Scroll to top

ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ


- 22 Μαρτίου 2011

 • 2Εκπέμπουν SOS  οι πληγέντες στην Πιερία
  ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΕΛΓΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ!!!

  Πληθαίνουν τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των αγροτών και της περιοχής μας για υπερβολικές καθυστερήσεις του ΕΛΓΑ απέναντι σε γενόμενες εκτιμήσεις πληγέντων αγροτών παραγωγών που περιμένουν να πληρωθούν τις αποζημιώσεις τους από τον Οργανισμό αυτό, οι οποίες έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα και έχει παρέλθει κατά πολύ το 3μηνο που γνωρίζουμε ότι δίνει ο ΕΛΓΑ.
  Προφανώς η πίεση από τα βουλευτικά γραφεία προς τον ΕΛΓΑ ή τα αρμόδια υπουργεία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ή μάλλον, η καθυστέρηση πληρωμής αυτών των αποζημιώσεων θα πρέπει να ενταχθεί στην… δεδομένη και γνωστή καθυστέρηση πληρωμής όλων των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, αφού τα δημοσιονομικά μας έχουν τα μαύρα τους τα χάλια.
  Είναι όμως περισσότερο από βέβαιο πως ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τους πληγέντες αγρότες-παραγωγούς της Πιερίας, τους οποίους επίσης «πνίγουν» μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων και σ αυτό θα πρέπει να ιδρώσει επιτέλους το αυτί των αρμοδίων παραγόντων!


  ΦΙΛΟΙ ΠΙΕΡΙΕΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΗΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΕΣΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ!

  Οι αγρότες της Πιερίας, κυρίως οι νέοι σε ηλικία αγρότες μας, εκπέμπουν μηνύματα απόγνωσης για το αβέβαιο μέλλον τους. Πείτε μου ειλικρινά: πως και τι να απαντήσεις σε έναν νέο αγρότη, σε μια νέα αγρότισσα που σου θέτει εναγωνίως το ερώτημα «αν έχει μέλλον και προοπτική το αγροτικό επάγγελμα στο νομό Πιερίας;»
  Ή και το εξίσου σοβαρό ερώτημα «τι να καλλιεργήσω το οποίο θα έχει προοπτική διάθεσης και εξασφάλισης ενός ικανοποιητικού εισοδήματος, τα επόμενα χρόνια, για μένα και την οικογένειά μου;»
  Ερωτήματα στα οποία θα έπρεπε να είχαν απαντήσει εδώ και πάνω από 20 χρόνια οι πολιτικοί αυτού του τόπου που μας-σας διακυβέρνησαν και οι οποίοι περισσότερο αρκούντο στο να είναι αρεστοί, παρά χρήσιμοι. Τα χτυπήματα στην πλάτη, τα χειροκουνήματα και οι ανέξοδες φιλοφρονήσεις προς τους αγρότες, εκ μέρους ΟΛΩΝ των πολιτικών τελειώσανε. Αν δεν θέλουν να πάρουν το μήνυμα πρόβλημά τους, αφού ούτως ή άλλως αυτό που τους απασχολεί είναι η πολιτική επιβίωσή τους ή επί το λαϊκότερο, η επανεκλογή τους!


  Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑΒΕΡΟΙΑΣ ΑΠΟΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΑΡΧΗ!

  Ειρηνική κατάληψη για μια ώρα πραγματοποίησαν την Δευτέρα 14 Μαρτίου, το μεσημέρι, οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βέροιας διαμαρτυρόμενοι για τον νέο νόμο που αφορά την ασφάλιση του ΕΛΓΑ . Οι αγρότες αφού διάβασαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας στη συνέχεια το πρωτοκόλλησαν και μετά το παρέδωσαν στον προϊστάμενο του γραφείου για να το στείλει στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού . Είναι περισσότερο από σίγουρο πως οι αγρότες από την Πέλλα και την Ημαθία δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ τις απόλυτα δικαιολογημένες κινητοποιήσεις τους,  διαμαρτυρόμενοι για τα πολύ βαρβάτα χαράτσια που τους επιβάλει ο ΕΛΓΑ υπό τη μορφή των εισφορών στις αγροτικές τους καλλιέργειες. Και εδώ θα πρέπει να αναρωτηθούν και οι αγρότες της Πιερίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να συνενώσουν την φωνή διαμαρτυρίας τους με τους συναδέλφους των όμορων νομών, αφού άλλωστε τα προβλήματα είναι περισσότερο από κοινά, καθώς και οι αγρότες του νομού πλήττονται βάναυσα από αυτές τις εισφορές που ήδη καταβάλλουν από την 1η Γενάρη!

   

  Τέλη Μαρτίου….
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
  ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΙΕΙΑΣ

  Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για την σύσκεψη που πρόκειται να διοργανώσει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφίας Μαυρίδου για την αλιεία και αφορά την συνέχεια της ενημερωτικής σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς των αγροτών από το νομό Πιερίας, που πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη Πέμπτη 10 Μαρτίου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες  μάλιστα, η επικείμενη αυτή σύσκεψη για την αλιεία δεν θα πραγματοποιηθεί απλά και μόνον με την συμμετοχή εκπροσώπων από την Πιερία, αλλά και από τους όμορους νομούς που διατηρούν αλιευτικές δραστηριότητες, προφανώς για να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι αλιείς και οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο αυτό σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας και ενιαία να προωθηθούν λύσεις σε αυτά.
  Τέλος σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η σύσκεψη με το θέμα τα ζητήματα και τα προβλήματα της  αλιείας έχει προσδιοριστεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη αυτού του μήνα…

   

  ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΗ
  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ

  Η ιλαροτραγωδία με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τη μεγαλύτερη πλέον αγροτική βιομηχανία, όχι μόνον της Βόρειας Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της χώρας, συνεχίζεται. Όσοι «έπαιξαν» με τις τύχες αυτού του βιομηχανικού κολοσσού,  τώρα κάνουν κριτική και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
  Τα κόμματα του διπολισμού που διαφεντεύουν τις τύχες μας τα τελευταία 37 χρόνια έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάντια της ΕΒΖ. Και βέβαια αντιλαμβάνεστε ότι λιγότερο θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι στην χειρότερη των περιπτώσεων θα μεταταχθούν και δεν θα χάσουν την δουλειά τους, αλλά αυτοί που κυρίως θα την πληρώσουν-ήδη την πληρώνουν- είναι οι τευτλοπαραγωγοί που ήδη εισπράττουν απαράδεκτα χαμηλές τιμές και εξ όσων φαίνεται αυτό θα λειτουργήσει ακόμη πιο αποτρεπτικά στην συνέχεια ύπαρξης αυτής της καλλιέργειας στην περιοχή μας που τόσα πολλά προσέφερε στο εισόδημά τους στο παρελθόν. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: δεν υπάρχει βούληση η ΕΒΖ να παραμείνει στα χέρια του δημοσίου(υπό τον έλεγχο της ΑΤΕ), αλλά να δοθεί όπως-όπως στους ιδιώτες και μάλιστα σε ξένους επενδυτές. Και βέβαια παρακολουθούμε όλοι με θλίψη τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στην βιομηχανία αυτή…


  «ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ» ΓΙΑ ΝΑ… ΔΟΘΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΦΗ
  ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ;

  Την ώρα που η τιμή του πετρελαίου κίνησης έστησε τρελό χορό, πλησιάζει και η περίοδος που για τις αγροτικές εργασίες της ανοιξιάτικης σποράς. Αυτός είναι και λόγος που με ανυπομονησία περιμένουν οι αγρότες την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που, ενώ είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, πιθανότατα θα δοθεί τον Μάιο. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου των ενστάσεων που εκκρεμούσαν από την περυσινή επιστροφή του ειδικού φόρου για τα καύσιμα των αγροτών. Οι παραγωγοί που υπέβαλαν ενστάσεις, είτε δεν πήραν καθόλου χρήματα είτε έγινε λάθος στα ποσά που δικαιούνται. Μετά τους ελέγχους και τις διορθώσεις, είναι περίπου 10.000 άτομα σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα λάβουν τα χρήματά τους. Στην ερώτηση «πότε θα μπουν τα λεφτά;» τα αρμόδια στελέχη απαντούν «μαζί με την επιστροφή φόρου για το 2010». Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάζεται τα τελικά στοιχεία, τα οποία θα στείλει στο ΚΕΠΥΟ, που είναι και υπεύθυνο για τον υπολογισμό των ποσών ανά δικαιούχο, με βάση τον αυξημένο ειδικό φόρο που ίσχυσε για το 2010. Εκτιμάται ότι από τη στιγμή που αποσταλούν τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, η όλη διαδικασία δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα μήνα, αν και η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να καθυστερήσει πολύ περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι η σχετική, διαδικασία ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι κι έτσι το πιο πιθανό είναι να έχουν πιστωθεί τα χρήματα μέχρι τον Μάιο, καθ’ ότι μεσολαβεί και το Πάσχα. Το πρόβλημα ήταν ότι την εποχή που δόθηκε η επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο, οι Νέοι Γεωργοί δεν είχαν ακόμα ενταχθεί στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΓΑ. Όσοι «σκόνταψαν» στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν είδαν το πράσινο φως για πληρωμή τον Μάιο…

   

 • Δείτε επίσης...

 • error: Το περιεχόμενο είναι προστατευμένο!