Στόχος να υπάρξει brand name στην αγορά
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  ΑΤΥΠΗΣ ΟΜΑΔΑΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΚΙΤΡΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Σάρκα και οστά παίρνει η δημιουργία μιας άτυπης Ομάδας Παραγωγών κηπευτικής Τομάτας στο Κίτρος Πιερίας, σε μια συνολική έκταση 80 στρεμμάτων με αρχικό στόχο την ποσότητα παραγωγής 500 τόνων για την τρέχουσα σαιζόν, και στην συνέχεια ο πήχης θα ανέβει στο διπλάσιο ή και παραπάνω του στόχου αυτού, ούτως ώστε να ξεπεράσει κατά πολύ τους 1.000 τόνους προϊόντος, ούτως ώστε η περιοχή να γίνει το κέντρο παραγωγής επώνυμης και ποιοτικής τομάτας. Το τελικό παραγόμενο προϊόν θα κατευθυνθεί στην τοπική αγορά και στην λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης όπου ήδη υφίστανται οι συνεργασίες με εμπόρους που θέλουν να διαθέσουν το τελικά παραγόμενο ποιοτικό είδος. Στο όλο εγχείρημα εμπλέκονται οι παραγωγοί τομάτας: Θανάσης Εσκίδης, Γιάννης Δανανάς, Αβραάμ Θωμάς, Γιάννης Νικολάκης και Αποστόλης Βούλγαρης, επί τους παρόντος και έδρα τους είναι η Βόρεια Πιερία και πιο συγκεκριμένα το Κίτρος. Απώτερος στόχος δημιουργίας αυτής της άτυπης ευέλικτης Ομάδας Παραγωγών είναι να γίνει το προϊόν που θα παραχθεί να αποκτήσει το δικό του brand name  στην αγορά και οι προϋποθέσεις εκτιμάται ότι υπάρχουν για να γίνει αυτό.  Το όλο εγχείρημα βρίσκεται στο ξεκίνημά του και η συνέχεια του θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.


Περίπου 100 Πιεριείς αναμένουν στο ακουστικό τους…
Θ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ:
«ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ!»

Την άμεση λύση του προβλήματος, της πληρωμής των τευτλοπαραγωγών για την παραγωγή 2017 ζητά η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή συνεδρίαση.  Ως γνωστόν στην Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετέχει  ως μέλος και ο συντοπίτης μας δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης και γνωστός δικηγόρος του νομού,  Θανάσης Λιακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αξίζει να σημειωθεί πως στο τραγικό αδιέξοδο αυτό που βρίσκονται, σήμερα οι τευτλοπαραγωγοί μας, περί τους 100 είναι καλλιεργητές από την περιοχή της  Πιερίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Μπράβο στην ΚΕΔΕ που ασχολείται με τα θέματα και τα ζητήματα της σκληρής και επώδυνης καθημερινότητας του αγροτικού κόσμου, από τον οποίο σημειωτέον η σημερινή κυβέρνηση προσδοκά να βγάλει την χώρα από την κρίση, όπως επανειλημμένα υποστηρίζει, αλλά απλά μένει στα λόγια όλο αυτό!

ΓΙΑΤΙ  ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ  ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ;

Πως γίνεται να παραπονιούνται σχεδόν όλοι οι τυροκόμοι και μεγάλες τυροκομικές εταιρίες στον Ελλαδικό χώρο, ότι δεν βγαίνουν και ότι μειώθηκαν δραστικά τα περιθώρια κέρδους τους και πως καθημερινά να διαπιστώνουμε όλοι εμείς οι καταναλωτές στα ράφια των s/m πως ολοένα και περισσότερες εταιρίες ασχολούνται με την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία τυροκομικών προϊόντων με αρχηγό το τυρί φέτα που λένε ότι τάχαμου το στέλνουν μόνον στο εξωτερικό ή στην διεθνή αγορά γενικά και αόριστα; Επιτέλους ας μας πούνε από πού αγοράζουν την πρώτη τους ύλη (αιγοπρόβειο, γίδινο γάλα) και γιατί διαρκώς συμπιέζουν προς τα κάτω τις τιμές στους συνεργαζόμενους με τις εταιρίες κτηνοτρόφους που υποχρεωτικά παραδίδονται άνευ όρων στις τιμές που τους δίνουν; Και η επίσημη πολιτεία τι κάνει για να μπορέσει να προστατέψει, όσο και όπως μπορεί τους κτηνοτρόφους μας;

Η ΠΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ
ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Τις ανησυχίες της για το θέμα των επιλαχόντων του προγράμματος των νέων αγροτών εκφράζει η ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών) τονίζοντας πως είναι ο φορέας που αγκαλιάζει όλους τους νέους της χώρας απ όπου κι αν προέρχονται σε όποια περιφέρεια κι αν δραστηριοποιούνται.  Η ΠΕΝΑ καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενημερώσει τον κόσμο έστω και με παραμετροποιημένα σενάρια ώστε να μην παραμένουν όμηροι και να μην δημιουργείται αρνητική διάθεση απέναντι σε ένα μέτρο που μόνον θετικές συνέπειες μπορεί να έχει για την ελληνική ύπαιθρο. Σύμφωνα με την ΠΕΝΑ ο χρόνος είναι αμείλικτος, η ζωή συνεχίζεται αλλά κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι νέοι άνθρωποι που κρίθηκαν επιλαχόντες του προγράμματος πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών περιμένουν να δούνε τι θα κάνουν με την ζωή τους. Κατά πόσο η θέση της ΠΕΝΑ θα επηρεάσει την στάση του επίσημου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιστρέψτε μου να διατηρήσω τις σοβαρές μου επιφυλάξεις!

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Μέσα σε λιγότερο από  3
0 χρόνια η Ελλάδα μας, εξελίχθηκε σε μια άκρως ελλειμματική χώρα στον αγροτικό τομέα όπου ακόμη και σήμερα πιστεύω μπορούμε να αλλάξουμε τα πράματα. Σημειώστε λοιπόν, πρόχειρα όπως τα σταχυολόγησα, πως εισάγουμε αφειδώς: κρεμμύδια από την Ινδία, λεμόνια- πορτοκάλια από την Ν. Αφρική, δαμάσκηνα, ακτινίδια και αχλάδια από τη Χιλή, φακές από τον Καναδά, φασόλια από την Κίνα, ρεβίθια από το Μεξικό, φιστίκια Αίγινας από την Τουρκία, μπάμιες- φασολάκια- πατάτες από την Αίγυπτο κλπ και προσθέστε κι εσείς ότι έχει πέσει στην αντίληψή σας από τα ψώνια που καθημερινά κάνετε στο σούπερ μάρκετ ή στον μανάβη σας.
Πότε άραγε και πως μπορούμε λοιπόν να είμαστε κατ ελάχιστον αισιόδοξοι και να προσβλέπουμε στο μέλλον για να αλλάξουμε αυτά τα τραγελαφικά δεδομένα αποκτώντας αυτάρκεια και παράγοντας αγροτικά προϊόντα στα οποία επί πολλά πολλά χρόνια είχαμε μια μοναδική παράδοση;


ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΜΗΛΑ ΑΠΟ
ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ!

Στις τάξεις των βιοτεχνολογικών προϊόντων, που πωλούνται στα καταστήματα τροφίμων  των ΗΠΑ, προσχωρούν και τα μήλα. Κατευθείαν από τους οπωρώνες της  Ουάσινγκτον, η πρώτη στα χρονικά συγκομιδή γενετικά τροποποιημένων µήλων της ποικιλίας «Golden Delicious» είναι προγραμματισμένο να τροφοδοτήσει  περίπου 400 καταστήματα λιανικής  των ΗΠΑ.
Σε αντίθεση µε ότι συνηθίζεται, τα συγκεκριμένα μήλα  πωλούνται τεμαχισμένα, σε σακούλες. Στην αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου διάθεσης εξυπηρετεί µία από τις ειδοποιούς διαφορές των γενετικά τροποποιημένων φρούτων σε σχέση µε τα συμβατικά, καθώς χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να «καφετίσουν» από τη  στιγμή που εκτίθενται στον αέρα. Παρότι οι καλλιέργειες ΓΤΟ συνιστούν πλέον την κύρια οδό για Αμερικανικά προϊόντα, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και στα φρούτα.
«Υπάρχουν ελάχιστα οικονομικά κίνητρα για την καλλιέργεια και την εμπορία μεταλλαγμένων φρούτων εξαιτίας του κόστους αλλαγής των κανόνων για τα τρόφιμα και των κινδύνων που απορρέουν από τη στάση των καταναλωτών», δήλωσε  για την αμφιλεγόμενη αυτή τεχνολογία  καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Μέχρι στιγμής, τα μόνα  τροποποιημένα φρούτα που βρίσκονται στα Αμερικάνικα s/m είναι οι χαβανέζικες παπάγιες, που είναι παρασκευασμένες μάλιστα να αντιστέκονται σε έναν θανατηφόρο ιό. Την αυξημένη προσοχή όλων μας λοιπόν!