Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

ΩΡΙΜΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Συγκέντρωση ακτινιδιοπαραγωγών διοργάνωσε την Δευτέρα 22 Ιουνίου η νεοσύστατη Επιτροπή Ακτινιδιοπαραγωγών Πιερίας σε καφέ της Κατερίνης. Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πιερίας κ.κ. Ζήσης Ζάννας και Μπέτυ Σκούφα, εκπρόσωπος του Βουλευτή κ. Χάρη Τζαμακλή και μικρός αριθμός ακτινιδιοπαραγωγών που ανησυχούν για το μέλλον στην διάθεση των προϊόντων τους. Στους παρευρισκόμενους μίλησε ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ, γεωπόνος Χρήστος Ρούσσος, ενώ προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τους παρευρισκόμενους Βουλευτές κ.κ. Ζήση Ζάννα και Μπέτυ Σκούφα. Διαφαίνεται πως ωρίμασε όσο ποτέ άλλοτε πλέον η ιδέα δημιουργίας μιας Οργάνωσης που να διαχειρίζεται τις τύχες του προϊόντος αυτού, το οποίο έχει να επιδείξει τεράστιες προοπτικές στην Πιερία, ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμός για την μορφή που θα λάβει η τελική μορφή του εγχειρήματος. Μακάρι το όλο εγχείρημα να προχωρήσει και να ευοδώσει επ οφελία των εκατοντάδων απροστάτευτων ακτινιδιοπαραγωγών της Πιερίας που κάθε χρόνο γίνονται έρμαια στα χέρια των εμπόρων με τις γνωστές παρενέργειες!

ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΓΡΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ

ΧΩΡΕΣ ΕΧΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ(69.029)

Επιπλέον 48.987 άδειες διαμονής (σε σχέση με το 2014) σε αγρεργάτες και αλιεργάτες από Τρίτες χώρες για εξαρτημένη ή εποχική εργασία προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία καθορίζει τον ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για τα έτη 2015 και 2016 αντίστοιχα. Συνολικά φέτος προβλέπονται 69.029 άδειες διαμονής ενώ πέρσι (το 2014) ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 20.042. Την μεγαλύτερη αύξηση, όπως είναι αναμενόμενο, σημειώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που από 7.461 άδειες οι οποίες δίνονταν με την περσινή αντίστοιχη ΚΥΑ τώρα έφτασαν στις 42.470. Πιο αναλυτικά: στο Νότιο Αιγαίο φέτος το ανώτατο όριο αδειών παραμονής είναι 509, στην Ήπειρο 715, στην Κρήτη 154, στη Θεσσαλία 440, στην Στερεά Ελλάδα 1.337, στη Δυτική Ελλάδα 8.807, στην Πελοπόννησο 358, στα Ιόνια Νησιά 336, στο Βόρειο Αιγαίο 238, στην Αττική 735, στη Δυτική Μακεδονία 11.750 και στην Ανατολική Μακεδονία 1.117.

ΚΑΙ ΤΟ 2014 “ΠΕΤΑΞΑΜΕ” 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σταθερά πάνω από 1 δις Ευρώ είναι το ετήσιο κόστος των εισαγωγών κρέατος στη χώρα μας και για την περσινή χρονιά. Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που κάνει κάθε χρόνο το έγκυρο περιοδικό Meat News προκύπτει ότι το 2014 οι εισαγωγές κόστισαν 1,09 δις Ευρώ, παρουσιάζοντας μια ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2013 (-1,42%). Ο όγκος όμως του κρέατος που εισήχθη ήταν ελαφρά αυξημένος (1,34%). Η τάση αυτή που συνεχίζεται από την προηγούμενη χρονιά καταγράφει αυξημένες ποσότητες, αλλά σε χαμηλότερες τιμές. Προφανώς η μείωση της αγοραστικής δύναμης στην χώρα μας είναι η μια αιτία που ωθεί σε φθηνότερες λύσεις (φθηνότερα είδη όπως χοιρινό και πουλερικά), ενώ και η προσπάθεια των βασικών χωρών παραγωγής κρέατος να εξάγουν το π
λεονασματικό τους προϊόν δημιουργεί πίεση προς τα κάτω στις τιμές εισαγωγής. Το σημαντικότερο μερίδιο των εισαγωγών κατέχει το χοιρινό κρέας, το οποίο αποτελεί το 49% του συνόλου του εισαγόμενου κρέατος. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι εισαγωγές πουλερικών στη χώρα μας, καθώς και οι εισαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος. Και μακάρι να συμπιέσουμε ακόμη περισσότερο την χρονιά αυτή, τα χρήματα που ξοδεύουμε στα εισαγόμενα κρέατα!

ΧΤΥΠΗΣΑΜΕ ΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΙΑ

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΓΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Περίπου 5.000.000 γίδια και 10.000.000 πρόβατα εκτρέφονται στην Ελλάδα, δίνοντας στη χώρα μας την πρώτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα στους δύο αυτούς τομείς, σε επίπεδο ΕΕ. Τα παραπάνω αναφέρει, σε εργασία του, ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ Γιώργος Αρσένος, επισημαίνοντας ότι η κτηνοτροφία στην Ελλάδα -και ιδιαίτερα η εκτροφή προβάτων και γιδιών- ως κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής κατέχει εξέχουσα σημασία, λόγω της μακροχρόνιας παράδοσής της και της σημαντικής συνεισφοράς στην εθνική οικονομία. Ο κ. Αρσένος αναφέρεται και στην υποστηρικτική λειτουργία της αγροτικής παραγωγής σε ότι αφορά τις ζωοτροφές, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι σημαντικό αφού περίπου 2,5 δις ευρώ δαπανώνται ετησίως για τις εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων. Η μεγάλη οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας, σύμφωνα με τον ίδιο, έγκειται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, με υψηλό βαθμό εξαγωγικής δραστηριότητας (φέτα, γιαούρτι). Εντούτοις, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι συνολικές εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από χώρες της ΕΕ ανήλθαν για το έτος 2008 σε 5,6 χιλιάδες ισοδύναμους τόνους γάλακτος, για το 2009 σε 12 χιλιάδες ισοδύναμους τόνους γάλακτος και το 2010 σε 12,9 χιλιάδες ισοδύναμους τόνους γάλακτος. Για το γίδινο, αντίστοιχα, ήταν 55,7 τόνους, 476 τόνους και 539 τόνους. Με δεδομένο ότι το 2010 στην Ελλάδα παράχθηκαν 551.676 τόνοι πρόβειου γάλακτος και 152.096 τόνοι γίδινου γάλατος φαίνεται, όπως λέει ο κ. Αρσένος, ότι οι εισαγωγές για τη χρονιά αυτή αντιπροσώπευαν το 2,3% και 0,35% για το πρόβειο και γίδινο γάλα, αντίστοιχα.

ΜΕΧΡΙ 10 ΙΟΥΛΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕΤΡΟΥ 132 “ΓΕΩΡΓΟΙ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ”

Ανακοινώνεται ότι η περίοδος υποβολής των αιτήσεων πληρωμής του Μέτρου 132 «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα των τροφίμων» που αφορούν το έτος 2013 -2014 ( 5o έτος πληρωμής, δηλαδή την περίοδο υλοποίησης από 29 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου 2014 ) άρχισε από την Τετάρτη 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015. Οι αιτήσεις συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από την Τετάρτη 10-6-2015, όπως προανέφερα, στην ιστοσελίδα του Μέτρου 132 «www.metro132.gr», οριστικοποιούνται εκτυπώνονται και υποβάλλονται απαραίτητα με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δικαιούχου, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά στην κατά τόπο Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας μέχρι τις 10 Ιουλίου 2015.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2013, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Συνάντηση είχε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Τεμπών Γιώργος Μανώλης, με το συντοπίτη Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δημήτρη Γελαλή, τον οποίο επισκέφθηκε στο Γραφείο του στο Υπουργείο. Ο κ. Μανώλης, ζήτησε την παρέμβαση του κ. Γελαλή σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις της Βιολογικής Γεωργίας, τουλάχιστον για τα έτη 2013 – 2014, γιατί η μεγάλη αυτή καθυστέρηση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς, αφού αναγκάζονται να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (πιστοποιήσεις προϊόντων, σύμβουλοι, καλλιέργεια κλπ ), χωρίς να λαμβάνουν την ανάλογη ενίσχυση. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να έλθει η απαξίωση του θεσμού, η οποία με μεγάλη πιθανότητα θα οδηγήσει στην αποτυχία της συγκεκριμένης δράσης. Ο Δημήτρης Γελαλής από την πλευρά του είπε ότι παρακολουθεί από κοντά το πρόβλημα των ενισχύσεων της Βιολογικής Γεωργίας και είναι πεπεισμένος ότι εντός συντόμου χρονικού διαστήματος θα εκταμιευτούν οι ενισχύσεις Βιολογικής Γεωργίας έτους 2013.