Στη χθεσινή του ομιλία στη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε πολιτικά για το διακύβευμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου.

Σε μια εξαιρετική, σε όγκο και παλμό, συγκέντρωση αναφέρθηκε στις προτάσεις και στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, τόσο στα ευρωπαϊκά θέματα όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Από την ομιλία του θέλω να επικεντρωθώ σε 3 σημεία που αφορούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες.
1) Τα υπερκέρδη των τραπεζών από τις παράνομες χρεώσεις σε διάφορες τραπεζικές υπηρεσίες και την τεράστια διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο καταθέσεων και στο επιτόκιο χορηγήσεων ανέρχεται, την τελευταία 2ετία, στα 3 δις ευρώ. Μετά από καταγγελίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στις συστημικές τράπεζες και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών το «ιλιγγιώδες» πρόστιμο των 41,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Δηλαδή για υπερκέρδη 3 δις επέβαλε πρόστιμο 41,7 εκ. ευρώ. Παρακινεί λοιπόν τις τράπεζες να συνεχίζουν να αισχροκερδούν εις βάρος του ελληνικού λαού.
2) Μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση της Ν.Δ. υποστήριζε ότι οι χαμηλές επιδοτήσεις στους αγρότες οφείλονται στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και κατηγορούσε την Ευρώπη.
Πριν λίγες μερες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 283 εκατομμύρια ευρώ για κακή διαχείριση, από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων για τα έτη 2020,2021 και 2022.
Ενώ τον Απρίλιο του 2024, σε νέα έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 12μηνη επιτήρηση για σοβαρές παρατυπίες, που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του οργανισμού, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργειών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών.
Τελικά ποιος πραγματικά φταίει για τις μικρότερες επιδοτήσεις που έχουν δοθεί στους αγρότες τα τελευταία χρόνια; Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η ανικανότητα των διορισμένων, από τη Ν.Δ., διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ ( έχουν αλλάξει 5 διοικήσεις τα τελευταία 5 χρόνια )
3) Μέχρι πρότινος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι εισαγόμενη και ότι τα δύσκολα πέρασαν.
Ωστόσο ο πληθωρισμός των τροφίμων, που αφορά την τσέπη των Ελλήνων πολιτών, είναι 4πλασιος από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο τον Μάρτιο και 3πλάσιος τον Απρίλιο του 2024.
Και ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε πριν 2 μέρες να στείλει επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο, κα.Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζητώντας τη βοήθειά της για την ακρίβεια, όταν ο ίδιος κυβερνά ήδη 5 χρόνια.
Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να μιλάει πολιτικά, με προτάσεις και λύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών.
Γιατί στις 9 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα είναι η αξιόπιστη και σοβαρη αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και κυρίως, η μοναδική εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας απέναντι στην αλαζονεία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.