Πέρασαν 40 χρόνια από την καθιέρωση του Ε.Σ.Υ. στην Ελλάδα και αντί ο θεσμός αυτός να βελτιωθεί περαιτέρω, χθες η Κυβέρνηση έθεσε ταφόπλακα στον θεσμό.

Με τον νέο Νόμο, οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. και σύμφωνα με το άρθρο 10, μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, ως επίσης και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να εργάζονται στο Ε.Σ.Υ. Εισήχθη επίσης και ο θεσμός της μερικής απασχόλησης.

Όταν άρχισε η πανδημία του covid, φάνηκε πως η Κυβέρνηση οδηγεί τα πράγματα στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, αντί να ενισχύσει περαιτέρω τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το προ υπάρχον σύστημα δεν είχε αδυναμίες και δεν προκαλούνταν, πολλές φορές, ανισότητες μεταχείρισης των ασθενών, παραδείγματος χάρη φακελάκια, αναμονές κλπ.

Όμως, με τον νέο Νόμο, φαίνεται ξεκάθαρα πως η Κυβέρνηση έχει σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση του θεσμού της δωρεάν περίθαλψης. Αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η πλειοψηφία της κοινωνίας φτωχοποιείται και οδηγείται σε καπιταλιστική προλεταριοποίηση.

Σήμερα, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες αλλά και μεγάλο μέρος των ελευθέρων επαγγελματιών αδυνατούν να επιβιώσουν, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν έκτακτες οικονομικές καταστάσεις. Πώς μπορούν λοιπόν, να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής εκτάκτων αναγκών υγείας όταν οι μισθοί και τα εισοδήματα δεν φτάνουν ούτε για την επιβίωση τους;

Η Κυβέρνηση σήμερα, μεγαλώνει καθημερινά τις ανισότητες των τάξεων της Κοινωνίας και αντί να προσλάβει νέο προσωπικό και να βελτιώσεις το σύστημα Υγείας, ψηφίζει νόμο που αφαιρεί έστω και την κουτσουρεμένη δυνατότητα της δωρεάν περίθαλψης. Είναι κατανοητό σε όλους ότι τα νοσοκομεία θα γίνουν προθάλαμος της ιδιωτικής υγείας. Ωστόσο, στη ζωή αυτή δεν μπορούμε όλα να τα βλέπουμε σαν εμπόρευμα!

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την θέση της, υποστήριξε ότι ο νόμος αυτός λύνει όλα τα προβλήματα της δωρεάν προσφοράς υπηρεσιών υγείας.
Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο Νόμος αυτός ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβερνούσας Παράταξης, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψήφισε.
Οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. είναι ξεκάθαρες ως προς το αγαθό της υγείας. Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Δ.Ε.Θ., έθεσε υπόψιν του Ελληνικού λαού έξι βασικές εθνικές προτεραιότητες. Η τρίτη προτεραιότητα αναφέρεται ξεκάθαρα στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, στην Εργασία, στην Υγεία, στην Παιδεία καθώς και για Ειδική Πρόνοια για τα Α.Μ.Ε.Α. Ως προς την Υγεία ανέφερε τα εξής:
Υγεία
• Νέο ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας με προσλήψεις μονίμων υγειονομικών, αρχικά 5.500 και μετέπειτα σε βάθος τριετίας 10.000.

• Μονιμοποίηση το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού.

• Αναμόρφωση του μισθολογίου των ιατρών.

• Αύξηση τοπικών μονάδων υγείας, των ΕΟΠΠΥ και πλήρη υγειονομική κάλυψή των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
Δεν μπορούμε σήμερα να συζητούμε για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας. Η θέση αυτή είναι αναχρονιστική και αντικοινωνική.

Πιστεύουμε ότι ο Νόμος αυτός δεν θα προλάβει να λειτουργήσει και να εφαρμοστεί, διότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορούν να αποδεχτούν τέτοιου είδους νομοθετήματα, τα οποία ταλαιπωρούν τους πολίτες της χώρας αυτής.
Σύντομα έχουμε εθνικές εκλογές. Καθήκον της πλειοψηφίας των πολιτών είναι να στείλει τις θέσεις αυτές στις καλένδες και φυσικά τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση.

Αθανάσιος Γκούνας
Μέλος Κ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης
Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων
Λέκτορας Μάρκετινγκ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος