Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα χαρακτήρισε τον σεισμό «τη σοβαρότερη καταστροφή» της περιόδου Λέιουα, που άρχισε το 2019

Στους 92 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιαπωνία, αλλά τουλάχιστον 242 άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται αγνοούμενοι κατά νεότερο επίσημο απολογισμό των αρχών στην Ισικάουα.

Ο σεισμός στην Ιαπωνία κλίμακας 7,5 βαθμών Ρίχτερ, που έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Τόκιο, πάνω από 300 χιλιόμετρα μακριά σε ευθεία γραμμή, έπληξε σκληρά τη χερσόνησο Νότο προκαλώντας καταρρεύσεις δεκάδων κτιρίων και καταστρέφοντας πολλούς δρόμους.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα χαρακτήρισε τον σεισμό «τη σοβαρότερη καταστροφή» της περιόδου Λέιουα, που άρχισε το 2019, όταν ανέβηκε στον θρόνο ο σημερινός αυτοκράτορας. Το παράθυρο των 72 ωρών, που θεωρείται το πιο κρίσιμο για να βρεθούν επιζήσαντες αφού σημειωθεί φυσική καταστροφή, έκλεισε χθες.

Το λιμάνι Ουατζίμα, στη χερσόνησο Νότο, συγκαταλέγεται στις πόλεις που υπέστησαν τα πιο σκληρά χτυπήματα. Συνεχίζει να σκεπάζει τα πάντα στυφή οσμή, καθώς εξακολουθούν να υψώνονται καπνοί, όχι πια πυκνοί, εξαιτίας της γιγαντιαίας πυρκαγιάς που σάρωσε εκατοντάδες κτίρια μετά τον σεισμό.

Η Ιαπωνία, πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκαταλέγεται στις χώρες όπου καταγράφονται πολλές από τις ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις σε όλη την υφήλιο.

Η χώρα παραμένει στοιχειωμένη από τον τρομακτικό σεισμό 9 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, τριπλή καταστροφή που άφησε πίσω κάπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Εκείνος ο σεισμός και το τσουνάμι που γέννησε προκάλεσαν το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, που θεωρείται το χειρότερο στην παγκόσμια ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Πηγή:lifo.gr