Ειδήσεις

ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ

ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΡΠΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΛΗΞΕ ΦΕΤΟΣ;

Τελικά εκείνη η Επιτροπή που συνεστήθη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον περασμένο Απρίλιο, η οποία θα εξερευνούσε τα αίτια της ακαρπίας που πλήττει ευρύτερα το φάσμα της αγροτικής μας παραγωγής δεν μπορούμε να πληροφορηθούμε το που κατέληξε και τι απεφάνθη. Σχεδόν όλες οι παραγωγές και καλλιέργειες φέτος στην περιοχή μας, αλλά και σε πολλά ακόμη σημεία του Ελλαδικού χώρου, παρουσιάζουν αισθητή μείωση που οφείλεται σ αυτό το φαινόμενο ύπαρξης της ακαρπίας η οποία ως γνωστόν δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Πολιτική βούληση δεν διαφαίνεται πως υπάρχει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και οι αγρότες μας που κατέβαλλαν τις αυξημένες εισφορές στον ΕΛΓΑ εκτιμούν ότι θα υπήρχε μια αξιοπρεπή και αποτελεσματική αντιμετώπιση σ αυτό τους το πρόβλημα. Γιατί καλά είναι να λένε πως υπάρχει ένα καλό ταμείο στον ΕΛΓΑ, αλλά εκτός από τους καλούς δείκτες υπάρχουν και οι άνθρωποι που βλέπουν την γη να ανοίγει κάτω από τα πόδια τους, με τις πληγές που δημιούργησε η ακαρπία!

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ 3ης ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 144(ΕΝΝΙΑΧΙΛΙΑΡΟ) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση με την οποία καλούνται όσοι δικαιούχοι του Μέτρου 144 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2007 – 2013 δεν υπέβαλαν αίτηση κατά την περίοδο υποβολής από τις 12/6/2013 μέχρι  29/7/2013 να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και έντυπα αίτηση πληρωμής για τη γ΄ δόση της οικονομικής ενίσχυσης που προκύπτει από την ένταξή τους στο μέτρο.  Η αίτηση θα υποβάλλεται αποκλειστικά μέχρι 29/11/2013 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://tobacco.opekepe.gr και  www.opekepe.gr. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής του, ο δικαιούχος θα πρέπει να την εκτυπώσει μέσα από το σύστημα και στη συνέχεια να την υπογράψει με θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής του. Εξουσιοδοτήσεις για την υπογραφή από τρίτο πρόσωπο δεν γίνονται δεκτές. Οι υπογεγραμμένες και θεωρημένες για το γνήσιο της υπογραφής αιτήσεις θα πρέπει να σταλθούν, το αργότερο μέχρι και τις 13/12/2013 στη διεύθυνση: «Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ – Ανταγωνιστικότητα, Μονάδα Β2, Λεωφ. Αθηνών 54-56, 10441 Αθήνα».

ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

 ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ

Πολύ καλή η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στην Π.Ε. Πιερίας με θέμα την πολλά υποσχόμενη και ανερχόμενη καλλιέργεια της ελιάς, αν και το πρόγραμμα ήταν πολύ «φορτωμένο» και δεν ξέρω κατά πόσο μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής που έσπευσαν στον 4ο όροφο της παλιάς Νομαρχίας.

 6 συνολικά εισηγήσεις με αντίστοιχους εισηγητές ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ελιάς για θέματα όπως εγκατάσταση ελαιώνα, επιλογή κατάλληλων ποικιλιών, κλάδεμα, συστήματα διαχείρισης, λίπανση και άρδευση ελαιώνα, ολοκληρωμένη φυτοπροστασία ελιάς, μετασυλλεκτικοί χειρισμοί, διαχείριση αποβλήτων και ποιότητα ελαιολάδου.

Προηγήθηκαν παρόμοιες ημερίδες στις Περιφερειακές Ενότητες των Σερρών και της Χαλκιδικής όπου επίσης η ελιά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Θέλω να πιστεύω πως την επόμενη φορά μπορεί να διοργανωθεί ημερίδα με λιγότερους ομιλητές για να μπορέσουν οι παραγωγοί να συγκρατήσουν τις νέες τεχνολογίες και τις νέες μεθόδους που αφορούν την καλλιέργεια αυτή που διαρκώς και επεκτείνεται στην Πιερία…

ΑΠΟ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΓΙΑ  ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΓΙΑ  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκέμβρη  θα γίνει η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος Νέων Αγροτών, από το οποίο θα ωφεληθούν 6.000 αγρότες, δεσμεύτηκε ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Δημήτρης Ιατρίδης, κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο
Χαρακόπουλο.
Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε την απλοποίηση διαδικασιών για το πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων αγροτών και υπογράμμισε την ανάγκη να προκηρύσσεται κάθε χρόνο πρόγραμμα νέων αγροτών, προκειμένου να ανανεωθεί ηλικιακά το αγροτικό δυναμικό της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο επεσήμανε την ανάγκη δέσμευσης σημαντικών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 ώστε να είναι δυνατή η ετήσια προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Κατεύθυνση στην οποία δεσμεύτηκε να εργαστεί και ο Ειδικός Γραμματέας. Όπως ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό, ο κ. Ιατρίδης, η προκήρυξη του καινούριου προγράμματος νέων αγροτών, μετά και την αναθεώρηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, θα γίνει το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου και θα ωφεληθούν τουλάχιστον 6.000 αγρότες. Το πριμ πρώτης εγκατάστασης διαφοροποιείται αναλόγως της περιοχής (ορεινή, μειονεκτική, πεδινή) και του είδους της εκμετάλλευσης (ζωική, φυτική, μικτή παραγωγή). Με βάση αυτά τα κριτήρια το πριμ μπορεί να ανέρχεται έως και 20.000 ευρώ. Από Σεπτέμβριο πήγαμε Νοέμβριο και τώρα παραπέμπουν για Δεκέμβριο οι κυβερνώντες. Έστω και τότε θέλω να πιστεύω ότι θα το «τρέξουν» το πρόγραμμα!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΑΣ!

Δεν είναι και πολύ καλά τα μηνύματα που έρχονται για τους κτηνοτρόφους που παράγουν αιγοπρόβειο γάλα αφού ήδη στην κατ εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή της Ηπείρου κλείνουν μονάδες με σταβλισμένες εκτροφές αιγοπροβάτων. Οι υπάρχουσες Ομάδες Παραγωγών των κτηνοτρόφων, αλλά και οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να συνενώσουν τις δυνάμεις τους με διάφορους φορείς που ασχολούνται με την έρευνα για να μπορέσουν έτσι να παραμείνουν στον χώρο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια καινοτομία στην παραγωγή αυτών των ποιοτικών Ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός σ αυτήν τους την προσπάθεια καθώς τα τελικά παραγόμενα προϊόντα του κλάδου διακρίνονται για την ποιότητά τους. Προφανώς οι κτηνοτρόφοι μέσα σ αυτόν τον κυκεώνα των εξελίξεων και της οικονομικής κρίσης υποχρεούνται να προχωρήσουν μόνοι τους χωρίς την έμπρακτη στήριξη που θα έπρεπε να τους παράσχει η επίσημη πολιτεία!

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΣΤΙΣ

ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 112.000 ΕΥΡΩ



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε Απόφαση για την επέκταση της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος επιτήρησης των απωλειών στις αποικίες των μελισσών στη χώρα μας την περίοδο 2013 -2014. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ποσοστό 70%.  
Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι: 1. Η καταγραφή των ποσοστών απωλειών στις αποικίες των μελισσών.
2. Η διερεύνηση στοχευμένων βιολογικών παραγόντων που συμβάλλουν στο φαινόμενο των απωλειών στις αποικίες των μελισσών.
3. Η αποτύπωση της υγειονομικής κατάστασης των μελισσοσμηνών στα ελληνικά μελισσοκομεία.
4. Η συλλογή αξιόπιστων και επικαιροποιημένων στατιστικών και επιδημιολογικών στοιχειών. Ο κ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του τόνισε: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμόζουμε ένα καινοτόμο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιτήρησης των απωλειών στις αποικίες των μελισσών με σκοπό να συμβάλλουμε στην πρόληψη και βελτίωση της υγείας τους. Εργαζόμαστε προκειμένου η ελληνική μελισσοκομία και τα ποιοτικά της προϊόντα να στηρίζονται σε μια υγιή παραγωγική βάση».

Σχετικά άρθρα