ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

Η ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Σύμφωνα με σχετική απόφαση της Δ/νσης Γεωργίας Πιερίας από την προπερασμένη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου επιτρέπεται η συγκομιδή και συσκευασία ακτινιδίων για την εμπορική περίοδο 2012-2013, αρκεί βέβαια τα ακτινίδια που κόβονται να έχουν ζάχαρα πάνω από 6,2 BRIX ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική απόφαση.

Ήδη το εμπόριο βρίσκεται επί ποδός πολέμου και κλείνει περιβόλια από παραγωγούς που επιθυμεί να αγοράσει τα προϊόντα τους. Η ποιότητα των ακτινιδίων φέτος είναι πολύ καλή, ενώ οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως οι τιμές που δίνει το εμπόριο είναι κατάτι αυξημένες από την περσινή χρονιά. Το επόμενο χρονικό διάστημα όλα απομένει να επιβεβαιωθούν από την πράξη και φυσικά συστήνονται όχι αποσπασματικές κινήσεις από τους ακτινιδιοπαραγωγούς μας!

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ 93,6 ΕΥΡΩ/ΣΤΡΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΝΟ

Μέχρι την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για όσους καπνοπαραγωγούς δήλωσαν ότι θα καλλιεργήσουν το 2012/2013 σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και θέλουν να επιδοτηθούν με τα 93,6 ευρώ το στρέμμα. Η προηγούμενη ημερομηνία ήταν η 12η Οκτωβρίου, όπως προβλεπόταν στη 2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη Δράση 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13. Αφορά τους δικαιούχους που διαθέτουν Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2012 και έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση των ενεργειακών εισροών (χημικά λιπάσματα-φυτοφάρμακα), τη βελτίωση της οργανικής ουσίας του εδάφους, την εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της βιοποικιλότητας. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού λάβουν γνώση των όρων και προϋποθέσεων για συμμετοχή στη δράση, υποβάλλουν στη Δ/νση Γεωργίας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στις κατά τόπους ΕΑΣ ή στις Οργανώσεις Παραγωγών Καπνού ή στα ΚΕΠΠΥΕΛ, αίτηση ενίσχυσης πλήρως συμπληρωμένη. Δικαιούχοι των ενισχύσεων για τη δράση 2.3 μπορούν να κριθούν καπνοπαραγωγοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει, το 2009 δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό στις περιοχές παρέμβασης και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και εντάσσουν την καλλιέργεια καπνού στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΜΑΣ;

Αυτή την εποχή σε εξέλιξη βρίσκεται η φετινή παραγωγή πευκόμελου, ενώ ολοκληρώθηκε η παραγωγή ανθόμελου που κυμάνθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Μειωμένη ήταν
και η φετινή παραγωγή ελατόμελου. Ξεκάθαρη εικόνα για την παραγωγή πευκόμελου θα υπάρξει μετά το τέλος Οκτωβρίου. Πάντως οι τιμές παραγωγού έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος έχει αυξηθεί. Όμως παρά τις υποσχέσεις που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια οι ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι μελισσοκόμοι της χώρας μας, για ακόμη μια χρονιά, δεν δικαιούνται να εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, όπως οι υπόλοιποι αγρότες. Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί επειδή στη χώρα μας έχουμε κυρίως νομαδική μελισσοκομεία, οι δαπάνες για το πετρέλαιο είναι στο 20% του κόστους παραγωγής. Σημαντική όμως θεωρούν οι παραγωγοί την απόφαση για υποχρεωτική αναγραφή της χώρας συγκομιδής στη συσκευασία του μελιού. Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί είναι να γίνουν κάποιες σωστές κινήσεις που δεν στοιχίζουν οικονομικά με στόχο την προώθηση του προϊόντος, ώστε και τα νέα άτομα να μπορούν να ασχοληθούν με τον τομέα αλλά και να αυξηθεί η κατανάλωση μελιού στη χώρα μας. Όπως καταγγέλλουν, σήμερα η πλειοψηφία των ξενοδοχείων, ο στρατός και τα νοσοκομεία δεν χρησιμοποιούν ελληνικά μέλια.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΦΤΗΝΟΤΕΡΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ

ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ ΤΩΝ 9 ΗΜΕΡΩΝ”

Αιτία πολέμου αποτελεί το θέμα ημερομηνίας λήξης του αγελαδινού γάλακτος. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με μια ημερίδα γαλακτοβιομηχανιών ξεκίνησε την διαδικασία να επεκταθεί η περίοδος συντήρησης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος από τις 5 ημέρες που είναι σήμερα, στις 9. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις τους τόνισαν ότι “το Ελληνικό γάλα είναι ακριβό. Οπότε μια επέκταση της ημερομηνίας λήξης θα άνοιγε τα σύνορα στο φτηνότερο Ευρωπαϊκό γάλα”.

Αυτό αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα έχει και τραγικές συνέπειες για τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, που ήδη δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα με τα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής τους και θα τους αποτελειώσει σαν κλάδο αν και όταν έρθουν φτηνότερα γάλατα από το εξωτερικό!

 

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΡΕΦΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για χαμηλή παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου και από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, το οποίο στην τελευταία έκθεση του αναφέρει πως αναμένει αισθητή κάμψη κατά 19% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά με την απόδοση-ρεκόρ, “βλέπει” όμως αύξηση που αγγίζει σε ποσοστό το 19% για την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συμβουλίου, η παραγωγή την περίοδο 2012/13 θα διαμορφωθεί στους 2.756.000 τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από την περσινή παραγωγή ρεκόρ των 3.389.000 τόνων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η φετινή παραγωγή θα διαμορφωθεί στους 2,75 εκατ. τόνους. Σημειώνεται ότι η περσινή παραγωγή της Ισπανίας έφτασε τους 1.611.000 τόνους. Ωστόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν με τη μορφή σφοδρής παγωνιάς το χειμώνα και παρατεταμένης ξηρασίας το καλοκαίρι αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική μείωση φέτος κατά περίπου 700.000 τόνους. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές στην παραγωγή, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου αναμένεται μια αύξηση στην παραγωγή κατά 18,6%. Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα για να ρεφάρουνε οι ελαιοκαλλιεργητές μας την περσινή δύσκολη χρονιά όπου η κατάσταση δεν ήταν ιδανική!

ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΡΙΚΕΣ ΤΡΟΥΦΕΣ

3-4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  ΣΤΟΝ ΚΟΥΚΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ακόμη ένα διήμερο που θα αφορά τις τρούφες διοργανώνουν οι τρούφες της Πιερίας το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου στον Κούκο.
Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου η κ. Ελευθερία Τζιάτζιου θα παρουσιάσει με φωτογραφικό υλικό την καλλιέργεια της τρούφας, τα προβλήματα και την προοπτική, ενώ συνεργάτες της θα αναφερθούν στο κυνήγι και τη συλλογή της τρούφας στα δάση με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.
Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν το πρωί για κυνήγι άγριας τρούφας με τρουφόσκυλα όπου θα ταυτοποιήσουν μακροσκοπικά τα είδη που θα βρεθούν. Θα συνεχίσουν με το γεύμα που θα πραγματοποιηθεί σε αγρόκτημα του Κούκου, στο Koukos inn, όπου θα δοκιμάσουν διάφορα πιάτα με τρούφες όπως: Σούπα γλυκιάς κολοκύθας βελουτέ, με μαύρες τρούφες.
Σαλάτα μαρούλι- ρόκα με Topinambur και πλιγούρι, με κρέμα λευκής τρούφας.
Φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα γαρνιρισμένο με άγριο ρύζι και φάβα Σαντορίνης. με κάπαρη. Ψωμί Ζέας φρεσκοψημένο στον ξυλόφουρνο του αγροκτήματος. Κρασί λευκό ή κόκκινο της περιοχής.
Επιδόρπιο: Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι.  Θα ακολουθήσει συζήτηση κι ενημέρωση που θα αφορά την καλλιέργεια της τρούφας, την άγρια τρούφα και τα τρουφόσκυλα.