Με αφορμή την συγκομιδή και πώληση

ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΑΓΙΣΣΕΣ, ΣΕΙΡΗΝΕΣ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΑΧΤΕΣ ΦΙΛΟΙ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Και να που φτάσαμε και φέτος στην περίοδο που αρχίζει και στην Πιερία οσονούπω, η συγκομιδή των ακτινιδίων τύπου Χέηγορντ. Περιμένουν όλοι το τυπικό της διαδικασίας για να δοθεί το πράσινο φως από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πιερίας με τη γνωστή οδηγία για σάκχαρα μετρημένα στα 6,2 Brix, την οποία όλοι πρέπει να τηρήσουν. Μπορεί ήδη να έχουν γίνει οι συγκομιδές στα πρώιμου τύπου ακτινίδια (Τσεχελίδη) στην περιοχή, όμως με υπομονή και προγραμματισμό πρέπει να τηρηθεί και φέτος η διαδικασία και αν μην πουληθούν ακτινίδια «αγγούρια», άγουρα ακτινίδια που θα δυσφημήσουν την Πιερία και την Ημαθία. Δυστυχώς και φέτος η απουσία της ΕΑΣ Πιερίας είναι περισσότερο από αισθητή στην παρέμβαση που έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Με μια αγορά που κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει, καλείστε φίλες και φίλοι ακτινιδιοπαραγωγοί να πουλήσετε και φέτος τα προϊόντα σας με μεγάλα ρίσκα όσον αφορά την διαδικασία ολοκλήρωσης της πληρωμής σας. Με καθαρό μυαλό, χωρίς να ακούτε σειρήνες και μάγισσες, χωρίς να πιστεύετε τους κράχτες, εύχομαι καλή πώληση και το ταχύτερο δυνατόν την εξόφλησή σας!

 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΤΕΟ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΒΥΤΙΑ

Νέα χαράτσια της τάξης των 150 Ευρώ για ένα αγροτικό ψεκαστικό βυτίο και 50 ευρώ αντίστοιχα για ένα μικρό, καλούνται να πληρώσουν μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016 και οι αγρότες της Ημαθίας. Επικοινώνησε μαζί μας ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας Μάκης Αντωνιάδης καταγγέλλοντας μας το γεγονός της πανάκριβης κοστολόγησης του ελέγχου. «Δεν μπορεί για ένα αγροτικό αυτοκίνητο το κόστος ελέγχου να είναι 50 Ευρώ και στα βυτία να φτάνει τα 150 και μάλιστα κάθε χρόνο, τη στιγμή που στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ έχουν επενδυθεί εκατομμύρια ευρώ, ενώ ένα συνεργείο βυτίων μπορεί να λειτουργήσει και με ένα κλειδί. Οφείλει το κράτος να βρει άμεσα λύση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» μας είπε ο κ. Αντωνιάδης, σημειώνοντας ότι το κόστος ελέγχου διαφέρει από συνεργείο σε συνεργείο. Οφείλουν οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές να βρουν άμεσα λύση ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους ελέγχου, μέσα από καθορισμένα από την πολιτεία τιμολόγια. Περιμένουμε νεότερα για το θέμα που αφορά όλο τον αγροτικό κόσμο και δεν είναι δυνατόν να εφευρίσκονται μέθοδοι και τρόποι να βάζουν όλοι χέρι στην τσέπη του αγρότη!

ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΤΕ;

Εκπρόσωποι φορέων και τάξεων της ΠΕ Λασιθίου, των κλάδων τροφίμων, εστίασης και ξενοδοχειακών μονάδων, συμμετείχαν σε ημερίδα που διοργάνωσε με επιτυχία, για την προβολή των σημάτων «Κρήτη», «κρητική κουζίνα», «κρητικό μπακάλικο» καθώς και των πιστοποιημένων επιχειρήσεων με τα παραπάνω σήματα, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Χνάρης, μόνο με τη συνεργασία και τη σωστή οργάνωση τα προϊόντα του νησιού θα αποκτήσουν τη θέση και την αγοραστική δύναμη που τους αξίζει στην εσωτερική και διεθνή αγορά ενώ με τη σχεδιασμένη διασύνδεση των δύο βασικών πυλώνων της οικονομίας του νησιού, του πρωτογενή τομέα με το τουριστικό προϊόν, μπορεί η Κρήτη να καθιερωθεί και ως γαστρονομικός προορισμός. Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης ανέφερε ότι «η αύξηση του αριθμού των πιστοποιημένων χώρων εστίασης με το σήμα ποιότητας «Κρητικής Κουζίνας» δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας και ευρύτερα για την τοπική οικονομία». Μέχρι σήμερα έχουν σημανθεί 550 προϊόντα με
το σήμα «Κρήτη», 36 χώροι μαζικής εστίασης με το σήμα «κρητική κουζίνα και 5 «κρητικά μπακάλικα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Να ρωτήσω λοιπόν, με την ευκαιρία: εδώ στην Κεντρική Μακεδονία πότε με το καλό θα παρουσιάσουμε τα δικά μας σήματα;

ΣΤΙΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΑ 8,8 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ 2014

Αίσιο τέλος για την πληρωμή των υπολοίπων της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 που μετά από τις αδικαιολόγητες και συνηθισμένες πλέον, καθυστερήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016. Με ανακοίνωση του μάλιστα, ο αρμόδιος για το θέμα ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε γνωστό ότι η πληρωμή που πραγματοποιήθηκε στις 6/10 είναι ύψους 8.866.875,31 ευρώ και αφορά 15.221 δικαιούχους αγρότες σε όλη την χώρα. Αναλυτικά πληρώθηκαν λοιπόν: εξισωτική εκτός ορεινών Μέτρο 13.2 με ποσό 2.182.723,83 Ευρώ σε 5.153 παραγωγούς και εξισωτική ορεινών Μέτρο 13.1 με το ποσό των 6.684.151,48 Ευρώ σε 10.068 παραγωγούς. Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε γνωστό πως παράλληλα έγιναν πληρωμές ύψους 11.378.561,40 Ευρώ, που αφορούν και υποχρεώσεις άλλων μέτρων του παλιού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ελπίζω να μην γίνει το ίδιο και με την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών μας για το 2016, που την υποσχέθηκαν για τα τέλη Οκτωβρίου!

ΣΕ ΦΕΚ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΑΝΑ ΝΟΜΟ

Ανά νομό και όχι σε επίπεδο χώρας, θα υπολογίζεται απ’ το 2017 η ελάχιστη στρεμματική απόδοση για τη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης και η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Μάλιστα, θα ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας με βάση το μέσο όρο της πενταετίας 2011-2015 μειωμένο κατά 20%, αντί για τα 140 κιλά το στρέμμα, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σημειωτέον ότι η απόδοση μπορεί να μειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτές επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς. Στις αλλαγές που προωθούνται με τη νέα απόφαση ισχύουν και τα εξής: στρατηγική συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης και Τυποποίησης του Βάμβακος με τη Διεπαγγελματική, μέσω της οποίας στο τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους η Διεπαγγελματική θα προδιαγράφει τους παραγωγικούς και ποιοτικούς στόχους της χρονιάς και οι παραγωγοί θα είναι ενήμεροι για τις σποροπαραγόμενες ποικιλίες βάμβακος στην Ελλάδα. Στα ποιοτικά δεδομένα, οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν ειδικές προδιαγραφές σήμανσης και ταυτότητας δεμάτων εκκοκκισμένου βάμβακος. Προβλέπονται έλεγχοι στο 10% των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στο τέλος της περιόδου για την εξακρίβωση των στοιχείων παραδόσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 1% επί του συνόλου των παραγωγών που παρέδωσαν σύσπορο βαμβάκι ανά εκκοκκιστική επιχείρηση και τροποποιείται η σύμβαση μεταξύ παραγωγών και εκκοκκιστηρίων ώστε να συνεισφέρει στην προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του προϊόντος.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2017

Στους 23,35 εκατ. τόνους θα φτάσει η παραγωγή χοιρινού κρέατος εντός της ΕΕ το 2017, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας στη Χάγη. Πρόκειται για νέο επίπεδο ρεκόρ, που σύµφωνα µε το Αμερικανικό Υπουργείο είναι αποτέλεσµα του συνδυασµού της αύξησης των τιµών του κρέατος και του χαµηλότερου κόστους των ζωοτροφών, το οποίο οδήγησε τους κτηνοτρόφους στο να ταΐζουν περισσότερο τους χοίρους πριν τη σφαγή και έτσι να πετυχαίνουν µεγαλύτερο βάρος. «Από το Μάιο του 2016, κατά µέσο όρο οι τιµές για το χοιρινό κρέας στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 1,65 ευρώ το κιλό, ενώ ανοδική τάση δείχνουν και οι µικροί χοίροι», αναφέρει το γραφείο στη Χάγη. «Οι αυξημένες τιµές εκτιµάται ότι θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις σφαγές ειδικά το α’ τρίµηνο του 2017», συμπληρώνει το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργία
ς. Αξίζει, όµως, να σημειωθεί ότι εντός ΕΕ η κατανάλωση χοιρινού κρέατος φαίνεται πιο αδύναµη ειδικά στη Γερµανία, που είναι η μεγαλύτερη της αγορά. «Ένας σηµαντικός λόγος για τη χαλάρωση στην ευρωπαϊκή κατανάλωση είναι οι ανησυχίες σχετικά µε την υγεία», αναφέρει το γραφείο. Ας τα λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά τα δεδομένα!