Η Μόσχα κλιμακώνει τη σύγκρουση με τους Big Tech.

Δικαστήριο της Ρωσίας επέβαλε την Πέμπτη πρόστιμα στην υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp της Meta Platforms και στη Snap Inc, ιδιοκτήτρια του Snapchat, κατηγορώντας τες ότι αρνήθηκαν να αποθηκεύσουν τα στοιχεία ρώσων χρηστών εντός της χώρας.

Εδώ και καιρό η Μόσχα βρίσκεται σε σύγκρουση με τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας σχετικά με το παράνομο περιεχόμενο, τη λογοκρισία, την αποθήκευση δεδομένα και την τοπική εκπροσώπηση, σύγκρουση που κλιμακώθηκε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε στο WhatsApp πρόστιμο 18 εκατ. ρουβλίων (300.000 δολαρίων) και στη Snap Inc πρόστιμο 1 εκατ. ρουβλίων (16.000 ευρώ), όπως μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ρωσία περιόρισε την πρόσβαση στις πλατφόρμες Facebook και Instagram της Meta, καθώς και στο δίκτυο του Twitter, λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, μια κίνηση που οι επικριτές της χαρακτηρίζουν προσπάθεια της Ρωσίας να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στη ροή της πληροφόρησης.

Η Meta κρίθηκε ένοχη για «εξτρεμιστική δραστηριότητα» στη Ρωσία και η έφεσή της κατά της απόφασης απορρίφθηκε τον Ιούνιο.

Παρόλα αυτά η Μόσχα δεν μπλόκαρε το WhatsApp.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters