Η χρονιά που τελειώνει σημαδεύτηκε από διαδοχικές αποκαλύψεις για διαρροές προσωπικών δεδομένων και σκιώδεις συνεργασίες που εξέθεσαν μεγάλες εταιρείες. Μήπως σκέφτεστε μετά από όλα όσα έχετε ακούσει και διαβάσει να περιορίσετε στο μέγιστο δυνατό την έκθεσή σας στο διαδίκτυο; Αν ναι, δείτε πού μπορείτε να βρείτε τις απαραίτητες ρυθμίσεις και πώς θα κάνετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο όσο πιο διακριτική γίνεται.

 

Στάση πρώτη: Facebook

Υποθέτοντας πως δεν θέλετε να διαγράψετε τον λογαριασμό σας αλλά απλώς να περιορίσετε τον κύκλο των ανθρώπων που θα βλέπουν τις δημοσιεύσεις σας, θα πρέπει να κάνετε τις σχετικές αλλαγές στις Ρυθμίσεις και εργαλεία απορρήτου του λογαριασμού σας. Από εδώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε άλλα αν θα εμφανίζονται στη σελίδα οι δημοσιεύσεις άλλων στις οποίες έχετε προστεθεί με ετικέτα, να ορίσετε ποιοι μπορούν να βλέπουν τις δημοσιεύσεις σας και αν θέλετε οι μηχανές αναζήτησης που λειτουργεί εκτός του Facebook να δείχνουν σε όσους σας αναζητούν τη σελίδα σας στο κοινωνικό δίκτυο. Συνολικά οι ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook είναι πολλές και θα πρέπει να τους δώσετε αρκετή προσοχή για να δείτε τι σας ταιριάζει και τι όχι.

Αν σκέφτεστε το ενδεχόμενο διαγραφής από το Facebook θα πρέπει να έχετε υπόψιν πως μπορεί κατά λάθος να επηρεάσετε τη λειτουργικότητα άλλων εφαρμογών που μπορεί να χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα αν έχετε εγγραφεί σε μία online υπηρεσία με χρήση του Facebook λογαριασμού σας και καταργήσετε τον τελευταίο, είναι πολύ πιθανό πως θα χρειαστεί να επαναλάβετε την εγγραφή σας.

 

Στάση δεύτερη: Twitter

Το Twitter έχει ένα λίγο διαφορετικό μηχανισμό, αφού όλες οι βασικές ρυθμίσεις βρίσκονται σε μία σελίδα στην ενότητα «Απόρρητο και ασφάλεια». Εδώ, θα μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να δίνετε την πληροφορία της τοποθεσίας σας και αν άλλοι θα σας επισημαίνουν με ετικέτα στις φωτογραφίες τους. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η ενότητα με τίτλο «Τα δεδομένα του Twitter σας» όπου μπορείτε να μάθετε πάνω κάτω τι ξέρει το Twitter για εσάς και ποια σημεία έχετε επισκεφθεί, ποιες εφαρμογές και συσκευές έχετε χρησιμοποιήσει. Σταθείτε, γίνεται και λίγο πιο τρομακτικό. Το Twitter συνδυάζει το προφίλ και τη δραστηριότητά σας με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, τα οποία βεβαίως μπορείτε να ελέγξετε. Τέλος, υπάρχει και η περιοχή με τίτλο «Εξατομίκευση και δεδομένα» με ρυθμίσεις για το είδος των διαφημίσεων που θα βλέπετε στην πλατφόρμα του Twitter αλλά και για το αν τα δεδομένα σας θα κοινοποιούνται σε συνεργαζόμενες εταιρείες. Όπως καταλαβαίνετε, έχετε να περάσετε αρκετή ώρα και στο Twitter.

 

Στάση τρίτη: Google

Εδώ μάλλον θα χρειαστεί να επενδύσετε αρκετό χρόνο και διάθεση. Αν διατηρείτε λογαριασμό σε μία από τις υπηρεσίες της Google, όπως το Gmail για παράδειγμα, θα πρέπει να πάτε στη διεύθυνση και να ελέγξετε τις προσωπικές σας πληροφορίες και τα δεδομένα που έχει αποθηκεύσει η Google από προηγούμενες αναζητήσεις σας, καθώς και το ιστορικό των περιηγήσεων σας. Στην ίδια ενότητα θα διαπιστώστε επίσης αν το Google καταγράφει φωνητικές εντολές σας και αν αποθηκεύει το ιστορικό των σημείων που έχετε επισκεφθεί. Στις υπόλοιπες επιλογές, καλό είναι να διασφαλίσετε πως δεν μοιράζεστε πληροφορίες για το γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκεστε με άλλα πρόσωπα και καθορίστε ποιες προσωπικές πληροφορίες θα βλέπουν οι άλλοι χρήστες.

 

Στάση τέταρτη: Ρυθμίστε τον browser σας

Επειδή υπάρχουν πολλά αδιάκριτα μάτια που μπορεί να έχουν λόγο να παρακολουθήσουν τις διαδικτυακές σας διαδρομές, μπορείτε σε πρώτη φάση να ρυθμίσετε το πρόγραμμα πλοήγησης (τον browser σας) καταλλήλως ώστε οι ιστότοποι και οι σελίδες που επισκέπτεστε να μην προχωρούν στον εντοπισμό σας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως ο εντοπισμός θα σταματήσει, διότι εναπόκειται στον… πατριωτισμό κάθε ιστοτόπου να ικανοποιήσει το αίτημά σας.

 

Η λύση του VPN

Ενα επιπλέον μέτρο προστασίας είναι να προκαλέσετε σύγχυση σε όποιον θα ήθελε να γνωρίζει τις διαδικτυακές σας συνήθειες. Μία δυνατότητα απόκρυψης των κινήσεών σας μπορεί να γίνει μέσω των «εικονικών ιδιωτικών δικτύων» γνωστά και ως Virtual Private Networks ή VPN. Πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται κατά κανόνα μόνο σε συνδρομητές και σας εμφανίζουν να συνδέεστε στο διαδίκτυο από άλλο σημείο αντί του πραγματικού. Έτσι, μπορεί για παράδειγμα να βρίσκεστε στο κέντρο της Αθήνας αλλά για το υπόλοιπο Internet να μοιάζει πως συνδέεστε από την Πράγα ή το Αμβούργο για παράδειγμα. Αυτό δημιουργεί πάντως ένα μικρό πρόβλημα σε online υπηρεσίες που κρίνουν από τη γεωγραφική σας θέση (ή ψευδο-θέση στη συγκεκριμένη περίπτωση) οι οποίες μπορεί να σας εμφανίσουν σελίδες γραμμένες στα τσεχικά ή τα γερμανικά, ενώ το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα είναι ότι η ταχύτητα της σύνδεσής σας θα μειωθεί.

 

Η επιλογή του Tor

Η μέχρι στιγμής πιο προηγμένη λύση για την προστασία του απορρήτου σας και η οποία ξεπερνά τις προηγούμενες σχετικώς ήπιες προσεγγίσεις, είναι να ξεχάσετε τις εύκολες λύσεις και να επιλέξετε την πλατφόρμα Tor. Πρόκειται για μία λύση λογισμικού που υπόσχεται ασφάλεια, καθώς κρυπτογραφεί την επικοινωνία που μπορεί να έχετε με άλλους χρήστες. Βεβαίως δεν είναι 100% ασφαλές, αφού δεν υπάρχει τίποτα που να εγγυάται απόλυτη ασφάλεια, ωστόσο προσφέρει αποτελεσματική προστασία από τα αδιάκριτα μάτια.