Συνταξιούχος έγινε πλούσιος πουλώντας μέσω facebook πιστολάκια και τοστιέρες, χωρίς να δίνει την παραμικρή απόδειξη.

Το 2019, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είχαν φέρει στο φως εκτεταμένη φοροδιαφυγή με «όπλο» δημοφιλή μέσα όπως το Facebook τα οποία χρησιμοποιούσαν επιτήδειοι για να κάνουν χρυσές δουλειές μακριά από τους προβολείς της εφορίας. Εμπόριο παπουτσιών μέσω διαδικτύου από ιδιοκτήτη καφετέριας, διάθεση ρούχων και παπουτσιών από άτομα χωρίς καμία έναρξη επιτηδεύματος είχαν έρθει τότε στο φως της δημοσιότητας και στο μεσοδιάστημα, το «ραντάρ» των ελεγκτών έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Κάπως έτσι πιάστηκε στην τσιμπίδα των ελεγκτών και ο συνταξιούχος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εντοπίστηκε να μην έχει εκδώσει 55.000 αποδείξεις για πώληση προϊόντων συνολικής αξίας 950.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο συνταξιούχος χρησιμοποιούσε Facebook και Instagram για πωλήσεις ηλεκτρικών μικροσυσκευών από καφετιέρες και τοστιέρες έως σεσουάρ μαλλιών και πρέσες…

Η δράση του αποκαλύφθηκε μετά τη συγκέντρωση και τον συνδυασμό στοιχείων από το διαδίκτυο, τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ και τρίτες πηγές. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ για προφανείς λόγους, δεν αποκαλύπτεται με λεπτομέρεια.

Από τα κατασχεθέντα αρχεία τα οποία επεξεργάστηκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ προκύπτει πάντως πως ο συνταξιούχος, δεν είχε εκδώσει 55.000 παραστατικά για πωλήσεις συνολικής αξίας 950.000 ευρώ, μέσω διαδικτύου. Οι «χρυσές δουλειές» του συνταξιούχου έγιναν στις χρήσεις 2018 και 2019 και τώρα η εφορία πολύ απλά θα του ζητήσει… τα ρέστα.

Συνολικά, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκάλυψαν το τελευταίο διάστημα έξι περιπτώσεις πωλήσεων μέσω διαδικτύου χωρίς απόδειξη με τη φοροδιαφυγή να αγγίζει το 1,7 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, εκτός από τον συνταξιούχο εντοπίστηκαν:

Ατομική επιχείρησή εμπορίας προϊόντων μέσω διαδικτύου στην Αχαΐα, όπου μετά από άνοιγμα λογαριασμών, διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2016-2018, η μη έκδοση απροσδιόριστου πλήθους αποδείξεων λιανικής πώλησης, καθώς και η ανακριβής υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 280.000 ευρώ.

Επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη (μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων) ο οποίος κατά τις χρήσεις 2017 έως 2019, δεν είχε εκδώσει 6.500 αποδείξεις , συνολικής αξίας 140.000 ευρώ, από πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Προσωπική εταιρεία σε νησί του Ιονίου (μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων) με αντικείμενο τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, δεν είχε εκδώσει 3.000 αποδείξεις για τις χρήσεις 2016 έως 2019 και είχε υποβάλλει ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 125.000 ευρώ.
Ατομική επιχείρηση στην Κεντρική Μακεδονία, με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο ρούχων, για τις χρήσεις 2016 έως 2019 ( κατόπιν επεξεργασίας κατασχεμένων αρχείων) δεν είχε εκδώσει 5 φορολογικά στοιχεία για πωλήσεις μέσω διαδικτύου, συνολικής αξίας 110.000 ευρώ.
Επιχειρηματίας στην Άρτα (μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων), δεν είχε εκδώσει για τις χρήσεις 2017 και 2018 αποδείξεις αξίας 88.000 ευρώ από πωλήσεις μέσω διαδικτύου και είχε υποβάλλει ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α.

Το 2019, η ΑΑΔΕ μεταξύ άλλων είχε εντοπίσει στην Αττική, μετά από έρευνα σε φυσικό πρόσωπο με αντικείμενο δραστηριότητας την άσκηση ατομικής επιχείρησης καφετέριας, ότι διέθετε την περίοδο 2016-17, μέσω διαδικτύου παπούτσια χωρίς η δραστηριότητά του αυτή να έχει δηλωθεί στην εφορία και χωρίς να έχουν εκδοθεί 16.378 αποδείξεις λιανικής πώλησης, συνολικής αξίας 1,25 εκατ. ευρώ.
Στη Θράκη άλλωστε, έρευνα σε φυσικό πρόσωπο χωρίς έναρξη δραστηριότητας το 2019 είχε αποκαλύψει πως πουλούσε μέσω διαδικτύου ρούχα και παπούτσια συνολικής αξίας 1,76 εκατ. ευρώ χωρίς να εκδώσει 23.158 αποδείξεις.

 

 

Πηγή:dikaiologitika.gr