Το φθινόπωρο μπήκε δυναμικά και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ Αιγινίου είναι πανέτοιμοι για καινούριες δράσεις. Ετοιμάζουνε νέο «ταξίδι ζωής και καρδιάς»,  μιας καρδιάς που πάλλεται δυναμικά και ρυθμικά στο μικρό και ιδιαίτερο αυτό σχολείο. Αποτελεί πραγματικότητα πλέον η συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ που θα υλοποιηθεί στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Οι μαθητές των Τομέων Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Οικονομίας και Διοίκησης θα επισκεφθούν επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης, για 14 ημέρες, προκειμένου να εκπαιδευτούν και  να παρακολουθήσουν δια ζώσης σε χώρους παραγωγής και παροχής υπηρεσιών, προγράμματα σε αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα. Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης τιτλοφορείται ως «Αρτοσκευάσματα νέας γενιάς: Αρχές Επεξεργασίας, Βιομηχανικές τάσεις, Προώθηση» και θα υλοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα. Οι προσδοκίες όλων των συμμετεχόντων είναι μεγάλες, όμως πιστεύουν ότι θα ανταπεξέλθουν επιτυχώς.

Για το ΕΠΑ.Λ Αιγινίου, όμως,  η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν επίσης πολύ δημιουργική και με επιτυχίες.

Οι παρακάτω μαθητές έπειτα από τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις πέτυχαν τους στόχους τους και πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ:

 • ΖΗΒΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΏΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
 • ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 • ΜΟΡΙΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 • ΜΠΑΜΠΕΤΑ ΣΟΦΙΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
 • ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 • ΜΑΛΑΚΙΔΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
 • ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ- ΥΔΑΤΟΚ/ΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Επίσης πέρα από τις προβλεπόμενες για κάθε ειδικότητα εργαστηριακές ασκήσεις, υλοποιήθηκαν δράσεις, όπως:

 • επισκέψεις σε τοπικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, πραγματοποίηση ομαδικών παιχνιδιών για νήπια, αφήγηση παραμυθιών, κουκλοθέατρου κ.ά. για την Ειδικότητα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων,
 • υλοποίηση ειδικών κατασκευών και αυτοματισμών από τους Ηλεκτρολόγους και Ηλεκτρονικούς και παρουσίαση αυτών σε Χριστουγεννιάτικη ανοιχτή εκδήλωση του Δήμου,
 • αξιοποίηση του νέου εξοπλισμού της ρομποτικής τεχνολογίας και υλοποίηση δράσεων σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου της περιοχής και
 • αξιοποίηση των εξειδικευμένων λογισμικών ΤΠΕ για τους Οικονομολόγους και τους Γεωπόνους.

Το σχολείο υλοποίησε τέσσερα Πολιτιστικά Προγράμματα και ένα Πρόγραμμα Αγωγής υγείας. Μέσα από αυτά οι μαθητές εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, ανίχνευσαν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.  Το σχολείο ανοίχθηκε στην τοπική κοινωνία και προβλήθηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, με τα προγράμματα «Ταξίδι στο παρελθόν της Κέρκυρας μέσα από τα μονοπάτια των μύθων» και «Η ζωή στην Κέρκυρα σήμερα: κοινωνική σύνθεση, τουρισμός καλλιτεχνική παραγωγή» οι μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου συνέθεσαν εργασίες για το νησί των Φαιάκων, επισκέφθηκαν τον τόπο και γνώρισαν από κοντά αυτά για τα οποία δούλεψαν όλη τη χρονιά. Με παρόμοιο τρόπο, αλλά χωρίς τελική εκπαιδευτική επίσκεψη, οι μαθητές της Α’ Λυκείου «ταξίδεψαν» στην ιστορία και τις παραδόσεις της πόλης του Ναυπλίου, με το πρόγραμμα «Ναύπλιο: Ταξίδι στην ιστορία του μέσα από την αρχιτεκτονική και τον τουρισμό».

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου, που εντάχθηκαν στο Πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Τι δουλειά κάνεις; Σκάβς;», με εμπνευστή τον γνωστό κωμικό Χάρρυ Κλυνν, χάρη στην ενασχόλησή τους με το θεατρικό είδος της κωμωδίας παρεξηγήσεων, μετά από πρόσκληση του Ελληνικού Σχολείου Νυρεμβέργης, κατάφεραν να παρουσιάσουν μέρος της δουλειάς τους στους Έλληνες συνομήλικους συμμαθητές τους στη Γερμανία. Η εμπειρία υπήρξε μοναδική: «Ο φετινός Απρίλης θα μας μείνει αξέχαστος. Εικόνες μεσαιωνικού κάλλους, μνήμες βαριές μα και λυτρωτικές, γεύσεις οικείες μα και ξένες, εμπειρίες έντονης μα και γλυκιάς κούρασης, φιλίες διαδικτυακές που καταφέρνουν να πραγματωθούν και να «γράψουν», η αίσθηση της καλής παρέας και της επιτυχούς συνεργασίας και τελικά η υπόσχεση πως τέτοιες εμπειρίες αξίζουν να αποτελούν όνειρο και επιδίωξη όλων μας, μαθητών και καθηγητών…» έγραψαν στην σχολική εφημερίδα στο τεύχος που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες.

Η εφημερίδα ήταν το τελικό προϊόν του Πολιτιστικού προγράμματος «Ενεργοί ΕΠΑΛίτες… και τα μυαλά στα κάγκελα» στο οποίο έλαβαν μέρος όλοι οι μαθητές της Α’ Λυκείου. Επιμελήθηκαν την ύλη και την οργάνωση της εφημερίδας, αναδεικνύοντας τα ενδιαφέροντα τους και τις αγωνίες τους ως σύγχρονοι έφηβοι και τις δράσεις τους ως μαθητές ΕΠΑ.Λ.

Τα ίδια παιδιά υλοποίησαν και το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο «Το διάλειμμα κρατάει δυο ζωές», μέσα από το οποίο εξερεύνησαν την φύση τους ως έφηβοι, ταυτοποίησαν συμπεριφορές και βελτίωσαν την αυτοπεποίθησή τους, μέσω συναντήσεων (στο πλαίσιο συνεργασίας) με την ψυχολόγο κα. Σαββινίδου Σοφία (Κέντρο Πρόληψης Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ») και ενημερώσεων από φορείς σχετικά με τον εκφοβισμό, τη βία και τις σχέσεις των δύο φύλων.

Στο κλείσιμο της χρονιάς και με αφορμή την παρουσίαση των δράσεων του  σχολείου, το ΕΠΑΛ Αιγινίου πραγματοποίησε εκδήλωση, ανοιχτή στην τοπική κοινωνία, αφιερωμένη στον πρόσφατα εκλιπόντα κωμικό Χάρρυ Κλυνν. Παράλληλα, οι μαθητές ανέβασαν θεατρική παράσταση κωμωδίας παρεξηγήσεων και τραγούδησαν τη χαρά τους, που για μια ακόμη χρονιά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το σχολείο τους σαν ένα χώρο συμμετοχής, συνεργασιών και συνθέσεων που προάγει τη συλλογικότητα και αναδεικνύει τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Ο Διευθυντής, ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ Αιγινίου ευχαριστούνε θερμά όλους τους φορείς που συνέδραμαν πρόθυμα σε κάθε δράση και σε κάθε προσπάθεια του σχολείου. Ευχαριστούν ιδιαίτερα το Ίδρυμα Υποτροφιών ΙΚΥ που δίνει τη δυνατότητα στις σχολικές μονάδες να επεκτείνουν δημιουργικά και ουσιαστικά τη δραστηριότητά  τους στην Ευρώπη. Ευχαριστούνε, τέλος, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και όλη την τοπική κοινωνία που πάντα στηρίζουν και αγαπούν το ΕΠΑΛ Αιγινίου.

Από όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό του σχολείου πολλές ευχές για μία καλή σχολική χρονιά!