Scroll to top

Προσκυνηματική εκδρομή από τη Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στη Μικρά Ασία


- 17 Φεβρουαρίου 2019

 •  

  Εξαήμερη προσκυνηματική εκδρομή στη Μικρά Ασία από 5 έως 10 Μαΐου 2019, διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου.

  Το οδοιπορικό θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές Τσανάκαλε – Σμύρνη –Έφεσο – Κιρκιντζέ – Κουσάντασι – Αϊβαλί.

  Εκτός από την περιήγηση στα Ιερά Προσκυνήματα και τα ιστορικά μνημεία της Μικράς Ασίας, οι προσκυνητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε Πατριαρχική Θ. Λειτουργία και σε δύο Πατριαρχικούς Εσπερινούς χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Θα ψάλουν, μεταξύ των άλλων, ιεροψάλτες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω».

  Το πρόγραμμα της εκδρομής διατίθεται στις σελίδες κοινωνικών δικτύων της Ιεράς Μητροπόλεως.

  Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τουριστικό γραφείο «Βελώνης» στην Πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης ή στο τηλέφωνο 23510 21888.

   

  ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

  1η Ημέρα: Κυριακή 5 Μαΐου 2019 – ΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ

  Αναχώρηση στις 12:00 πμ. Μέσω της Εγνατίας Οδού και πραγματοποιώντας τις απαραίτητες στάσεις, φθάνουμε στους Κήπους όπου βρίσκεται ο τελωνειακός σταθμός και θα γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος και θα δοθεί ελεύθερος χρόνος για τα αφορολόγητα. Έπειτα θα εισέλθουμε στην Ανατολική Θράκη που αποτελεί και το ευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκικής Δημοκρατίας και από το ύψος Κεσσάνης θα κατευθυνθούμε προς τα Στενά των Δαρδανελίων απ’ όπου θα επιβιβαστούμε στο ferryboat και θα περάσουμε απέναντι στο ιστορικό Τσανάκαλε, από την πορθμειακή γραμμή Καλλίπολη-Λάμψακος. Στην πόλη της Καλλίπολης γνωστή σε όλους για τα σημαντικά πολεμικά γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στη συνέχεια θα αποβιβαστούμε στη Λάμψακο κατευθυνόμενοι με το λεωφορείο προς το Τσανάκαλε. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

   

  2η Ημέρα: Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 – ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ – ΠΕΡΓΑΜΟΣ – ΣΜΥΡΝΗ

  Η δεύτερη μέρα θα ξεκινήσει με πρωινό στο ξενοδοχείο και θα ακολουθήσει περιήγηση στα παράλια της Μικράς Ασίας κατευθυνόμενοι προς την πρωτεύουσα της Ιωνίας τη μαγευτική Σμύρνη κάνοντας μια στάση στην Πέργαμο. Θα επισκεφθούμε την αρχαία πόλη όπου βρίσκεται το Ασκληπείο και θα δούμε μια από τις επτά εκκλησίες της Αποκάλυψης, η Τρίτη στη σειρά αναφοράς του Απόστολου Ιωάννη. Κατά την άφιξη μας στην ένδοξη πρωτεύουσα του Μικρασιατικού Ελληνισμού θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να περπατήσουμε και να απολαύσουμε τον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, το γραφικό Κόρντον και την πλούσια και ξακουστή αγορά. Έπειτα θα αφήσουμε το ιστορικό κέντρο και θα κατευθυνθούμε μέσω της περιοχής του Αλσαντζάκ όπου έχουν απομείνει λίγα ελληνικά σπίτια θυμίζοντας το ένδοξο ιστορικό παρελθόν, καταλήγοντας για μια μικρή επίσκεψη στο όμορφο και γραφικό προάστιο του Καρσίγιακα ελληνιστί Κορδελιό. Με το πέρας της επίσκεψης το βράδυ θα αναχωρήσουμε για το ξενοδοχείο, όπου θα δειπνήσουμε. Διανυκτέρευση.

   

  3η Ημέρα: Τρίτη 7 Μαΐου 2019 – ΣΜΥΡΝΗ

  Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για την ξενάγηση της Σμύρνης. Θα επισκεφθούμε το πρωί τον Ελληνορθόδοξο Ναό της Αγίας Φωτεινής, τον μοναδικό που λειτουργεί σήμερα στην Σμύρνη και θα συναντηθούμε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στον ιστορικό Ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου, επισκόπων Σμύρνης, ο οποίος είναι ο μοναδικός που σώθηκε στα γεγονότα του 1922. Σήμερα είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά τελούνται, με άδεια των Αρχών, Ακολουθίες και Θ. Λειτουργίες στις μεγάλες εορτές. Θα δούμε την όμορφη παραλία το διοικητήριο με το γραφικό ρολόι όπου ήταν η έδρα του ελληνικού στρατηγείου το 1922. Θα δούμε επίσης το χώρο όπου γίνεται η διεθνής έκθεση της Σμύρνης καθώς επίσης και τα κτίρια του τελωνείου και των τραπεζών. Νωρίς το μεσημέρι αναχώρηση για την ΄Εφεσο όπου στις 17.00 θα γίνει ο Πατριαρχικός Εσπερινός της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον ομώνυμο παλαιοχριστιανικό Ναό, όπου συνεκλήθη η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος, χοροστατούντος του Οικονομικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Θα ψάλει η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Επιστροφή στη Σμύρνη. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

   

  4η Ημέρα: Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 – ΣΜΥΡΝΗ – ΕΦΕΣΟΣ – ΚΙΡΚΙΝΤΖΕ

  Το πρωί θα αναχωρήσουμε για την Έφεσο ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και εμπορικά κέντρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η Έφεσος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Παναγία η οποία έζησε στην πόλη αυτή αφού σύμφωνα με την Ορθόδοξη Πίστη η Θεοτόκος ακολούθησε τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο. Θα παρακολουθήσουμε την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο, όπου και ο τάφος του Αποστόλου. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Κιρκιντζέ (ορεινή Έφεσος) την ιδιαίτερη πατρίδα των σημερινών κατοίκων της Νέας Εφέσου. Μια περιοχή που έχει κριθεί διατηρητέα και συγκαταλέγεται στα μνημεία της Unesco. Θα περιηγηθούμε στα γραφικά σοκάκια της πόλης και θα επισκεφτούμε το Δημοτικό Σχολείο που σώζεται ακέραιο, τους ιερούς ναούς του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και του Αγίου Δημητρίου. Το απόγευμα στον ιερό ναό Προδρόμου Κιρκιντζέ, θα ψαλεί Πατριαρχικός Εσπερινός χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Επιστροφή στην Σμύρνη. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

   

  5η Ημέρα: Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 – ΣΜΥΡΝΗ – ΜΕΝΕΜΕΝΗ ΦΩΚΑΙΑ – ΑΪΒΑΛΙ

  Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Μενεμένη, όπου θα παρακολουθήσουμε τη θεία λειτουργία στον Ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά το πέρας της Λειτουργίας θα έχουμε χρόνο ελεύθερο να περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια. Επόμενη επίσκεψη η Φώκαια, την πόλη που σε κάθε γωνιά της μας θυμίζει Ελλάδα. Χρόνος ελεύθερος και θα αναχωρήσουμε για το Αϊβαλί, θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο, θα έχουμε λίγο χρόνο ξεκούρασης και θα ξεκινήσουμε για τις Κυδωνιές(ελληνική ονομασία), ένα απίστευτο και πανέμορφο τοπίο που «σταματά ο νους», η πατρίδα του Φ. Κόντογλου και του Ηλία Βενέζη και ένα από ισχυρότερα οικονομικά και εμπορικά κέντρα του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο για δείπνο και ξεκούραση. Διανυκτέρευση.

   

  6η Ημέρα:Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 – ΑΪΒΑΛΙ – ΚΑΤΕΡΙΝΗ

  Μετά το πρωινό θα ακολουθήσει περιήγηση και ξενάγηση στη γη του Έκτορα τη μυθική Τροία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της επιστροφής από την ίδια διαδρομή(στενά Δαρδανελίων) μέσω Τσανάκαλε φθάνοντας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, φυσικά με τις απαραίτητες στάσεις. Το μεσημέρι θα γευματίσουμε στην όμορφη και ακριτική Αλεξανδρούπολη και μέσω της Εγνατίας Οδού θα φθάσουμε στην Κατερίνη αργά το βράδυ.

   

 • Δείτε επίσης...