Στροφή στην καλλιέργεια της καρυδιάς έκαναν το τελευταία 10-15 χρόνια οι Έλληνες αγρότες παραγωγοί, μετά και το τέλος των παχυλών επιδοτήσεων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποδοτική καλλιέργεια, με χαμηλό κόστος εγκατάστασης κι ένα παραγόμενο προϊόν με μεγάλη ζήτηση απ τις παγκόσμιες αγορές που δίνει ένα καλό εισόδημα σε αυτούς που ασχολούνται.

Παρόλα αυτά όμως, από τη στιγμή της φύτευσης πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια για να αρχίσει να δίνει καρπούς. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι που ασχολούνται με αυτήν έχουν και από αλλού εισοδήματα. Οι Έλληνες καλλιεργητές επιλέγουν τις ποικιλίες της Καλιφόρνιας ή Γαλλικές που προσαρμόζονται σε κάθε έδαφος και υψόμετρο.

Η καλλιέργεια παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης καθώς παρά την αύξηση της παραγωγής, δεν αρκεί να καλυφθεί η ζήτηση, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται να εισάγονται Τούρκικα καρύδια στην χώρα μας, σε τιμή μάλιστα πολύ κατώτερη της Ελληνικής παραγωγής, με τις όποιες παρενέργειες συνεπάγονται!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΠΟΝΙΔΗΣ