Μέσα από τις συμπληγάδες του εσωκομματικού μετώπου και της πίεσης των δανειστών εξακολουθεί να κινείται ο πρωθυπουργός. Μπορεί το crash test της Κεντρικής Επιτροπής να τελείωσε και η έγκριση προς τον Αλέξη Τσίπρα να δόθηκε, όμως η Αριστερή Πλατφόρμα “έδειξε τα δόντια της”

Την εφαρμογή της λαϊκής εντολής ζήτησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό σε ένα διήμερο έντονων διεργασιών, αλλά και κριτικής από τα «αριστερά» του κόμματος.

Η 20η του Φλεβάρη μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο, ενώ το αίτημα να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ ακούστηκε από πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υποστήριζαν πως η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί καταστροφή.

Στο επίκεντρο η αναβολή των ιδιωτικοποιήσεων με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να κερδίζει το χειροκρότημα των μελών, ο ΦΠΑ, αλλά και οι εναλλακτικές λύσεις που πρέπει να έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση.

Με 56% – 44% και πολλές απουσίες το κείμενο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το οποίο υποστηρίχθηκε και από την πρώην «προεδρική» ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, απορρίφθηκε, όμως τα ποσοστά δείχνουν πως τα περιθώρια ελιγμών που έχει ο πρωθυπουργός δεν είναι πάρα πολλά.

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης της πλειοψηφίας πέρασε κατά πλειοψηφία, με «λευκό» να ψηφίζει η Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ «κατά» ψήφισε η ΚΟΕ.

Για πολλούς μέσα στο κόμμα κυριαρχεί η άποψη πως η μειοψηφία αποτελεί ρυθμιστή των εξελίξεων, αλλά και των σχεδιασμών που θα κάνει από εδώ και πέρα κεντρικά το  κόμμα, ενώ για άλλους αποτυπώθηκαν για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις μέσα στην Κεντρική Επιτροπή χωρίς καμία αλλαγή. Και αυτό γιατί η Αριστερή Πλατφόρμα μετρά μια δύναμη 60 μελών από τα 201 της Κεντρικής Επιτροπής. Η αύξηση των ποσοστών, όπως υποστηρίζουν, ήρθε από τη στήριξη του Αντώνη Νταβανέλου (πρώην ΔΕΑ) και του Ρούντι Ρινάλντι (πρώην ΚΟΕ).

Και το τελικό κείμενο, πάντως περιέχει μια σειρά από αναφορές οι οποίες έρχονται να καλύψουν τις ανησυχίες της μειοψηφίας για το είδος της συμφωνίας που επιχειρεί η κυβέρνηση. Αναφορές όπως η επιμονή στις κόκκινες γραμμές, η απόρριψη οποιασδήποτε μνημονιακής συμφωνίας, η μη ταπείνωση της κυβέρνησης, η προτεραιότητα σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και το γεγονός ότι το κόμμα αποτελεί την ασπίδα της κυβέρνησης, έρχονται να λειτουργήσουν «πυροσβεστικά» προς τους διαφωνούντες, ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα καταπατήσει την λαϊκή εντολή.

Κριτική, αλλά και σχετικό κείμενο το οποίο εν πολλοίς ενσωματώθηκε τελικά στην πολιτική απόφαση υπήρξε από την «Κίνηση των 53», σχετικά με ορισμένες επιλογές προσώπων και πολιτικών που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση. Ζητήθηκε επίσης η καλύτερη συνεργασία κόμματος – κυβέρνησης.

Μια τροπολογία που αιφνιδίασε κατέθεσε ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Ανδρέας Καρίτζης από την ομάδα των Προεδρικών με την οποία ζητούσε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, ενώ πρότεινε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τελικά έλαβε μόλις 7 ψήφους.

Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην πραγματοποιήσει δευτερολογία στο τέλος της συνεδρίασης, επιλέγοντας να μην απαντήσει στις επικρίσεις της μειοψηφίας, αλλά και να μην σηκώσει περαιτέρω τους τόνους της αντιπαράθεσης μέσα στο κόμμα.

Αύριο ξεκινούν και πάλι τα Brussels Group

Όλο το Σαββατοκύριακο τα στελέχη της πλειοψηφίας εξέφραζαν μια συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την επίτευξη της συμφωνίας, μένοντας και στο γεγονός πως κάποια σημεία αυτής, όπου η σύγκλιση είναι δεδομένη, έχουν αρχίσει να γράφονται.

Αύριο ξεκινούν τα Brussels Group και στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η εντατικοποίηση των διεργασιών μπορεί να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, με πηγές από τις Βρυξ
έλλες να κάνουν λόγο για σύγκλιση ακόμα και στα φορολογικά που αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια.

Δεδομένη θεωρείται η συμφωνία στα δημοσιονομικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα, στους πλειστηριασμούς, αλλά και στα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών.

Ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί από το Μέγαρο Μαξίμου η στάση του ΔΝΤ, με τον πρωθυπουργό να βάζει όλα τα θέματα στο τραπέζι στο τηλεφώνημα που είχε με τον Τζακ Λιού. Ουσιαστικά η Αθήνα ελπίζει σε μια παρέμβαση της Αμερικανικής πλευράς προς τους επιτελείς του Ταμείου, προκειμένου να γίνει πράξη η εκτίμηση που υπάρχει, ότι «από τη στιγμή που η Ελλάδα καταλήξει με την Κομισιόν σε μια συμφωνία η Ουάσιγκτον δεν θα εμποδίσει την επίτευξη της τελικής συμφωνίας».

Κορυφαίοι υπουργοί, πάντως έχουν ήδη βάλει ως απώτατο όριο για την επίτευξη της συμφωνίας την 5η Ιουνίου, θεωρώντας πολύ πιθανό το γεγονός πως σε περίπτωση διαφωνίας από την πλευρά των δανειστών η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί.