Δεκάδες νεκρά ψαριά στον ποταμό Ζίου στη Ρουμανία έχουν θορυβήσει πολίτες και αρχές. Οι κάτοικοι της επαρχίας Χινιάντ ζητούν από την κυβέρνηση να στείλει ειδικούς επιστήμονες και να ξεκινήσει έρευνα. Οι ντόπιοι κάνουν λόγο για μεγάλη οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή.

«Πρόκειται για οικολογική βόμβα. Υπάρχει ένα στρώμα αφρού στο νερό και πιθανότατα προκαλείται από χημικό παράγοντα. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε την αιτία και, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να εξετάσουμε τον αφρό για να βρούμε την πηγή του προβλήματος» δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής.

 

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει στο που μπορεί να οφείλεται ο θάνατος των ψαριών και ζητούν από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή.

«Έλέγχουμε την όχθη του ποταμού εδώ και τρεις ημέρες, όμως δεν έχουμε κανένα ρυπογόνο στοιχείο. Αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε υπόψη την έλλειψη οξυγόνου στο νερό και τον ισχυρό καύσωνα που πλήττει την περιοχή τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο περιβαλλοντολόγος Ντορέλ Μπρεάταν.

Την ίδια ώρα εθελοντές έχουν ξεκινήσει να απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια, ενώ ελπίζουν πως το τέλος του καύσωνα θα επαναφέρει την ισορροπία στον ποταμό Ζίου.

 

Πηγή:gr.euronews.