Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς VS καρδιακής προσβολής: Ποια η διαφορά;
Η καρδιά σας μπορεί να δεχθεί ισχυρό πλήγμα τόσο από σωματικούς όσο και από συναισθηματικούς στρεσογόνους πα
ράγοντες.
Η δρ Harmony Reynolds, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Langone της Νέας Υόρκης, έχει δει πολλούς ανθρώπους να θεραπεύουν την «ραγισμένη» καρδιά τους. «Το έχω δει να συμβαίνει σε έναν άνθρωπο που βρισκόταν κάτω από ένα αυτοκίνητο, όταν ενώ το έφτιαχνε κόντεψε να πέσει πάνω του» λέει, η ίδια. Ο άνθρωπος αυτός ανέπτυξε σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, μια σπάνια και συνήθως προσωρινή διαταραχή της καρδιάς που προκαλείται από το στρες, τόσο το σωματικό όσο και το συναισθηματικό.
Η δρ Harmony Reynolds ειδικεύεται στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, που ονομάζεται επίσης παροδική μυοκαρδιοπάθεια takotsubo.
Η λέξη «takotsubo» σημαίνει «παγίδα χταποδιού» και το σύνδρομο πήρε το συγκεκριμένο όνομα, επειδή καρδιά φουσκώνει και παραμορφώνεται με αποτέλεσμα να μοιάζει με το δοχείο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ιαπωνία για το ψάρεμα του χταποδιού.
Τι μπορεί να «ραγίσει» την καρδιά σας
Το σύνδρομο εμφανίζεται όταν μια ορμόνη του στρες αναισθητοποιεί προσωρινά μέρος του καρδιακού μυός και κάνει το όργανο να χτυπά ακανόνιστα. Μπορεί αρχικά να μοιάζει με έμφραγμα και είναι πιθανό να αποβεί μοιραίο.
Αλλά ένα έμφραγμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι θανατηφόρο σε σύγκριση με το σπάνιο σύνδρομο, αναφέρουν οι ειδικοί.
Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να υποδείξουν έναν συναισθηματικό στρεσογόνο παράγοντα που πυροδότησε το σύνδρομο, όπως ένας απροσδόκητος θάνατος ή ένα τραυματικό γεγονός, λέει η δρ Harmony Reynolds.
Ακόμα όμως και μια χαρούμενη στιγμή, μπορεί να το πυροδοτήσει. «Περιστασιακά μπορεί να προκληθεί από χαρούμενα γεγονότα, όπως ένας γάμος ή από τη λήψη πολύ καλών ειδήσεων» αναφέρει η δρ Harmony Reynolds.
Οι σωματικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η σοβαρή ασθένεια ή ο ξαφνικός τραυματισμός, προκαλούν ένα άλλο τρίτο αίτιο των περιπτώσεων του συγκεκριμένου συνδρόμου. Ακόμα και η άσκηση σε υψηλό υψόμετρο ή ένταση μπορεί επίσης να ωθήσει κάποιον στα όρια της ανοχής του στο στρες, όπως και η χειρουργική επέμβαση ή ένα εγκεφαλικό.
Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
Οι γυναίκες άνω των 50 ετών είναι ο πληθυσμός που πλήττεται συχνότερα από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, αλλά και οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν την πάθηση, είπε η δρ Harmony Reynolds ενώ ο κίνδυνος είναι αυξημένος για άτομα με ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Ευτυχώς, το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι ιάσιμο και συχνά θεραπεύεται μόνο του.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που το βιώνουν αναρρώνουν πλήρως μέσα σε εβδομάδες και διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να συμβεί ξανά.
Το στρες μπορεί να πυροδοτήσει και καρδιακή προσβολή
Επειδή η πάθηση σχετίζεται με το στρες, η δρ Harmony Reynolds αναφέρει ότι ορισμένοι υποθέτουν ότι ο πόνος στο στήθος μετά από ένα τραυματικό συμβάν πρέπει να είναι σύμπτωμα συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς.
Ωστόσο, το έντονο στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει μια καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με την ίδια.
Ενώ είναι γνωστό ότι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς υποχωρεί με τον καιρό, οι καρδιακές προσβολές πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα για να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπλοκές.
Τμήματα του καρδιακού μυός μπορεί να πεθάνουν εάν μείνουν χωρίς ροή αίματος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως, παρόλο που τα συμπτώματα μπορεί να μην διακρίνονται από το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, είναι σημαντικό να ενεργείτε με προσοχή.
Οι ειδικοί συνιστούν να αναζητάτε ιατρική φροντίδα εάν αισθανθείτε ποτέ πόνο ή ενόχληση στην περιοχή του θώρακα, που μπορεί να επεκτείνετε στη γνάθο, το λαιμό, τους ώμους, τα χέρια, την πλάτη και το άνω μέρος του στομάχου, για δέκα λεπτά ή περισσότερο.
Πηγή:vita.gr