«Ποδόσφαιρο χωρίς φιλάθλους, δε νοείται. Η διαπίστωση αυτή όμως προϋποθέτει ένα θεσμικό πλαίσιο με νέους και αυστηρούς κανόνες για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας .

Στόχος είναι να επανέλθει η ασφάλεια στα γήπεδα, να γίνουν χώροι αθλητικού θεάματος και μόνο, να επιστρέψουν στα γήπεδα οι θεατές αλλά και οικογένειες» τόνισε ο Βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο  για την οπαδική βία και τους κανόνες επανέναρξης των αγώνων με θεατές.

Με το νομοσχέδιο πλέον συνυπεύθυνες και οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες , οι οποίες πρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν και οι ίδιες να προστατεύσουν το προϊόν και τις επενδύσεις τους.

Όπως το αντιλήφθηκαν οι αντίστοιχες αθλητικές ανώνυμες εταιρείες στην Αγγλία, γεγονός που έφερε ως παράδειγμα ο κ.Κουλκουδίνας, υπογραμμίζοντας ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία κλειστού κυκλώματος καμερών στα αγγλικά γήπεδα, συνέβαλε αποφασιστικά στον περιορισμό και στην εξάλειψη περιστατικών βίας αλλά και στην αναβάθμιση των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων σε αυτή τη χώρα.

Ο κ.Κουλκουδίνας αναφέρθηκε  στην υποχρεωτική πλέον εγκατάσταση καμερών  στα σημεία εισόδου και εξόδου, στον περιβάλλοντα χώρο, στις κερκίδες, στους διαδρόμους, στα κυλικεία, στα δημοσιογραφικά θεωρεία, στα σημεία αποβίβασης των ομάδων, στους διαδρόμους που οδηγούν προς τα αποδυτήρια, στην είσοδο των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο.

Τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα έχει την ευθύνη και την χρήση και τη λειτουργία των καμερών και μάλιστα θα ελέγχει και θα βεβαιώνει πριν από κάθε αγώνα τη σύννομη λειτουργία τους.

Χαρακτήρισε, ως καινοτομία, την ταυτοποίηση του κατόχου του εισιτηρίου, ηλεκτρονικά  μέσω κινητού τηλεφώνου.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα της οπαδικής βίας, προχωρά στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις λέσχες φιλάθλων.

Θα επιτρέπεται η λειτουργία μόνο μίας λέσχης ανά ομάδα, υπό τον έλεγχο της ΠΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου. Οι ΠΑΕ θα έχουν προθεσμία δύο μηνών, από τη στιγμή που ο νόμος τίθεται σε ισχύ για  να χορηγήσουν γραπτή συναίνεση σε λέσχη φιλάθλων.

«Τα γήπεδα πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια.

Το οφείλουμε σε όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο, στις ανθρώπινες ζωές που έχουν πέσει θύματα της οπαδικής βίας, ένα φαινόμενο που δεν είναι ανεκτό και πρέπει να εξαλειφθεί.

Η κοινωνία απαιτεί όχι απλά την ψήφιση αυτού του νόμου αλλά και την απόλυτη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του», τόνισε ο Σπύρος Κουλκουδίνας.

 

 

(Δελτίο τύπου)