ΚΑΠΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ Ο ΕΛΓΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ….

Ήταν απλά θέμα χρόνου να μπουν στην ασφάλιση της αγροτικής-κτηνοτροφικής παραγωγής οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στην χώρα μας. Το είχα τονίσει και αναφέρει και πριν από λίγα χρόνια ως φόβο ότι θα συμβεί σύντομα. Βλέπετε η ελλειμματικότητα που παρουσιάζει ο ΕΛΓΑ στην κάλυψη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής αποτελεί ένα καλό κίνητρο για τις εταιρίες να μπουν και να αλωνίσουν. Στην κυριολεξία. Δεν γνωρίζουμε βέβαια, επί του παρόντος, τι θα στοιχίσει αυτό στον αγρότη και κτηνοτρόφο, αλλά είναι περισσότερο από σίγουρο ότι δεν θα έχει καμία σχέση μ αυτό που σήμερα προσφέρει ο ΕΛΓΑ με τις όποιες ατέλειες ή αδυναμίες του. Εκτιμώ ότι οι εταιρίες ασφάλισης έρχονται για να μείνουν στον κλάδο της ασφάλισης του φυτικού-ζωικού κεφαλαίου των αγροτών και κτηνοτρόφων μας. Ούτως ή άλλως στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς που συνεχίζουν να ισχύουν, η επίσημη πολιτεία ανέκαθεν είχε εδραιωθεί στον ρόλο του θεατή των εξελίξεων, πολύ περισσότερο δε τώρα, που είναι οικονομικά ανύπαρκτη και τελείως ανίσχυρη, θα αφήσει τα πράματα να εξελιχθούν όπως οι εταιρίες θα θελήσουν!

 

 

ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΕΚΔΥ)

Πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Απριλίου οι εκλογές της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) και ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες στις 20 Απριλίου απ΄ όπου και αναδείχτηκαν τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής: Πρόεδρος η Μήνα Μπόρη, Γενική Γραμματέας η Σεβαστή Ασλανίδου, Αντιπρόεδρος ο Χάρης Θεοχαρίδης, Ταμίας η Μαρία Κωταντούλα, Ειδική Γραμματέας η Κατερίνα Καρανικολάου Μέλη οι Βασιλική Ζαφειροπούλου, Σπήλιος Γεωργιάδης, Αναστασία Σιδηροπούλου, Παναγιώτα Παπαδάκη, Δημήτριος Χρυσοχόου και Ιωάννης Τωμαζινάκης….

ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΝΟΜΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταθέσουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες υπεύθυνη δήλωση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα καταθέσει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα εξετάζει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η εγκατάσταση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-metering), όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί η δυνατότητα να ανοίξει πάλι το μητρώο και να έχουμε επιβεβαίωση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη. Υπενθύμισε ότι το ίδιο είχε γίνει και το 2015. Όσον αφορά το virtual net-metering, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι με νομοθετική ρύθμιση θα δώσουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησής του μέσα από το ΕΣΠΑ.

 

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 8,53 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΗ

Αποζημιώσεις ύψους 8.535.863,57 Ευρώ σε συνολικά 4.779 δικαιούχους για ζημιές που υπέστη η φυτική κυρίως παραγωγή αλλά και το ζωικό κεφάλαιο τους μέσα στο 2015, κατέβαλε ο ΕΛΓΑ την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, «το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο νομός Πέλλας, όπου καταβλήθηκαν συνολικά 2.744.128,72 Ευρώ, ενώ ακολουθούν οι νομοί Ημαθίας και Λάρισας με τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους τους να εισπράττουν 1.359.306,24 και 1.151.895,07 Ευρώ, αντίστοιχα». Κατά τα λοιπά, η Πιερία εισέπραξε 73.884,2 Ευρώ, η Θεσσαλονίκη 174.515 Ευρώ, το Κιλκίς 103.169,85 Ευρώ, η Χαλκιδική 199.461,61 Ευρώ, οι Σέρρες 139.024,73 Ευρώ, η Κοζάνη 37.783,25 Ευρώ κλπ. «Η διαδικασία των εκκαθαρίσεων και των καταβολών των αποζημιώσεων συνεχίζεται με συστηματικό ρυθμό ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και να τηρηθεί ο προγραμματισμός που έχουν ορίσει η διοίκηση και τα στελέχη του ΕΛΓΑ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ.


ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΤΕΟ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Χωρίς την υποχρέωση να περάσουν από έλεγχο τα ψεκαστικά τους θα είναι όσοι αγοράσουν καινούργια μηχανήματα τα οποία έχουν πιστοποιηθεί σε αρμόδιο Ινστιτούτο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, όπως αναφέρει νέα τροποποιητική απόφαση. Ο εξοπλισμός αυτός θα απαιτεί επιθεώρηση ανά 3 χρόνια μετά το 2020. Αναλυτικότερα, σύμφωνα το Άρθρο 1 της απόφασης αναφέρει τα εξής: Δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει πιστοποιητικό επιθεώρησης και αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας, εφόσον ένας ΕΕΓΦ του ιδίου τύπου έχει πιστοποιηθεί σε αρμόδιο Ινστιτούτο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, σύμφωνα με το ΕΝ 12761 ή το ISO 16119. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από Δήλωση Συμμόρφωσης του κατασκευαστή του, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος VIII. Επιπλέον στην απόφαση, προσθέτονται και τα πρόστιμα που θα πρέπει να πληρώνουν οι Σταθμοί Επιθεώρησης ψεκαστικών σε περίπτωση παρατυπιών ως εξής: Μετά το άρθρο 10 προστίθεται άρθρο 10α ως εξής: «Άρθρο 10α Κυρώσεις. Επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια έως τριάντα χιλιάδες ευρώ στην περίπτωση της παραγράφου 9 του άρθρου 45 του Ν. 4036/2012 και πρόστιμο από 300 έως 5.000 ευρώ. Τέλος στην απόφαση περιλαμβάνονται και οι νέες υποχρεώσεις των Περιφερειακών Υπηρεσιών Απογραφής Αγροτικών Μηχανημάτων Περιφερειακές Μηχανημάτων.

ΠΡΩΤΟ «ΟΧΙ» ΤΗΣ MONSANTO ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ BAYER

Έτοιμη να απορρίψει την πρόταση των 62 δις δολαρίων που κατέθεσε η Bayer για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, δηλώνει η διοίκηση της Monsanto, επιδιώκοντας υψηλότερο τίμημα, όπως εκτιμούν οι μέτοχοί της. Αν και η Monsanto θε
ωρεί εύλογη από επιχειρηματική άποψη τη συνένωσή της με την Bayer και πιστεύει ότι μια συμφωνία θα εγκριθεί από τους ρυθμιστικούς και αντιμονοπωλιακούς φορείς, η επιχείρηση θεωρεί ότι μπορεί να πορευτεί και μόνη της αλλά και ότι οι μέτοχοί της μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα, σύμφωνα με τις δύο πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις έχουν εμπιστευτική φύση. Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία και χημική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι προσέφερε στη Monsanto τίμημα 122 δολαρίων ανά μετοχή. Δεν είναι σαφές όμως το τίμημα που επιδίωκε η Monsanto. Εκπρόσωποι της Monsanto και της Bayer δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές μέχρι στιγμής. Εάν πάντως προχωρήσει η συμφωνία θα δημιουργηθεί μια εταιρεία-γίγαντας στον τομέα των φαρμάκων, των εντομοκτόνων, των χημικών και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, γεγονός που έχει θορυβήσει πολλούς στη Γερμανία, όπου η κοινή γνώμη τάσσεται κατά πλειοψηφία εναντίον των ΓΤΟ.