Η εν λόγω κίνηση, όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η κίνηση του ευρωβουλευτή του δεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος VMRO της Βουλγαρίας, Angel Dzhambazki, να χαιρετήσει ναζιστικά μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

To επίμαχο περιστατικό, το οποίο έχουν καταδικάσει τις τελευταίες ώρες πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συνέβη κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην Ευρωβουλή για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Μάλιστα, στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο Dzhambazki εμφανίζεται να σηκώνει το δεξί του χέρι σε μια κίνηση που παραπέμπει στον χαιρετισμό των Ναζί, αποχωρώντας από την αίθουσα της Ευρωβουλής.

Δείτε το βίντεο:

Στην εν λόγω συζήτηση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o Dzhambazki είχε προχωρήσει στην ακόλουθη δήλωση: «Δεν θα σας επιτρέψουμε ποτέ να μας λέτε τι να λέμε και τι να κάνουμε. Ζήτω ο Όρμπαν και το Fidesz, ζήτω ο Καζίνσκι και το PiS, ζήτω η Βουλγαρία και η Ευρώπη των εθνών».

Έντονες αντιδράσεις
Η χειρονομία του Dzhambazki προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και όχι μόνο.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πίνα Πιτσιέρνο δήλωσε ότι το θεσμικό όργανο θα ελέγξει με τις κάμερες τι συνέβη στη συγκεκριμένη περιοχή του Κοινοβουλίου, για να δει αν υπήρξε ή όχι φασιστικός χαιρετισμός.

«Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση φασιστικές χειρονομίες και σύμβολα. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα υπάρξουν κυρώσεις», προειδοποίησε.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, καταδίκασε τη χειρονομία σε ανάρτησή του, τονίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα συμβολίζει το Ευρωκοινοβούλιο και ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσολα έγραψε στο Twitter ότι «ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα – πάντα και παντού».

«Προσβάλλει εμένα και όλους τους άλλους στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Εμείς συμβολίζουμε το αντίθετο. Είμαστε η Βουλή της δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία προέρχεται από το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί».

 

 

Πηγή: in.gr