλληλη μάσκα; Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι χάρτινες μάσκες προσφέρουν ανάλογη προστασία με την υφασμάτινη. Η χρήση τους ενδείκνυται για την μείωση μετάδοσης των ασθενειών καθώς προστατεύουν τον περίγυρό από τα σταγονίδια. Μάσκες με μεγάλο βαθμό προστασίας είναι οι τύπου FFP2 /FFP3 και συστήνονται για χρήση από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και οικείους που φροντίζουν μολυσματικούς ασθενείς. Για την γενική προστασία του πληθυσμού και περιορισμό της μετάδοσης του SARS-CoV-2,  συστήνονται παγκοσμίως οι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες. Η πολλαπλή χρήση τους, έχει θετικό πρόσημο στην τσέπη μας αλλά και στο περιβάλλον καθώς μειώνουμε τα απορρίμματα και χρήση βιομηχανικών πλαστικών.

   

   

  Οι υφασμάτινες μάσκες που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να φτιάχνονται από τουλάχιστον δύο κομμάτια κατάλληλου μαλακού υφάσματος. Το ύφασμα να είναι μαλακό ώστε να μειώνεται η τριβή με το δέρμα. Να είναι αντιαλλεργικό και απαλλαγμένο από επικίνδυνα χημικά. Προσοχή σε ακατάλληλα σεντονόπανα που πολλές φορές χρησιμοποιούνται για φθηνότερες μάσκες. Τα ακατάλληλα υφάσματα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς, κοκκινίλες και στη συνέχεια πληγές από την πολύωρη χρήση. Ενδεχόμενα χημικά κατάλοιπα στο ύφασμα θα τα εισπνεύσετε. Το ιδανικό ύφασμα είναι μαλακό, δεν προκαλεί ερεθισμούς και έχει ελαστικότητα ώστε να εφαρμόζει επάνω στο πρόσωπο χωρίς κενά. Αν η μάσκα που έχετε δεν είναι διπλή ή σας θυμίζει παλιά σεντόνια, πετάξτε την.

  Το ρέλι που θα δέσει την μάσκα με το πρόσωπο μας θα πρέπει να είναι από βαμβακερό ελαστικό ύφασμα ή λάστιχο ώστε να υπάρχει καλή επαφή με το πρόσωπο χωρίς κενά. Το βαμβακερό ρέλι μπορεί να πλυθεί και να σιδερωθεί και να παραμένει το ίδιο, το λάστιχο θέλει προσοχή στο σιδέρωμα.

   

   

  Θα πρέπει να επιλέξετε την μάσκα σας ανάλογα με την χρήση που την προορίζετε:

  Για τις καθημερινές σύντομες εξόδους, επιλέγουμε την απλή υφασμάτινη μάσκα που πλένεται στους 60 μέχρι 90. Αν θέλουμε να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς, υπάρχει και η μάσκα με πιο χοντρό ύφασμα που όμως το καλοκαίρι δυσκολεύει την αναπνοή. Μην ξεχνάμε τις παιδικές μάσκες που καλύπτουν ηλικίες μέχρι 15-16 ετών.

  Για τους ενήλικες που θέλουν μια προσεγμένη αγορά, διατίθενται μάσκες στο σχήμα του προσώπου και με λάστιχο στα αυτιά για εξαιρετική εφαρμογή χωρίς κενά.

  Για τον επαγγελματία, υπάρχουν οι επαγγελματικές μάσκες με τα λάστιχα πίσω από το κεφάλι. Σχεδιάστηκαν ειδικά για να μην πέφτει ακόμα και όταν σκύβεις κατά την εργασία. Εφαρμόζουν εξαιρετικά χωρίς κενά και δέχονται το λογότυπό της επιχείρησης. Με τις επαγγελματικές μάσκες, μπορείς να κάνεις το διάλειμμά σου, κατεβάζοντας προσωρινά την μάσκα στο λαιμό αντί να την κρατάς στο χέρι ή να την ακουμπήσεις σε μια επιφάνεια.

   

   

  Ιδανικά κάθε μάσκα πρέπει να αλλάζεται κάθε 2-3 ώρες ή μόλις υγρανθεί. Μάσκες που δεν αντικαθιστούνται συχνά, μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Την μάσκα την πλένετε με απλό απορρυπαντικό και την σιδερώνεται με μπόλικο ατμό για αποστείρωση αποφεύγοντας τις μεγάλες θερμοκρασίες στα λάστιχα. #menoumeasfaleis

  ** Οι πληροφορίες δόθηκαν από την πλεκτοβιομηχανία εσωρούχων Lord στην Κατερίνη, που παρήγαγε τις πρώτες υφασμάτινες μάσκες στην Ελλάδα. Διατέθηκαν σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, φαρμακεία, βιομηχανίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες.

   

   

   

   

   

 • Δείτε επίσης...