Σπύρος Κουλκουδίνας: «Ναι στη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, χωρίς ιδεοληψίες και φοβικά σύνδρομα»

«Η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπόκειται σε φοβικά σύνδρομα και ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Σε αυτή τη φάση, ουσιαστικά, θα έρθουν και θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία θα είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και η  λειτουργία τους θα διέπεται από το πιο αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει», τόνισε ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη λειτουργία στην Ελλάδα μη κρατικών πανεπιστημίων.

Μάλιστα έθεσε σα στόχο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, τη συνταγματική αναθεώρηση για να μπορούν να ιδρυθούν, για να μπορούν να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι αυτή η εκκρεμότητα που κρατά τη χώρα στο χθες, πρέπει να κλείσει.

«Ας δούμε τι συμβαίνει γύρω μας, τι γίνεται, τι ισχύει σε άλλες χώρες. Ας αντλήσουμε διδάγματα από τη διεθνή εμπειρία, εκεί όπου η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων βελτίωσε θεαματικά την εικόνα και τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου», επισήμανε ο Βουλευτής Πιερίας.

Παράλληλα επισήμανε ότι το 70% των διατάξεων του νομοσχεδίου επικεντρώνεται στην ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου με όρους μέλλοντος , με θεσμικές αλλαγές όπως:

-Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας σε ότι έχει σχέση με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας

-Η εξωστρέφεια και η διεθνής προβολή των κρατικών πανεπιστημίων.

-Η δημιουργία κοινών προγραμμάτων των ελληνικών κρατικών πανεπιστημίων  με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού τα οποία θα παρέχονται εξ ολοκλήρου στη χώρα μας και για το σκοπό αυτό μάλιστα θα υπάρξει και χρηματοδότηση 70 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Η απλούστευση των διαδικασιών χρηματοδότησης και των  ζητημάτων που αφορούν στη μεταφορά τεχνολογίας και καινοτομίας στα δημόσια πανεπιστήμια.

-Η ψηφιοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου και όλων των διαδικασιών που διέπουν τη λειτουργία του.

Κατέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά στην κριτική τους για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τονίζοντας:

«Ο συνταγματολόγος κ.Νίκος Αλιβιζάτος που το ΠΑΣΟΚ τον πρότεινε και τον ψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015, επισήμανε ότι η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, είναι εντός του συνταγματικού πλαισίου. Ανάλογη άποψη έχει εκφράσει και ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος.

Προσπερνώ ότι το ΠΑΣΟΚ με την καταψήφιση του νομοσχεδίου παραβιάζει μία από τις προγραμματικές του θέσεις που ήταν η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Καμία εντύπωση δεν προξενεί σε εμάς η αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ. Όχι τόσο γιατί εντάσσεται στο διαγκωνισμό του ντέρμπυ της παρηγοριάς των ηττημένων για το ποιος θα βγει δεύτερος, όσο γιατί κάτι ανάλογο ζήσαμε και το 2007.

Και τότε το 2007, στο πλαίσιο της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης , ο κ.Παπανδρέου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 αλλά τελικά υπαναχώρησε μπροστά στις αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματος του αλλά και κάτω από την πίεση των εσωκομματικών εκλογών που διεξάγονταν εκείνη την περίοδο».

Ο κ.Κουλκουδίνας ανέφερε ότι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα κριθεί από τους πολίτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία στηρίζουν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

 

 

(Δελτίο τύπου)