Το πλαίσιο των θέσεων, με τις οποίες θα προσέλθει αύριο στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και, κατά δεύτερον, της στρατηγικής με την οποία θα επιδιώξει ένα καλό αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αναμένεται να οριοθετήσει σήμερα ο πρωθυπουργός. Η συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ, αποτελεί για την Αθήνα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα, πρώτης τάξεως ευκαιρία να απευθύνει το μήνυμα για ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής δράσης και δεσμευτικής συμφωνίας επιμερισμού των προσφυγικών πληθυσμών. Παράλληλα, η κυβερνητική ηγεσία αναμένει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σαφές μήνυμα αναγνώρισης των προσπαθειών που έως τώρα έχει καταβάλει η Aθήνα, αλλά και αναγνώρισης του αιτήματος για άρση των αποκλεισμών που έχουν επιφέρει δυσβάσταχτο βάρος στη χώρα μας.

Η Αθήνα προσβλέπει, επίσης, σε σαφή αποδοκιμασία των ακραίων θέσεων που διατυπώνονται από μερίδα ευρωπαϊκών χωρών, με επίκεντρο την ομάδα Βίσεγκραντ και την Αυστρία, σε βάρος των ελληνικών χειρισμών. Χθες, ως εκφραστής τέτοιων θέσεων αναδείχθηκε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος δεν δίστασε να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι «είναι η στιγμή που ίσως χρειαστεί η Ελλάδα να θυσιαστεί για το καλό της Ε.Ε.». Μάλιστα, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι τον Ελληνα πρωθυπουργό, λέγοντάς του: «Τσίπρα, αν δεν κάνεις ό,τι μπορείς, τότε θα υπάρχει μόνο ένα τεράστιο hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες απολύτως τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Πάντως, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση σταδιακά αλλάζει στρατηγική και ύφος στο εσωτερικό της χώρας και αρχίζει να απευθύνει το μήνυμα ότι θα απαιτηθεί να φιλοξενηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανόν για χρόνια, μεγάλοι αριθμοί προσφύγων. Αλλωστε, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι εάν η Τουρκία δεν αποφασίσει ανάσχεση των ροών, στην πράξη δεν μπορεί να γίνει κάτι. Σε αυτή την κατεύθυνση, θεωρούνται κρίσιμες οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όπου ο κ. Τσίπρας προσβλέπει στην υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ. Αναμένεται, μάλιστα, στο περιθώριο της Συνόδου, να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, της κ. Μέρκελ και του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται, από στελέχη του Μαξίμου αναφέρεται λακωνικά ότι «η προετοιμασία που κάνουμε αφορά σημαντικά μεγαλύτερους αριθμούς από αυτούς που βρίσκονται στη χώρα σήμερα». Βεβαίως, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται από διάφορα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν όχι απόλυτα συντονισμένα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται, μιλώντας στους υπουργούς του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να απευθύνει συστάσεις για καλύτερη συνεννόηση αλλά και για καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, ώστε να μην υπάρχουν αποσπασματικές ενέργειες και αυτοσχεδιασμοί, που δίνουν την εντύπωση ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται, πάντως, να απευθύνει στη δημόσια τοποθέτησή του, στην έναρξη της συνεδρίασης, μήνυμα προς τους πολίτες ότι και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και να αντεπεξέλθει δίνοντας μαθήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επόμενος σταθμός του κ. Τσίπρα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπου θα επιδιώξει τη διαμόρφωση εθνικού μετώπου πριν από τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες. Θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο, πάντως, να εξασφαλίσει «λευκή επιταγή» για αξιοποίηση της δυνατότητας του βέτο. Παράλληλα, την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με κομματικά στελέχη να αναφέρουν ότι η συνεδρίαση αποφασίσθηκε να γίνει τώρα, προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

 

kathimerini.gr