Ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών αγροτών, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό έως και 5.000 κατοίκους, ενεργοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για το υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο  προβλέπει ποσό ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

«Το πρόγραμμα αυτό», αναφέρει ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, «εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να αποτρέψουμε την ερήμωση των χωριών μας, στηρίζοντας τον μικρό γεωργικό κλήρο, που κατέχει η πλειοψηφία σχεδόν των αγροτών μας, έτσι ώστε να είναι ικανός να υποστηρίξει τη συνέχιση της επαγγελματικής τους ενασχόλησης με τη γεωργία».

Η συνολική χρηματοδότηση του έργου είναι της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μερίδιο –10.794.000 ευρώ- έχει κατανεμηθεί στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Από το πρόγραμμα μπορούν να επωφεληθούν δεκάδες μικροί γεωργοί των χωριών της Πιερίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων δεν είναι περίπλοκη- η αίτηση συντάσσεται με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2018 και η υποβολή της θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από 4 Μαρτίου έως και 15 Μαΐου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr).

Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι), εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους, έχουν μέσο όρο ατομικών αγροτικών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 από 0,01 ευρώ έως και 3.000 ευρώ και μέσο όρο των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) έως και 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, η γεωργική εκμετάλλευση των υποψηφίων πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) ίσο με 5.000 έως και 7.999 ευρώ στην αρχική κατάσταση.

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης. Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3 έτη και μεγαλύτερη από 4 έτη.

Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου, ο δικαιούχος δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.

Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες,  είναι ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη στο μέτρο είναι το 70% της συνολικής ενίσχυσης.