Η αλλαγή θα είναι τρομακτική

Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, η διαδικασία γνωστή ως ηπειρωτική μετατόπιση άρχισε να απομακρύνει τμήματα της γης.

Καβαλώντας τις τεκτονικές πλάκες, οι ήπειροι χωρίστηκαν και μετανάστευσαν στις σημερινές τους τοποθεσίες.

Ωστόσο, η επιφάνεια της Γης δεν είναι στατική. Οι ήπειροι συνεχίζουν να μετατοπίζονται, με αποτέλεσμα τα Ιμαλάια να ανεβαίνουν ελαφρά κάθε χρόνο και οι ήπειροι να μετακινούνται συνεχώς, αργά.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατες επιστημονικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι σε περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι θα συγχωνευθούν ξανά μαζί σε μια υπερήπειρο.

Αυτή η υπερήπειρος μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές. Σύμφωνα με ένα σενάριο γνωστό ως Aurica, σχηματίζεται μια ισημερινή ήπειρος.

Για να σχηματιστεί η Αμασία, οι ήπειροι θα συγκλίνουν στον Βόρειο Πόλο, με την Ανταρκτική να παραμένει στο Νότιο Πόλο.

Η Novopangea βλέπει τον Ειρηνικό Ωκεανό να κλείνει.

Για το Pangea Ultima, ή Proxima, οι ήπειροι συγκλίνουν γύρω από έναν μικρό ωκεανό ή θάλασσα. Pangea Proxima σημαίνει «η επόμενη πανγαία», που θυμίζει την προϊστορική κατάσταση πραγμάτων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience , το Pangea Ultima , «λόγω αλλαγών στο ηφαιστειακό ρήγμα και εξάτμιση αερίων . . . και ηλιακής ενέργειας. . . οδηγείται σε αυξανόμενη υπερθέρμανση που είναι εχθρική για τη ζωή των θηλαστικών».

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «θα οδηγήσει πιθανώς σε ένα σημείο καμπής για το κλίμα και τη μαζική εξαφάνισή τους».

Αν αυτή η μαζική εξαφάνιση είναι τρομακτική, είναι τελικά η φυσική πορεία όταν βλέπουμε την ιστορία μέσα στα εκατομμύρια χρόνια.

Ο Ήλιος θα γίνεται όλο και πιο ζεστός όσο το αστέρι γερνάει , οπότε η Γη θα αντιμετωπίσει τελικά περισσότερη ακτινοβολία.

Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν σε ένα παρόμοιο γεγονός, αν και η κρίση τους προκλήθηκε εν μέρει από πρόσκρουση αστεροειδών και ηφαίστεια.

«Μπορεί να καταλήξει να μοιάζει πολύ με την Pangea όταν οι δεινόσαυροι τριγυρνούσαν», είπε στο Mashable η Hannah Davies, γεωλόγος που μελετά τις υπερηπείρους .

«Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με έξι ή επτά κύκλους υπερηπείρου σε όλη την ιστορία της Γης».

 

Πηγή:theissue