Οι φορείς του τουρισμού σε Πιερία, Χαλκιδική και Θάσο ζητούν την άμεση αναβάθμιση στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας για την ομαλή και ασφαλή προσέλευση των οδικών τουριστών. Επιπλέον ζητούν άνοιγμα σταθμών που παραμένουν κλειστοί και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανακοινώσεις σχετικά με το πότε αλλά και πώς θα ανοίξουν.

Το «φρένο» καλά κρατεί σε προορισμούς που εξαρτώνται κατά μεγάλο ποσοστό από τον οδικό τουρισμό, με τους μεθοριακούς σταθμούς να χρήζουν άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ασφαλή, ομαλή και γρήγορη προσέλευση των τουριστών.

Αυτή τη στιγμή από τους 15 μεθοριακούς σταθμούς της χώρας, μονάχα δυο παραμένουν ανοιχτοί, του Προμαχώνα στο νομό Σερρών και της Νυμφαίας στο νομό Ροδόπης, ενώ ο μεθοριακός σταθμός Ευζώνων -το κύριο μεθοριακό πέρασμα μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας- που το 2018 κατέγραψε την δεύτερη υψηλότερη οδική διέλευση μετά τον Προμαχώνα, παραμένει κλειστός και το κυριότερο παρατείνει την αγωνία των εμπλεκόμενων του τουρισμού αφού δεν γνωρίζουν ούτε πότε προτίθεται να ανοίξει αλλά ούτε και με ποιον τρόπο.

«Κρίσιμος παράγοντας αποτελεί για την περιοχή της Πιερίας για το πότε και πως θα ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων, ο οποίος αποτελεί την κυρίαρχη χερσαία πύλη εισόδου για το νομό» αναφέρει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι το 70%-75% της τουριστικής κίνησης της Πιερίας εξαρτάται από τον οδικό τουρισμό.

Δεδομένου ότι από το μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων περνούν κυρίως Σέρβοι αλλά και από Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, και από Ευρωπαϊκές χώρες (Δυτική Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) και λιγότερο από Ιταλία, Αυστρία, Νότια Γερμανία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμά του, το πρόβλημα για τη φετινή σεζόν διογκώνεται, όχι μόνο για την Πιερία αλλά και για άλλες περιοχές.

Οι φορείς του τουρισμού ζητούν να ανακοινωθεί έγκαιρα η ημερομηνία λειτουργίας των Ευζώνων και κατ’ επέκταση πέρα από την τυπική του λειτουργία θα πρέπει να υπάρξει και η ουσιαστική με την ενίσχυση στελέχωσης προσωπικού διότι οι πρόσθετοι έλεγχοι στα αρνητικά τεστ PCR, στα αντιγόνα, στις βεβαιώσεις κτλ. θα δημιουργήσουν μεγάλες καθυστερήσεις.

«Να υπάρξει γρήγορη γραμμή (fast line) και να σκανάρεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το αρνητικό τεστ PCR κλπ. ώστε να ολοκληρώνεται γρήγορα η διαδικασία» αναφέρει ο κ. Τσιτλακίδης.

Πιερία: 1 στους 3 Σέρβοι τουρίστες

Βάσει στοιχειών του INSETE Intelligence το 2019 από το μεθοριακό σταθμό Ευζώνων περάσανε 2.437.849 επισκέπτες καταγράφοντας ποσοστό 37%. Επί του συνόλου των οδικών αφίξεων από Σερβία καταγράφηκαν 934.504 αφίξεις.

«Στην Πιερία οι Σέρβοι τουρίστες είναι επαναλαμβανόμενοι από τη δεκαετία του ‘70» αναφέρει ο κ. Τσιτλακίδης προσθέτοντας ότι από τα 370 ξενοδοχεία της Πιερίας το 60%-70% δουλεύει με Σέρβους τουρίστες ενώ αντίστοιχα από τις 960 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων το ποσοστό απορρόφησης από τη Σέρβικη αγορά ανέρχεται στο 70%-75%.

Αυτό όμως που απασχολεί τους εμπλεκόμενους του τουρισμού στην Πιερία, δεν είναι μόνο το ότι δεν έχει ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr φέτος χρειάζεται να υπάρχει αρνητικό μοριακό τεστ PCR και για τα παιδιά με όριο ηλικίας τα 5 έτη. Πέρυσι το αντίστοιχο όριο ηλικίας ήταν στα 12 έτη.

Μια τυπική οικογένεια Σέρβων η οποία επιλέγει τις διακοπές της στην Ελλάδα, αποτελείται από τέσσερα μέλη, όπου τα παιδιά είναι συνήθως κάτω των 18 ετών. Για να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα, θα χρειαστούν δυο τεστ PCR για την είσοδο στην χώρα και άλλα δυο για την επιστροφή, με το κόστος του κάθε τεστ να ανέρχεται περί στα 75 ευρώ.

Το παραπάνω αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα για την έλευση Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα. «Αν δεν κινηθούμε γρήγορα, δεν θα έρθουν και ήδη στρέφονται προς Αλβανία και Τουρκία» αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας λέγοντας ότι δεν μπορούν να κλειστούν συμβόλαια από τη στιγμή, που εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο grtimes.gr

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)