Νέα μελέτη παρουσιάζει πώς το άτμισμα επηρεάζει την υγεία σας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το άτμισμα έχει άμεση επίδραση στο πώς λειτουργούν τα αιμοφόρα αγγεία ενός ατόμου και στο πόσο οξυγόνο μπορούν να εισπνεύσουν τα άτομα αυτά.

Ειδικότερα, ο Άλαν Μπλουμ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, τόνισε «το άτμισμα υπάρχει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και πιστεύω ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε για τις επιπτώσεις του στην υγεία μας».

Το άτμισμα λειτουργεί θερμαίνοντας το υγρό σε μια μικρή συσκευή ώστε να μπορείτε να το εισπνεύσετε στους πνεύμονές σας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το στυλό ατμίσματος ή άλλη συσκευή ατμίσματος θερμαίνει το υγρό στη συσκευή. Η ομίχλη από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχει σωματίδια νικοτίνης, αρωματικές ουσίες και άλλες ουσίες αιωρούμενες. Εισπνέετε αυτά τα σωματίδια στο στόμα σας από το επιστόμιο, όπου κατεβαίνουν στο λαιμό σας και στους πνεύμονές σας.

Ωστόσο, το άτμισμα μπορεί να είναι επιβλαβές για τα αιμοφόρα αγγεία. Τα αιμοφόρα αγγεία είναι ελαστικά, ώστε να μπορούν να λυγίζουν εύκολα. Με το άτμισμα μπορεί να γίνουν πιο άκαμπτα και να είναι πιο δύσκολη η κίνησή τους.

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπως αναφέρει το healthstat.gr, μείωσε επίσης τη μέτρηση που είναι γνωστή ως «φλεβικός κορεσμός οξυγόνου». Δηλαδή, οι πνεύμονες παίρνουν λιγότερο οξυγόνο. Ορισμένα από τα πρόσθετα που υπάρχουν στις συσκευές ατμίσματος, όπως η προπυλενογλυκόλη και η γλυκερόλη, έχουν τοξικές επιδράσεις στους πνεύμονες.

Τα σωματίδια που εισπνέετε ενώ ατμίζετε μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή (πρήξιμο) και ερεθισμό στους πνεύμονές σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των πνευμόνων, όπως ουλές και στένωση των σωλήνων που φέρνουν αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας.

Το άτμισμα σας βοηθά να κόψετε το κάπνισμα;

Το άτμισμα δεν έχει εγκριθεί ως τρόπος διακοπής του καπνίσματος. Οι εγκεκριμένες μέθοδοι περιλαμβάνουν επιθέματα, συσκευές εισπνοής, παστίλιες και τσίχλα.

Ενώ το άτμισμα μπορεί να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα, πιθανότατα δεν θα σας βοηθήσει να σταματήσετε εντελώς τη νικοτίνη.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, περίπου το 18% των ανθρώπων που στράφηκαν στο άτμισμα κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα.

Αυτός είναι περίπου διπλάσιος αριθμός ανθρώπων από εκείνους που χρησιμοποίησαν άλλες μεθόδους για να κόψουν το κάπνισμα.

Ωστόσο, περίπου το 80% των ανθρώπων που έκοψαν το κάπνισμα εξακολουθούν να ατμίζουν.

 

 

Πηγή:dnews