ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΩΡΑ

Νέες μορφές και πολλά ολόφρεσκα νέα πρόσωπα ανέδειξαν τα πρόσφατα πρωτοφανή και πολύ αγωνιστικά μπλόκα των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων όλης της χώρας που ήδη αποτελούν ένα ιστορικό γεγονός-ρεκόρ στην μεταπολιτευόμενη Ελλάδα. Αρκετές φορές βέβαια υπήρχαν αστοχίες, αδυναμίες, ατέλειες και υπερβολές από τους ξεσηκωμένους και αγανακτισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους όπου λειτούργησε και επικράτησε η ψυχολογία του όχλου, αλλά πάντοτε οι αποφάσεις στηρίζονταν στην συλλογικότητα και όχι στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του ενός ανδρός που γινόταν τα πολύ προηγούμενα χρόνια. Οφείλω όμως να αναγνωρίσω την αγωνιστικότητα, το πάθος, την οργανωτικότητα, την μεθοδικότητα, την συνέπεια, την επιμονή και υπομονή, αλλά και την υπευθυνότητα και αποφασιστικότητά τους, καθώς όντας-οι περισσότεροι από αυτούς τουλάχιστον- μη έμπειροι αγροτοπατέρες, διαχειρίστηκαν χωρίς έπαρση και αλαζονεία την όλη κατάσταση. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στους σκληρούς κομματικούς των κινητοποιήσεων που εξυπηρετούσαν τα δικά τους κομματικά συμφέροντα!

Δε νομίζω αυτές οι ιστορικές και πολυήμερες κινητοποιήσεις των αγροτών , κτηνοτρόφων και αλιέων μας να επαναληφθούν στο μέλλον, καθώς κάτι παρόμοιο συνέβη πριν από 20 χρόνια, που θυμόμαστε εμείς οι παλιότεροι και ειδικότερα τον χειμώνα του 1996, οπότε είναι απολύτως σίγουρο πως σε 20 χρόνια από σήμερα δεν θα έχει απομείνει και τίποτα από τους λεγόμενους μικρομεσαίους Έλληνες αγρότες!

 

 

ΜΕΧΡΙ 20 ΑΠΡΙΛΗ ΛΕΝΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΓΑ(ΧΩΡΙΣ ΤΟ Α21)

Για τις αρχές Μαρτίου οριοθετήθηκε η έναρξη της υποβολής αιτήσεων Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ για το 2016 μαζί με την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ενώ μέχρι τις 20 Απριλίου 2016, ο ΟΓΑ δεσμεύεται να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή για τα οικογενειακά επιδόματα. Πιο συγκεκριμένα, έως τις 20 Απριλίου θα δοθεί η προκαταβολή στους περσινούς δικαιούχους ανεξάρτητα με το αν έχουν υποβάλλει Ε1 και Α21 για το 2016, ενώ οι νέοι αιτούντες του Α21 θα πρέπει να περιμένουν αρκετό διάστημα για να εκκαθαριστεί η δήλωσή τους. Έτσι περίπου 700.00 δικαιούχοι χωρίς να κάνουν Α21 θα πάρουν την προκαταβολή για τα επιδόματα, ενώ θα κληθούν να κάνουν νέο Α21 μαζί με τις δηλώσεις, που σημαίνει ότι όσοι πάρουν την προκαταβολή και δεν πληρούν τελικά τα κριτήρια, θα κληθούν εκ των υστέρων να την επιστρέψουν.  Το Ειδικό Επίδομα Στήριξης Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, ανέρχεται στο ποσό των 500 Ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις δόσεις τον χρόνο, ενώ το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 Ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων παιδιών, αλλά και το οικογενειακό εισόδημα. Κρατήστε πάντως μικρό καλάθι γιατί και τις προηγούμενες φορές αυτοδιαψεύστηκαν στις ημερομηνίες που έδωσαν οι αρμόδιοι…

ΞΑΝΑΤΑΖΟ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΑΓΕΜ Ο ΠΙΕΡΙΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4,5 ΧΡΟΝΙΑ ΘΗΤΕΙΑΣ

Νέος Πρόεδρος ο Ανδρέας Κουτσοκώστας απτην Πέλλα

Ανακατατάξεις είχαμε στην Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (γνωστή ως ΕΚΑΓΕΜ), όπου Πρόεδρος ήταν ο συντοπίτης μας Πιεριέας Δημήτρης Ηλιάδης ο οποίος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του για προσωπικούς λόγους, την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016. Νέος Πρόεδρος εξελέγη ο εκ Πέλλας επιχειρηματίας Ανδρέας Κουτσοκώστας. Έτσι λοιπόν το νέο 9μελές Προεδρείο της ΕΚΑΓΕΜ έχει ως εξής: Πρόεδρος ο Ανδρέας Κουτσοκώστας, Α΄ Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Τοπτσής, Β΄ Αντιπρόεδρος ο Νίκος Πέτκος, Γενικός Γραμματέας ο Μάκης Πρωτόπουλος, Ταμίας ο Απόστολος Χρηστίδης και μέλη οι Δημήτρης Ηλιάδης, Βασίλης Ζαϊντούδης, Δέσποινα Μοχωρίδου και Παναγιώτης
Φωτιάδης. Για την ιστορία να σημειώσω πως ο Δημήτρης Ηλιάδης θήτευσε πολύ πετυχημένα ως Πρόεδρος στην ΕΚΑΓΕΜ για συνολικό διάστημα 4,5 χρόνων και εκπροσώπησε επάξια, με ενεργό και ουσιαστικό τρόπο τον σημαντικό κλάδο των κατασκευαστών γεωργικών μηχανημάτων στην χώρα μας, αφήνοντας ως παρακαταθήκη την συνέχιση του έργου του. Μάλιστα σε δηλώσεις του προς τον υπογράφοντα τόνισε ότι στηρίζει απόλυτα και το νέο Πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΚΑΓΕΜ που προέκυψε.

ΖΗΤΟΥΝ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΦΥΛΩΝ ΖΩΩΝ

Αίτημα για επιτάχυνση πληρωμών και θεσμοθέτηση ενισχύσεων και σε άλλες κατηγορίες σπάνιων φυλών ζώων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Δημήτρη Δήμου, η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει «μέσα στα περιθώρια που επιτρέπει η μερική αναθεώρηση (2017) της ΚΑΠ, κάνει προσπάθεια ώστε να αρθούν οι αδικίες που επιβλήθηκαν σε βάρος της παραγωγής υπέρ των ιστορικών δικαιωμάτων». Οι εκτροφείς ζήτησαν επέκταση ενισχύσεων και σε άλλες κατηγορίες (όπως χοίρων και ίππων), σε συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το Βαγγέλη Αποστόλου. Αναλυτικά το υπόμνημα που παρέδωσαν οι κτηνοτρόφοι στον υπουργό:

Κ. Υπουργέ, οι αυτόχθονες, σπάνιες και υπό εξαφάνιση φυλές αγροτικών ζώων τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν με αφανισμό και με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κτηνοτροφία, η οποία είναι ο μόνος κλάδος της οικονομίας μας που παράγει αναγκαστικά πρωτογενώς πλούτο.
Κ. Υπουργέ, σας παρακαλούμε επιληφθείτε και να συμβάλλετε στην επίλυση των θεμάτων που κατωτέρω σας αναφέρουμε.
1.       Από επταετίας σταμάτησε η καταβολή ενίσχυσης στους εκτροφείς για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος τους από τη διατήρηση των ζώων αυτών. Πληροφορήστε μας για τον χρόνο πληρωμής και τη δυνατότητα προκαταβολών για τα χρόνια αυτά.
2.       Πρέπει να απαλλαγούν από τη φορολογία οι ενισχύσεις που δίδονται για τη διάσωση των φυλών διότι καλύπτουν το απολεσθέν εισόδημα.
3.       Δεν νοείται διάσωση των φυλών και να αποκλείονται από τις ενισχύσεις οι εκτροφείς σπάνιων χοίρων και ίππων. Πρέπει άμεσα να τους δοθεί βασική ενίσχυση.
4.       Πρέπει να καλείται η οργάνωσή μας και να συμμετέχει στα συμβούλια με τους φορείς του Υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν το κλάδο μας.
5.       Μέσα στα περιθώρια που μας επιτρέπει η μερική αναθεώρηση (2017) της ΚΑΠ πρέπει να αρθούν οι αδικίες που επιβλήθηκαν σε βάρος της παραγωγής υπέρ των ιστορικών δικαιωμάτων.
6.       Η παντελής έλλειψη βιολογικού χοιρινού στη χώρα μας επιβάλλει στο να συμπεριληφθεί η χοιροτροφία στη βιολογική κτηνοτροφία.
7.       Κ. Υπουργέ πιστεύουμε στην άμεση παρέμβασή σας δίνοντας λύση στο πρόβλημα της επιβίωσής μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Δημήτρης Δήμου (πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων).
Πάντως οι δικές μας πληροφορίες από καταγγελίες κτηνοτρόφων της Πιερίας αναφέρουν ότι κάποιοι ήδη πληρώθηκαν και άρα ισχύουν δύο μέτρα και σταθμά για τους δικαιούχους κτηνοτρόφους των αυτοχθόνων φυλών ζώων;

ΤΑΖΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ

ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΕΥΤΛΩΝ

Προσεχώς η αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών μας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΒΖ Γιώργο Λάμτζα. Κι όλα αυτά βέβαια μετά την έγκριση του Επιχειρηματικού Σχεδίου που κατατέθηκε στην «Πειραιώς» , ενώ συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις για να υπάρξει ρευστότητα 15 εκατ. Ευρώ με τα οποία θα γίνει η εξόφληση των υπολοίπων χρωστούμενων στους παραγωγούς. Μέχρι στιγμής γύρω από το Πλατύ έχουν σπαρθεί 15.000 στρ., όταν το ελάχιστο που έχει ζητήσει η ΕΒΖ είναι τα 65.000 στρ. Και αν ισχύει η πληροφορία που θέλει τον κ. Λάµτζα να έχει πει στους παραγωγούς ότι σε περίπτωση που τα στρέμματα είναι λιγότερα από αυτό το όριο, θα τα αγοράσει µεν, αλλά θα είναι η τελευταία χρονιά που το εργοστάσιο θα παραμείνει ενεργό, τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Βέβαια χρόνος υπάρχει, οι καιρικές συνθήκες θεωρούνται ιδανικές φέτος για τη σπορά και µε δεδομένο ότι η συνδεδεμένη –σύμφωνα µε όσα τονίστηκαν στους παραγωγούς από στελέχη της ΕΒΖ για το 2016 θα είναι ίσως και 72 ευρώ/στρ., αν οι εκτάσεις δεν υπερβούν τα 100.000 στ
ρµ., μπορούν έγκαιρα να καλυφθούν οι απαιτήσεις της βιομηχανίας. Για να δούμε λοιπόν ξανά τι θα δούμε!

ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ

ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Άνοδο πάνω από 4 εκατ. τόνους στους 156 εκατ. τόνους προβλέπουν, οι ευρωπαϊκές αγροτοσυναιτεριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, ότι θα σημειωθεί στην παραγωγή σιταριού της Ε.Ε., γεγονός που θα σημάνει ότι στα 28 κράτη μέλη θα φτάσουν στην 1η θέση παγκοσμίως για το προϊόν και οι τιμές για τους σιτοπαραγωγούς θα υποχωρήσουν σημαντικά, που ήδη πλήττονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και εισροών. Αυτή η πρόβλεψη έρχεται να ταρακουνήσει ακόμα περισσότερο την αγορά που ήδη πιέζεται λόγω των μεγάλων παγκόσμιων αποθεμάτων. Παράλληλα, αποθαρρυντικά ως προς ενδεχόμενη ανάκαμψη των τιμών για τα σιτάρια δρα και η πρόσφατη έκθεση του αμερικανική υπουργείου γεωργίας, σύμφωνα με την οποία τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού είναι αυξημένα κατά 6,8 εκατ. τόνους στους 238,9 εκατ. τόνους για το 2015/2016. Με άλλα λόγια, τα αποθέματα σιταριού παγκοσμίως είναι σχεδόν κατά 20 εκατ. τόνους πάνω από τα περσινά επίπεδα ρεκόρ. Σε επίπεδο ΕΕ, η μεγαλύτερη σοδειά σιταριού οφείλεται, σύμφωνα με την Copa-Cogeca, στις καλύτερες καιρικές συνθήκες (ήπιος χειμώνας) που ευνόησαν την καλλιέργεια μαλακού σιταριού το οποίο αναμένεται να φτάσει τους 148 εκατ. τόνους, και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σοδειά ρεκόρ για την Ένωση.