Στο τέλος Ιανουαρίου 2024 θα πληρωθούν οι 11.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν μέσα σε 24 ώρες όπως ανακοίνωσε χθες στην ειδική εκδήλωση του ΕΦΚΑ ο Διοικητής Αλέξανδρος Βαρβέρης.

Στην εκδήλωση με θέμα «e- ΕΦΚΑ: Απολογισμός και όραμα – Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» μίλησαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και π. Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού και π. Υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτσης, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου και ο Διοικητής του e- ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη συνεργασία του ΕΦΚΑ με υπουργείο Δικαιοσύνης για επίσπευση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και αφορούν υποθέσεις ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη το 50% των υποθέσεων που εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία αφορούν υποθέσεις του ΕΦΚΑ.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις που ήταν πριν το 2012 τώρα οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε κάτω από τις 25.000, ενδεικτικό των πολύ σημαντικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στον ΕΦΚΑ. Μέσα σε 6 μήνες”, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας επετεύχθη ο στόχος για εκκρεμείς συντάξεις κάτω από το όριο των 25.000.

“Πρόκειται για μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο έτρεξαν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων και είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση μιας σύνταξης είναι μόλις 3 μήνες”, όπως υπογράμμισε ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, όταν στο παρελθόν μπορεί να ξεπερνούσε και τα 3 χρόνια.

Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι θα μηδενιστεί ως το τέλος της τετραετίας ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων και ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα απαλείψει κάθε ταλαιπωρία των πολιτών που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΚΑ θα προλαβαίνει ουσιαστικά τον πολίτη που θα βγαίνει σε σύνταξη στο μέλλον και θα τον βοηθάει εκ των προτέρων στην συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων αλλά και θα τον ενημερώνει για το πότε θα εκταμιευτεί η πρώτη του σύνταξη, όπως και το ποσό που θα λάβει. “Θα πάμε εμείς στον πολίτη πριν σκεφτεί το πρόβλημα του”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. υπουργός.

Τις παραπάνω αλλαγές εκθείασαν με τη σειρά τους οι προηγούμενοι υπουργοί που είχαν στο χαρτοφυλάκιο τους το θέμα των συντάξεων με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι στα 2,5 χρόνια της θητείας του 1 στους 15 πολίτες έλαβαν σύνταξη ενώ περίμεναν για τουλάχιστον 2,5 χρόνια κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που δικαίωσε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν χωρίς φόβο και μακριά από τον λαϊκισμό της εποχής.

Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Βρούτσης , νυν αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού υπενθύμισε ότι το 2012 δεν γνώριζε κανείς πόσοι είναι οι συνταξιούχοι και πόσες συντάξεις δίνονταν.

Εκείνη ακριβώς τη χρονική περίοδο και με την τρόικα στην Ελλάδα ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι το 2013 ξεκίνησε το τιτάνιο έργο της απογραφής των συνταξιούχων αυτοπροσώπως σε ΚΕΠ κλπ με αποκορύφωμα το πρόγραμμα “ήλιος”, που έδωσε το πρώτο δείγμα της επόμενης μέρας του ΕΦΚΑ.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι ο νόμος 4670 του 2020 έβαλε τις βάσεις για την σημερινή εξέλιξη του ΕΦΚΑ.

 

Πηγή:dnews.gr