Την αναστολή λειτουργίας εταιρείας κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας για 10 ημέρες αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς βρέθηκαν 114 κρούσματα κορωνοϊού.

 

Η ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (114 κρούσματα) σε εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας Νομού Πέλλας, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, και κάθε είδους χώρων κύριων και βοηθητικών, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας ισχύει για 10 ημέρες από 02-10-2020 και ώρα 12.00 έως 11-10-2020 και ώρα 12.00.

 

Το χρονικό της νέας συρροής

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανησυχίες εντάθηκαν την περασμένη Κυριακή όταν δύο άτομα που εργάζονταν στο εργοστάσιο παρουσίασαν συμπτώματα της Covid-19.

Εργαζόμενη που διαμένει σε περιοχή κοντά στο εργοστάσιο, μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων, βρέθηκε θετική, ενώ μετέδωσε τον ιό στον σύζυγο και το παιδί της. Μάλιστα πάρθηκε η απόφαση το σχολείο όπου φοιτούσε το παιδί της εργαζόμενης στο Λουτροχώρι να κλείσει τελείως.

Άμεσα ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και εξειδικευμένα κλιμάκια μετέβησαν στο εργοστάσιο πραγματοποιώντας ελέγχους και στους 407 εργαζόμενους της εταιρείας εκ των οποίων οι 114 βρέθηκαν θετικοί.

Ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο και οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό απομονώθηκαν και το εργοστάσιο θα συνέχιζε να δουλεύει κανονικά με τους εργαζόμενους στα δείγματα των οποίων δεν βρέθηκε ο ιός.

Τελικά, όμως, ελήφθη η απόφαση το εργοστάσιο να μη λειτουργήσει.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έκλεισε τελείως το εργοστάσιο εφόσον απομονώθηκαν οι θετικοί εργαζόμενοι», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστας Αποστόλου.

 

Σύσκεψη το απόγευμα

Σε επιφυλακή βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Πέλλας μετά την επιβεβαίωση της συρροής κρουσμάτων κορωνοϊού στη ευρύτερη περιοχή, λίγες εβδομάδες μετά το αντίστοιχο περιστατικό σε άλλο εργοστάσιο κομπόστας στα Γιαννιτσά.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν η εργαζόμενη που διαγνώστηκε πρώτη είναι ο λεγόμενος ασθενής μηδέν, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι το άτομο από το οποίο ξεκίνησε η διασπορά», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής.

Θετικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι οι εποχικοί κυρίως εργαζόμενοι που απασχολούνται στο εργοστάσιο που, σύμφωνα με τον κ. Τζαμτζή, είναι από τα μεγαλύτερα της περιοχής, προέρχονται μόνο από την περιφερειακή ενότητα Πέλλας και όχι από γειτονικές περιοχές, όπως συνέβη με την πρώτη περίπτωση εργοστασίου κονσερβοποιίας.

«Το απόγευμα θα έχουμε σύσκεψη με στελέχη του ΕΟΔΥ, ώστε να δούμε εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στην περιοχή», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.

 

 

 

Με πληροφορίες από voria.gr