Πώς να καθαρίσεις σωστά τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια και μπουκάλια
Ο πόλεμος κατά των πλαστικών μπουκαλιών έχει ξεκινήσει ήδη και συναπαρτίζει τον αγώνα ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσης, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Στο εμπόριο, θα βρεις ήδη μία μεγάλη ποικιλία από επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια και μπουκάλια. Όσον αφορά τα καλαμάκια, αυτά από ανοξείδωτο ατσάλι, τα χάρτινα καλαμάκια, τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά καλαμάκια και τα καλαμάκια σιλικόνης βρίσκονται ανάμεσα στις επιλογές που έχεις.
Τόσο τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια όσο και τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια όχι μόνο σώζουν την τσέπη σου, αλλά και το περιβάλλον που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ειδικά τη δεδομένη στιγμή, που οι ποσότητες πλαστικού έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της πανδημίας και προφανώς αποτελούν σκέτη οικολογική καταστροφή. Εάν, λοιπόν, έχεις ριχτεί και εσύ στη μάχη υπέρ του περιβάλλοντος, σου έχω ετοιμάσει έναν οδηγό καθαρισμού των “όπλων” σου αλλά και μερικά extra tips.
Αν όχι σε καθημερινή βάση, η παρακάτω διαδικασίες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τι θα χρειαστείς:
-Βουρτσάκι καθαρισμού για καλαμάκια
-Μία μεγαλύτερη βούρτσα καθαρισμού για το μπουκάλι
-Υγρό πιάτων
-Χλωρίνη
-Λευκό ξύδι (προαιρετικό)
-Μαγειρική σόδα (προαιρετικό)
Πώς θα καθαρίσεις τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια
1) Γεμίζεις τον νεροχύτη σου με ζεστό νερό και ρίχνεις μερικές σταγόνες υγρού πιάτων
2) Αφού βουτήξεις το βουρτσάκι στο διάλυμα που έχεις δημιουργήσει, τοποθέτησέ το στο εσωτερικό μέρος και ξεκίνα να βουρτσίζεις (θυμήσου πως το βουρτσάκι θα πρέπει να είναι αρκετά παχύ ώστε να εφάπτεται σε όλη την εσωτερική επιφάνεια)
3) Εάν αντιληφθείς ότι μερικά υπολείμματα τροφής επιμένουν, τότε ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις τη μαγειρική σόδα. Αφού βουτήξεις πάλι το βουρτσάκι, προσθέτεις λίγη μαγειρική σόδα και ξεκινάς το τρίψιμο. Η μαγειρική σόδα έχει την ιδιότητα της απαλής λείανσης, που βοηθάει στην αφαίρεση των υπολειμμάτων φαγητού.
4) Ξεπλένεις πολύ καλά το καλαμάκι σου με ζεστό νερό και το αφήνεις να στεγνώσει όρθιο (π.χ. μέσα σε ένα καθαρό ποτήρι) ή το τοποθετείς στον στεγνωτήρα πιάτων.
5) Μην ξεχνάς την προστατευτική θήκη. Οι ειδικές προστατευτικές θήκες που διαθέτουν τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια χρειάζονται καλό καθαρισμό και αυτό γιατί είναι μία δυνητική εστία βακτηρίων. Η υγρασία της θήκης σε συνδυασμό με το σκοτάδι και τη ζέστη, είναι ο τέλειος συνδυασμός για την αναπαραγωγή μικροβίων, ακόμη και μούχλας. Μαζί με τα άπλυτα της βδομάδας, λοιπόν, πρόσθεσε και τη θηκούλα στο πλυντήριο. Διαφορετικά, μπορείς να την πλύνεις χειρωνακτικά.
Extra tip: Εάν πιστεύεις πως το πλυντήριο πιάτων μπορεί να κάνει τη δουλεία αντί για εσένα, κάνεις λάθος. Το νερό του πλυντηρίου πιάτων δεν φτάνει πάντα σε κάθε εσωτερική επιφάνεια, ειδικά στα καλαμάκια που στρίβουν. Επομένως, πριν τοποθετήσεις τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια στο πλυντήριο πιάτων, απαιτείται μία χειρωνακτική προεργασία.
Πηγή: ladylike.gr
Πηγή φωτό: pexels.com