Η κατάθεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης που προηγήθηκε, συμπληρώνει τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη αλλά και τους υπόλοιπους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν στο φόντο των έκτακτων αναγκών της πανδημίας.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση, φέρνει καινούρια μέτρα στήριξης και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, νέες άγριες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και στην πρόνοια, αύξηση των φόρων και των χαρατσιών.

Η υγεία μας στο έλεος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

 • Η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περικόπτεται φέτος περισσότερο από το μισό, από τα 268 εκατ. στα 128 εκατ.
 • Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώνεται κατά 139 εκατ

Κοινωνική πολιτική με… ψίχουλα!

 • Τα χρήματα που διατίθενται από τον προϋπολογισμό για τους ανέργους (ΟΑΕΔ) και σε συνθήκες που χιλιάδες εργαζόμενοι κυνηγούν το μεροκάματο με το δίκαννο, μειώνονται φέτος κατά 149 εκατ
 • Για τις παροχές προνοιακού χαρακτήρα περικόπτονται 183 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή που το κύμα ακρίβειας μεγαλώνει και απλώνεται.

«Μόνα-ζυγά, μονόζυγα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δισ. ευρώ! Από αυτά, τα 2 δισ. θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, από όπου προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους. Η ποσοστιαία συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων, είναι μόλις 5,46%. Δηλαδή όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή το 94,54% των φόρων, τα πληρώνει ο εργαζόμενος λαός!

Και οι δαπάνες για… του ΝΑΤΟ το σφαγείο!

Οι δαπάνες το 2022 για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. (αυξημένες κατά 530 εκατ. ευρώ), ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθούν και άλλα 4 δισ. για χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών δαπανών.

Με αυτό που η κυβέρνηση και τα μεγάλα αφεντικά ονομάζουν «ανάπτυξη», εμείς καιγόμαστε το καλοκαίρι, πνιγόμαστε το χειμώνα, το όποιο εισόδημά μας εξανεμίζεται στα μισά του μήνα, δουλεύουμε 10ωρα, Κυριακές και αργίες.

Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Λύση και διέξοδος είναι οι αγώνες για να μπουν εμπόδια στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, μείωση της φορολογίας και κατάργηση των βάρβαρων χαρατσιών, σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, μέτρα ανακούφισης από το κύμα ακρίβειας.

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά την πάλη για:

 • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

 • Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά και όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας στις συντάξεις.

 

 • Να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό.

 

 • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
 • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

 • Άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες.

 

Δε θα πληρώνουν οι πολλοί για τα κέρδη των λίγων

 

(Δελτία τύπου)