Μοναδικές στιγμές προσφέρουν τα σμήνη των ψαρονιών με το πέταγμά τους και τις αιφνίδιες αλλαγές στον ρυθμό τους, μαγεύοντας τους παρατηρητές…

Eνα εντυπωσιακό παιχνίδι της φύσης: οι γεμάτες παλμό πτήσεις των πουλιών σχηματίζουν εκπληκτικά σχήματα στον ουρανό – μαγεία για φωτογράφους και λάτρεις της φύσης.

Ένα διαφορετικό… μαύρο σύννεφο

Ψαρονο… καυγάς

Δύο ψαρόνια μαλώνουν για το φαγητό τους στον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου. Από πολύ νωρίς τους καλοκαιρινούς μήνες, τα σμήνη αρχίζουν να συγκεντρώνονται στις πλατείες καθώς προετοιμάζονται για την εποχή του ζευγαρώματος.

Πριν το μεγάλο ταξίδι προς τον Νότο

 

 

Tεράστιο σμήνος ψαρονιών σ’ ένα μικρό γαλλικό χωριό. Ο πληθυσμός τους έχει φτάσει περίπου τον Οκτώβριο στο ζενίθ του – λίγο πριν ξεκινήσουν για το μεγάλο ταξίδι προς τα πιο ζεστά κλίματα.

Ενα μεγάλο μαύρο… αερόστατο;

Σύμφωνα με τους ορνιθολόγους, τα ψαρόνια σχηματίζουν διάφορα σμάρια με σκοπό να μπερδέψουν τους εχθρούς τους, άλλα πουλιά που ίσως ετοιμάζονται να τους επιτεθούν: Δεν έχουν άλλωστε καμία ελπίδα να πετάξουν μέσα σ’ ένα τόσο πυκνό σύννεφο…

«Oλοι μαζί θα γλυτώσουμε»

Επιπλέον, ο συγχρονισμός τους και οι κυματισμοί του σμήνους, σχηματίζοντας εντυπωσιακά σύννεφα, τους παρέχει κάποια προστασία και από τους επίδοξους κυνηγούς – μία τακτική που ακολουθούν παρεμπιπτόντως και διάφορα ψάρια, όπως οι ρέγγες και οι σαρδέλες.

Χάος ή σύστημα;

Σμήνος ψαρονιών πετά πάνω από την κεντρική Ιταλία. Τα ψαρόνια είναι τρομερά και στους ελιγμούς: Με τα μικροσκοπικά φτερά και τις κοντές ουρές τους γίνονται ακόμη πιο ευέλικτα. Ετσι, δεν έχουν ανάγκη ένα πουλί-αρχηγό, αλλά προσανατολίζονται στις κινήσεις τις οποίες κάνουν τα 6-7 ψαρόνια που βρίσκονται πιο κοντά τους.

Eνα σύντομο μήνυμα αγάπης στον ουρανό

Οι εικόνες που δημιουργούν τα ιπτάμενα σμήνη ψαρονιών στον ουρανό είναι εντυπωσιακές, διαρκούν ωστόσο μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. Τα πουλιά προσπαθούν πάντα να διατηρούν την ίδια απόσταση μεταξύ τους – περίπου ένα άνοιγμα φτερών.

Η αιώνια πόλη – και πόλη των ψαρονιών

 

Ανάμεσα στις περιοχές που επιλέγουν τα ψαρόνια για να περάσουν τους χειμερινούς μήνες – αρκετά ψηλά στη λίστα τους – είναι και η Ρώμη: Περίπου πάνω από 1 εκατομμύριο πουλιών μεταναστεύει εκεί. Φυσικά, αναπόφευκτος είναι όχι μόνον ο θόρυβος που προκαλούν, αλλά και η μόλυνση – εκνευρίζοντας τους κατοίκους.

 

 

 

Πηγή: Deutche Welle