Υλικά
600γρ. πατατούλες λεπτόφλουδες, πλυμένες καλά
300γρ. καρότα baby
6 μικρά παντζάρια (στο μέγεθος της πατάτας περίπου)
2 μέτριες μαραθόριζες (κρατάτε τα φυλλαράκια για το σερβίρισμα)
8 κρεμμυδάκια για στιφάδο
αλάτι
Για τη βινεγκρέτ
125ml ελαιόλαδο
3ml ξίδι βαλσαμικό
1/3 κουτ. σούπας σπόρους γλυκάνισο κοπανισμένους
1 σκελίδα σκόρδο σε κομματάκια, ελαφρώς σοταρισμένο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού μέλι
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις μαραθόριζες κατά μήκος στη μέση ή στα 4 και κρατάτε στην άκρη τα φυλλαράκια τους. Ξεφλουδίζετε και τα κρεμμυδάκια.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες, τα καρότα και τα παντζαράκια. Καλό είναι να τα τρίψετε με βούρτσα ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν έμεινε πάνω τους ίχνος χώματος.
Αραδιάζετε τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείτε ανάμεσά τους τα κομμάτια της μαραθόριζας και τα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Αλατίζετε καλά, προσθέτετε στο ταψί ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα λαχανικά στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα. Στη 1 ώρα ελέγχετε με ένα πιρούνι αν ψήθηκαν όλα, αλλιώς συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.
Σερβίρετε τα λαχανικά χλιαρά ή και κρύα, περιχύνοντας με τη βινεγκρέτ. Πασπαλίζετε με τα φυλλαράκια του φινόκιο που κρατήσατε, αφού πρώτα τα ψιλοκόψετε.
Πηγή: olivemagazine.gr