Κατά 52% αυξήθηκαν οι εξαγωγές τυριών στην Γαλλία, με τη φέτα να αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» παρά τα περιστατικά νοθείας σε Γερμανία και Ολλανδία. Το 4ο μεγαλύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας στην Γαλλία αποτελεί το τυρί, με τη φέτα παραδοσιακά να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος και να οδηγεί ουσιαστικά την ανάπτυξη στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων, που κατευθύνθηκαν στην γαλλική αγορά, κατέγραψαν θεαματικό άλμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Παρισιού, τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 οι εξαγωγές ελληνικών τυριών κατέγραψαν άνοδο 52,3%, αγγίζοντας σε αξία τα 37,277 εκατ. ευρώ έναντι 24,477 εκατ. ευρώ που είχαν φθάσει κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Οι συγκεκριμένες καλές επιδόσεις σίγουρα δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη καθώς η φέτα συγκαταλέγεται διαχρονικά ανάμεσα στα «βαριά χαρτιά» των ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο, η δυναμική που παρουσίασε πέρυσι στην γαλλική αγορά υπόσχεται ότι υπάρχουν οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ενώ οι επιδόσεις αυτές έρχονται σε μια χρονιά όπου η φέτα δεν πέρασε και τις καλύτερες μέρες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ