Στις φυλακές οδηγήθηκαν πρώην συνεταιριστές του Κορινού Πιερίας οι οποίοι καταδικάστηκαν για απάτη σε βάρος του δημοσίου, πλαστογραφία και φοροδιαφυγή σε ποινές κάθειρξης από 6 έως 9 ετών. Με τις μπίζνες που είχαν στηθεί στον συνεταιρισμό καταδικάστηκαν ότι με πλαστά τιμολόγια εισέπραξαν επιστροφές φόρου 3,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων με τη σημερινή του απόφαση έκρινε ενόχους τους κατηγορούμενους ότι στο διάστημα 2001 – 08 μαζί με τις γνήσιες αιτήσεις για επιστροφή Φ.Π.Α. αλλά και για επιστροφή του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων που υπέβαλαν οι αγρότες και συγκεντρωτικά ο συνεταιρισμός προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ., υπέβαλαν και πλαστές αιτήσεις επιστροφών στο όνομα πραγματικών δικαιούχων ή και ανύπαρκτων προσώπων. Οι αιτήσεις συνοδεύονταν από εικονικά τιμολόγια. Όπως αποκαλύφτηκε στο δικαστήριο οι αγρότες στα ονόματα των οποίων έγιναν οι επιστροφές είτε δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα είτε ήταν… νεκροί.

Συγκεκριμένα από την έρευνα βρέθηκαν περισσότερες από 1.000 πλαστές αιτήσεις που υποβλήθηκαν, περισσότερα από 2.000 εικονικά τιμολόγια για συναλλαγές αγροτών που δεν έγιναν ποτέ, με βάσει τα οποία εισπράχθηκαν από τους υπεύθυνους του συνεταιρισμού επιπλέον 3.278.450 ευρώ, χωρίς όμως τα χρήματα αυτά να δοθούν στους αγρότες. Στους αγρότες την περίοδο εκείνη αποδίδονταν ως επιστροφή ΦΠΑ ένα ποσοστό που κυμαίνονταν μεταξύ των 5 έως 7% στην αξία του κάθε τιμολογίου.

Το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 9 ετών στον επί πέντε χρόνια πρόεδρο, κάθειρξη 8 ετών στην υπάλληλο του συνεταιρισμού που εκτελούσε χρέη γραμματέα, όπως και σε δύο πρόσωπα από τη Θεσσαλία που τους προμήθευαν με πλαστά τιμολόγια. Όλοι τους οδηγήθηκαν στις φυλακές. Ο πρώην αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Κορινού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών και αποφασίστηκε η ποινή του να εκτιθεί κατ’ οίκον επειδή είναι υπέργηρος.

Η απάτη, αποκαλύφτηκε όταν η Δ.Ο.Υ. Κατερίνης πραγματοποίησε έλεγχο σε τιμολόγια και έφτασε στα τιμολόγια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης διαπιστώνοντας πως ήταν εικονικά. Ακολούθησε έρευνα στη βιομηχανία και επιβεβαιώθηκε πως ποτέ δεν εκδόθηκαν από τα γραφεία της βιομηχανίας Ζάχαρης. Τα συγκεκριμένα τιμολόγια είχαν υποβληθεί στον φάκελο για τις επιστροφές Φ.Π.Α. των αγροτών από τον συνεταιρισμό Κορινού Πιερίας και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της μεγάλης απάτης. Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους  αρνήθηκαν τα όσα τους αποδόθηκαν λέγοντας πως δεν γνώριζαν για την απάτη και ότι δεν ήταν δυνατό να την αντιληφθούν. Βασικός μοχλός τόσο της απάτης του Κορινού, όσο και παρόμοιων που αποκαλύφτηκαν με την ίδια μεθοδολογία, ήταν πρόσωπο που έχασε τη ζωή λίγο πριν η υπόθεση φτάσει στην ανάκριση και είχε καταστεί τότε βασικός κατηγορούμενος.

Πηγή: karfitsa