Συναγερμός για τις επιθέσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές από συγγενείς ασθενών!
Η ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των υγειονομικών βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης του ΙΣΘ. Γιατροί και νομικοί ανέλυσαν την ανασφάλεια που επικρατεί στις δομές υγείας. Παρά τη νομοθετική ρύθμιση του 2024, τα περιστατικά επιθέσεων παραμένουν καθημερινό φαινόμενο.
Νομικά κενά και ανάγκη για αυστηρότερο πλαίσιο
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, τόνισε την ανάγκη για μηδενική ανοχή απέναντι στη βία. Παρόλο που η δίωξη είναι πλέον αυτεπάγγελτη, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Σοκαριστικό είναι το στοιχείο ότι παγκοσμίως ένας υγειονομικός χάνει τη ζωή του κάθε μέρα.
Ο νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ, Βαγγέλης Κατσίκης, πρότεινε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την καταγραφή των επιθέσεων. Παράλληλα, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Φλωρίδης, χαρακτήρισε τη υπάρχουσα ρύθμιση «κολοβή». Πρότεινε οι ποινές για επιθέσεις στα νοσοκομεία να εκτελούνται άμεσα, χωρίς δικαίωμα αναστολής.
Οι αιτίες της έντασης στις δομές υγείας
Οι ομιλητές απέδωσαν τα φαινόμενα ανομίας στον λαϊκισμό αλλά και στις ελλείψεις του συστήματος. Η υπερκόπωση του προσωπικού και ο κακός συντονισμός των εφημεριών δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα. Ο ΙΣΘ συνεχίζει τις παρεμβάσεις του για την προστασία των γιατρών που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η πολιτεία καλείται να διασφαλίσει την αυτόφωρη διαδικασία για κάθε παραβάτη που διαταράσσει τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ