Οι εταιρείες προσαρμόζονται και αλλάζουν τακτική

Η Meta προειδοποίησε ότι η χρήση spyware για την αδιάκριτη στόχευση ανθρώπων- ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και ακτιβιστές- είναι μια επίμονη απειλή, επειδή οι εταιρείες παρακολούθησης συνεχίζουν να προσαρμόζονται και να αλλάζουν τακτικές.

Η έκθεση της μητρικής εταιρείας του Facebook περιγράφει τις προσπάθειες της να αφαιρέσει εταιρείες που σύμφωνα με τη Meta χρησιμοποιήθηκαν σε προσπάθεια παραβίασης λογαριασμών χρηστών του Facebook και του Instagram. Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες είναι δύο που συνδέονται με τη Ρωσία, μία που έχει έδρα στο Ισραήλ και μια οντότητα στην Κίνα.

Κάποιοι προμηθευτές λογισμικού κατασκοπείας που χρησιμοποιείται για τη στοχοποίηση χρηστών των πλατφορμών της Meta υποστηρίζουν ότι αυτό προορίζεται για να επικεντρωθεί σε εγκληματίες και τρομοκράτες. Όμως, η Meta ανέφερε ότι έρευνά της διαπίστωσε πως το λογισμικό χρησιμοποιούνταν «τακτικά» για να στοχοποιηθούν «δημοσιογράφοι, πολιτικοί αντίπαλοι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο».

Σε μία περίπτωση, η Meta έκλεισε δίκτυο 900 ψεύτικων λογαριασμών στο Instagram και το Facebook, που λειτουργούσαν από την Κίνα. Οι εν λόγω λογαριασμοί φαινόταν να επικεντρώνονται σε ανθρώπους στη Μιανμάρ, την Ινδία, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ και την Κίνα, βάζοντας στο στόχαστρο μεταξύ άλλων στρατιωτικό προσωπικό, ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, εργαζομένους σε κυβερνήσεις, πολιτικούς και δημοσιογράφους.

Επίσης, η Meta αφαίρεσε από το Facebook και το Instagram πάνω από 100 λογαριασμούς, οι οποίοι συνδέονται με την εταιρεία Avalanche στη Ρωσία, που ανέφερε ότι πούλησε την πρόσβαση σε πλατφόρμα η οποία επιτρέπει την κατασκοπεία στο διαδίκτυο.

Πλήθος ατόμων και ομάδων στοχοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το ρωσικό δίκτυο, από ακτιβιστές για το περιβάλλον και δημοσιογράφους, μέχρι ΜΚΟ στις ΗΠΑ και πολιτικούς, ανέφερε η Meta. Άλλες εταιρείες, που αφαιρέθηκαν από τις πλατφόρμες της, είναι η Social Links- που είχε έδρα αρχικά στη Ρωσία και μετά στη Νέα Υόρκη- και η Cyberglobes, από το Ισραήλ.

Παράλληλα, η Μeta παραδέχθηκε ότι άλλες εταιρείες που προσπάθησε να απαγορεύσει πέρυσι από τις πλατφόρμες της- έπειτα από καταγγελίες ότι το λογισμικό τους είχε είχε χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιηθούν χιλιάδες χρήστες με κακόβουλη δραστηριότητα- προσπάθησαν να παρακάμψουν το μπλόκο και επικαιροποίησαν το λογισμικό τους, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Ο επικεφαλής ασφάλειας της Meta, Ναθάνιελ Γκλάιχερ, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει επιδιώξει να μοιραστεί πληροφορίες για απειλές με κυβερνήσεις και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, με στόχο να μειωθούν οι κίνδυνοι για τους χρήστες. Όμως, παραδέχθηκε ότι ένας μεγάλος παίκτης αυτής της βιομηχανίας- το Twitter- πλέον δεν φαίνεται διαθέσιμο να δέχεται πληροφορίες για τέτοιες απειλές.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή:lifo.gr