Έντονη αντίδραση από το Οικονομικό Επιμελητήριο και το ΤΕΕ για την τροπολογία Κεραμέως

Το δικαίωμα εγγραφής αποφοίτων Κολλεγίων στο ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο παρέχεται με τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.

Τα δικαιώματα άσκησης αυτών επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Με αφορμή την τροπολογία, οι Πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιώργος Στασινός και Σπύρος Μάμαλης, εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους κάνοντας λόγο για επιλογή που ισοπεδώνει τα πτυχία των Ελλήνων οικονομολόγων, μηχανικών, γεωτεχνικών και άλλων επιστημόνων

Η ανακοίνωση

«Η αιφνιδιαστική κίνηση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να περάσει στο «και πέντε» και από την πίσω πόρτα την τροπολογία, που ισοπεδώνει τα πτυχία των Ελλήνων οικονομολόγων, μηχανικών, γεωτεχνικών και άλλων επιστημόνων αποδεικνύει το λάθος αυτής της απόφασης.

Η κυρία Κεραμέως επιλέγει, χωρίς πρότερη διαβούλευση και παρά τις συνεχείς πιέσεις μας για διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, να δώσει την αρμοδιότητα σε ένα τμήμα του Υπουργείου Παιδείας (ΑΤΕΕΝ) να αποφαίνεται για το αν το πτυχίο του οποιουδήποτε κολλεγίου, αμφιβόλου επιστημονικής επάρκειας, μπορεί να αναγνωριστεί ως ισοδύναμο με τα πτυχία και τα διπλώματα τόσο των ελληνικών πανεπιστημίων, όσο και εγνωσμένης αξίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού.

Να θυμίσουμε στην κυρία Κεραμέως ότι οι επιστημονικοί φορείς είναι οι κατεξοχήν αρμόδιες δημόσιες αρχές για τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα όπως είναι το επάγγελμα του μηχανικού, του οικονομολόγου, του γεωτεχνικού κ.α. Και είναι απορίας άξιο γιατί η Υπουργός Παιδείας επιλέγει αυτή την ισοπεδωτική λογική απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Ακόμα χειρότερα, επιλέγει να επικαλεστεί την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν για να αλλάξει με αυτές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις τη νομοθεσία για την αναγνώριση προσόντων. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι και να το υπενθυμίσουμε στην κυρία Κεραμέως:

Η επιλογή των διατάξεων και του περιεχομένου τους αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και ουδεμία σχέση και ανάμειξη έχει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η Υπουργός Παιδείας προχωρά σε τροπολογία, η οποία αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα; Γιατί επέλεξε να την καταθέσει εκπρόθεσμα στο σχετικό νομοσχέδιο; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας;

Εκτός εάν η κυρία Κεραμέως θέλει να χτίζονται σπίτια, να υπογράφονται ισολογισμοί, να ελέγχονται φορολογικά εταιρείες από αμφιβόλου επάρκειας «επιστήμονες». Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην απαράδεκτη και αντισυνταγματική αυτή τροπολογία. Θα συνεχίσουμε την ενημέρωση του ελληνικού λαού γύρω από το μείζον αυτό θέμα, που ισοπεδώνει πτυχία, διπλώματα και κόπους ετών των Ελλήνων επιστημόνων στα πανεπιστημιακά έδρανα».

 

Πηγή:m.lifo.gr/