Με ολιγωρία του υπουργείου Αγρ.Ανάπτυξης

 

ΧΑΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΣ ΤΑ 93,5 ΕΥΡΩ/ΣΤΡΕΜΜΑ

Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 31 Μαΐου 2011, στην Αθήνα, με  πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με το Μέτρο 214, που αφορά την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στον καπνό, με την συμμετοχή των εκπροσώπων και των Ομάδων Καπνού και της Πιερίας, γίνεται σαφές πως το Μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει για την παραγωγή του 2011 και οι καπνοπαραγωγοί δεν θα το δικαιωθούν.

Μάλιστα για την παραγωγή του 2011 υπήρχε η προφορική διαβεβαίωση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πως θα το εισέπρατταν οι καπνοπαραγωγοί. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας  δεν θα πρέπει να αναμένουν να εισπράξουν φέτος το ποσό των 93,5 Ευρώ/στρέμμα, όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ολιγώρησε στην όλη διαδικασία, ενώ μάλιστα υπήρχε η διαβεβαίωση της ηγεσίας του πως τα χρήματα αυτά θα τους αποδίδοντο κανονικά, σε όσους είχαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο σχετικό Μέτρο.

 

 

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ SOS ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝΠΡΟΣ  ΤΗ ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Τις σοβαρές πληγές της Ελληνικής κτηνοτροφίας περιέγραψε για μια ακόμη φορά του προεδρείο του ΣΕΚ , στην αρμόδια για τον κλάδο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη. Για όλους και για όλα μιλήσανε ξανά μανά οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της κυβέρνησης: οι αγελαδοτρόφοι παραγωγοί γάλακτος αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των χαμηλών τιμών της αγοράς, οι αιγοπροβατοτρόφοι επίσης τα ίδια, ενώ την κάτω βόλτα πήραν και οι πτηνοπαραγωγοί ανά την επικράτεια, σύμφωνα με τον ΣΕΚ.

Ζητήθηκε να μην συγχωνευθεί ο ΕΛΟΓΑΚ με τους οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΘΙΑΓΕ, τον ΔΗΜΗΤΡΑ και τον ΟΠΕΓΕΠ, επίσης ζήτησαν την στήριξη της ΔΩΔΩΝΗ που χαροπαλεύει και την παραχώρηση του μεριδίου των μετοχών της ΑΤΕ, έναντι συμβολικού τιμήματος, σε κτηνοτρόφους και Ενώσεις της Ηπείρου, όπως και το να παραμείνει στο 13% ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Τώρα το πως θα μπορέσει να τα μεθοδεύσει όλα αυτά η αρμόδια για την κτηνοτροφία υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη και η κυβέρνησή της, μέσα σ αυτόν τον γενικό χαμό που επικρατεί, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο!

 


 

ΝΕΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΚΑΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΕΞΩΦΛΗΣΗ

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ

Νέα ημερομηνία για την εξόφληση των δικαιούχων καπνοπαραγωγών των χρημάτων του Μέτρου 144 έδωσε ο αρμόδιος για το θέμα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, μέσα από την τελευταία του συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, συνεχίζοντας κατ αυτόν τον τρόπο ένα σήριαλ που κρατάει σε μεγάλη αγωνία πολλούς απλήρωτους καπνοπαραγωγούς και της περιοχής μας. Μέχρι το τέλος Ιουνίου λοιπόν, ολοκληρώνεται η πληρωμή της πρώτης δόσης για το Μέτρο 144 των πρώην και νυν καπνοπαραγωγών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης. Να επαναλάβω πως η πληρωμή αυτή ήταν να αρχίσει πριν από το Πάσχα. Άρχισε αμέσως μετά το Πάσχα και ενώ είχε ανακοινωθεί πως θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, φτάσαμε τώρα να εξαγγέλλει ο υπουργός πως τα χρήματά τους θα τα εισπράξουν οι δικαιούχοι μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ελπίζω και πιστεύω να μην χρειαστεί και νέα παράταση η πληρωμή των δικαιούχων καπνοπαραγωγών, πέραν του Ιουνίου και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του!

 

 

 

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ

ΟΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ!

 

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι ανά την επικράτεια, ενώ δεν αποτελεί έκπληξη το κλείσιμο χοιροτροφικών μονάδων, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα για ζωοτροφές, για να ταΐσουν τις χοιρομητέρες τους. Είναι μια πικρή αλήθεια πως ο κλάδος αυτός, που πρωταγωνιστούσε στην κτηνοτροφία, βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση που παρόμοιά της δεν έχει βιώσει τα τελευταία 40 χρόνια παρακαλώ!

Οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες συναντήσεις της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δυστυχώς δεν βγάζουν  πουθενά.

Σημειώστε εδώ πως η χώρα μας συνεχίζει να είναι ελλειμματική στο χοιρινό κρέας και πως το Ελληνικό χοιρινό κρέας είναι απ΄ αυτά που ζητάει η αγορά καθώς η ποιότητά του είναι ασυγκρίτως ανώτερη από τα εισαγόμενα χοιρινά.

Ταφόπλακα στην όλη κατάσταση βάζουν οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών που υπάρχουν από το καλοκαίρι του 2010, κάτι που γνωρίζει καλά πως συμβαίνει η ε
πίσημη πολιτεία αλλά απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις του κλάδου!

 

 

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΣ!

 

Το αγγουράκι μέχρι σήμερα ουδέποτε είχε απασχολήσει την διατροφική αλυσίδα και αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι Ισπανοί αγρότες καλλιεργητές μετά τον σάλο από τους θανάτους που προκάλεσε αυτό το βακτήριο Ecoli, εντείνοντας την γενική ανασφάλεια των καταναλωτών ανά την Ευρώπη και γιατί όχι και ανά τον πλανήτη.

Η χώρα μας φημίζεται για την ποιοτική όσο και ποσοτική παραγωγή λαχανοκομικών προϊόντων και φυσικά συστήνουμε ανεπιφύλακτα την προτίμησή τους, όχι μόνον εξαιτίας αυτού του ατυχούς γεγονότος- που θα μπορούσε να συμβεί και σε εμάς- το οποίο θα περάσει χρονικό διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό.

Και βέβαια ουδείς λόγος για τους Ισπανούς παραγωγούς λαχανοκομικών προϊόντων που έχουν πληγεί από την υπόθεση αυτή. Αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η “μητέρα Ευρώπη” θα τους συνδράμει, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με τις διοξίνες, τις τρελές αγελάδες και τη γρίπη των πτηνών. Είναι μια ακόμη καλή ευκαιρία να αναδείξουμε την καλή ποιότητα των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που μας κατηγορούν ότι δεν παράγουμε!

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Η πτηνοτροφία είναι ένας κλάδος της κτηνοτροφίας μας που γνώριζε και συνεχίζει να γνωρίζει άνθηση, εξαιτίας των εξής χαρακτηριστικών που την διακρίνουν: παραδοσιακή γνώση και ποιότητα στην παραγωγή, πολύ σύγχρονες εγκαταστάσεις και εκπαιδευμένο στελεχικό δυναμικό. Τα προβλήματα του κλάδου αυτού είναι: ο διπλασιασμός της τιμής των ζωοτροφών, η πολύ μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και τα άτοκα δάνεια που έγιναν έντοκα. Είναι ειρωνικό ο κλάδος αυτός που πέρασε μέσα από μπόρες και καταιγίδες, όπως ήταν η γρίπη των πουλερικών, να έχει ανακάμψει  και σήμερα το τραπεζικό σύστημα να μην μπορεί ή και να μην θέλει να τον στηρίξει.
Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ανά την  επικράτεια(συνεταιριστικές και ιδιωτικές) ζητούν ένα δάνειο που φτάνει τα 40 εκατ. Ευρώ και το οποίο δίνεται με βάση 4% στον τζίρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και 5% για τις μικρές. Ούτως  ή άλλως ο τόπος μας βαριά βιομηχανία δεν είχε ποτέ και δεν θα έχει ούτε στο μέλλον. Αν οδηγηθούν στην συρρίκνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και αυτές οι μονάδες αντιλαμβανόμαστε όλοι πως τα περιθώρια ανάπτυξης εξανεμίζονται τελείως!

 

 

Με ολιγωρία του υπουργείου Αγρ.Ανάπτυξης
ΧΑΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΣ ΤΑ 93,5 ΕΥΡΩ/ΣΤΡΕΜΜΑ